ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Γ. Γκιόλας: Εργασιακή ισοπέδωση και έωλη στήριξη τα μετρά του κ. Μητσοτάκη

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:27:00 μ.μ. |
Γ. Γκιόλας: Εργασιακή ισοπέδωση και έωλη στήριξη τα μετρά του κ. Μητσοτάκη
To νέο Σχέδιο της Κυβέρνησης που ανακοινώθηκε χθες από τον Πρωθυπουργό, κ. Μητσοτάκη, ήρθε καθυστερημένα και ελλειμματικά να προσφέρει θερινά «μπαλώματα» στις μεγάλες ανάγκες των μικρομεσαίων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων και όλων των εργαζομένων. 

Η εξαγγελία για ενισχύσεις 24 δις αποτελεί απάτη και αερολογίες που μάλλον σε πρόωρες εκλογές παραπέμπουν. Ας εξηγήσουμε, όμως, γιατί υποδεχόμαστε με τόσο αυστηρή κριτική το σχέδιο αυτό που, κατά τα λεγόμενά του, θα εξασφαλίσει ρευστότητα και στήριξη σε επιχειρήσεις και διατήρηση των μισθών για τους εργαζομένους.

Α. Αντί για την υποστήριξη των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, το σχέδιο βασίζεται σε 20%μειώσεις, με τη μέθοδο της εκ περιτροπής εργασίας ή αλλιώς με απολύσεις των εργαζομένων. Μισή δουλειά, μισός μισθός και η επιδότηση των απωλειών ως ενίσχυση του60% της απώλειας των χαμένων ημερομισθίων.

Β. Η μοίρα των μικρομεσαίων προδιαγράφεται ακόμη χειρότερα με τη μέθοδο της «ανοσίας αγέλης» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που τους αποκάλεσαν «ζόμπυ» και «μπαταχτσήδες» με σκοπό την επιβίωση μόνον των ισχυρών.

* Απουσιάζει από τα μέτρα η άμεση δωρεάν ενίσχυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που από το ΣΥΡΙΖΑ αποτελούσε πρώτη επιλογή με συνολικό επιδοτούμενο ποσοστό 3 δις.

* Το ύψος της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι απολύτως ανεπαρκές.

* Το πρόγραμμα εγγυοδοσίας, έτσι όπως επιλέγεται να εφαρμοσθεί από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, μόνον για συνεπείς στα υπάρχοντα χρέη, αφήνει εκτός της συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων.

* Η μείωση προκαταβολής φόρου ανακοινώθηκε χωρίς να προσδιοριστεί πόσους και ποιους θα αφορά. Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στο πρόγραμμά του τη μείωσή της για φυσικά πρόσωπα και ατομικές επιχειρήσεις στο 50% και για νομικά πρόσωπα στο 80%, με νόμο που θα είχε ψηφίσει από 01/01/2020.

* Η περιορισμένη σε ύψος και σε εύρος αγαθών μείωση του Φ.Π.Α. που εξαγγέλθηκε, αν δεν υπάρξει τζίρος, δεν θα έχει κανένα νόημα.

*Τέλος, το πολυδιαφημισμένο και τόσο αναμενόμενο πρόγραμμα του «κοινωνικού τουρισμού» του ΟΑΕΔ, που θα μπορούσε να δώσει το φιλί της ζωής στις τουριστικές επιχειρήσεις, δεν θα ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Ο, τι δηλαδή πομπωδώς εξαγγέλθηκε δεν αποτελεί παρά σταγόνα στον ωκεανό.

Και επειδή ο κ. Μητσοτάκης ψεύδεται ανενδοίαστα όταν αναφέρεται στις δήθεν «καλές επιδόσεις της κυβέρνησής τους ως προς την ανάπτυξη» θα πρέπει να του υπενθυμίσουμε ότι παρέλαβε την οικονομία με ανάπτυξη 2,8% τον Ιούλιο του 2019 και «κατάφερε» να την προσγειώσει στο μόλις 1% στο τέλος της χρονιάς πολύ πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και αυτά που καταγράφουν μείωση του Α.Ε.Π. κατά0,7% στο τελευταίο τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο. Αυτή ήταν η ορμητική τροχιά προς την ανάπτυξη που και πάλι ψευδόμενος ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ