ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Ποιες παραλίες της Αργολίδας ανοίγουν το Σάββατο - Τι είπε ο Δήμαρχος Ναυπλιέων στο MEGA (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:49:00 π.μ. | |
Ποιες παραλίες της Αργολίδας ανοίγουν το Σάββατο - Τι είπε ο Δήμαρχος Ναυπλιέων στο MEGA (βίντεο)
Ανοίγουν το Σάββατο οι οργανωμένες παραλίες με αυστηρά μέτρα και κανόνες. Για το ζήτημα αυτό μίλησαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Γενικός Γραμματέας Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος και οι δήμαρχοι Γλυφάδας και Ναυπλιέων, Γιώργος Παπανικολάου και Δημήτρης Κωστούρος αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, στο παραλιακό μέτωπο της Γλυφάδας είναι όλα έτοιμα για να υποδεχτούν τους λουόμενους. Στις βραβευμένες με γαλάζιες σημαίες παραλίες έχουν τοποθετηθεί ομπρέλες με μεγαλύτερες αποστάσεις (ανά 10 μέτρα). Στις ελεύθερες παραλίες όλες οι υπηρεσίες είναι δωρεάν παρεχόμενες, ενώ στη μία οργανωμένη παραλία που υπάρχει στην περιοχή γίνονται προετοιμασίες. «Όλα έχουν ξεκινήσει για το καλοκαίρι νωρίτερα από άλλες χρονιές», είπε σχετικά.

Το σημαντικότερο για το δήμαρχο Γλυφάδας είναι ότι δεδομένης της αύξησης της θερμοκρασίας, ο κόσμος να διαχυθεί καλύτερα στις παραλίες και να μην υπάρχει συνωστισμός.

Από την πλευρά του ο κ. Κωστούρος τόνισε ότι πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και υπομονετικοί, ωστόσο αυτό που θα ζήσει ο κόσμος στις παραλίες θα είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που έχει συνηθίσει. «Η αναψυχή δε θα είναι με τον ίδιο τρόπο, αυτό είναι το μόνο σίγουρο», δήλωσε χαρακτηριστικά. Αυτό που τους ανησυχεί περισσότερο είναι η καλύτερη δυνατή υπηρεσία στους πολίτες.

Ποιες είναι οι 515 παραλίες που ανοίγουν:

«Πονοκέφαλο» στους Δήμους όλης της χώρας προκάλεσε η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας πως από το πρωί του Σαββάτου «ανοίγουν» υπό προϋποθέσεις οι 515 οργανωμένες παραλίες της χώρας, «περίκλειστες ή μη».

Ο λόγος είναι το πώς θα εφαρμοστούν οι όροι που τέθηκαν για το άνοιγμα των παραλιών καθώς ενώ για τις οργανωμένες πλαζ με εισιτήριο τα πράγματα μπορούν σχετικά εύκολα να ελεγχθούν, δεν ισχύει το ίδιο με τις υπόλοιπες παραλίες.

Κατ’ αρχάς, να ξεκαθαρίσουμε το ποιες παραλίες θεωρούνται ως «οργανωμένες» . Σύμφωνα με το «γράμμα» της νομοθεσίας, ως «οργανωμένες» θεωρούνται οι παραλίες που έχουν παραχωρηθεί σε μόνιμο καθεστώς, όπως για παράδειγμα οι περίκλειστες πλαζ που πληρώνεις εισιτήριο για την είσοδο και έχουν τις σχετικές λουτρικές εγκαταστάσεις, ναυαγοσώστες κλπ.

Όμως η ανακοίνωση αναφέρεται σε 515 οργανωμένες παραλίες, αριθμός ο οποίος συμπίπτει με τον αριθμό των Γαλάζιων σημαιών που απονεμήθηκαν το 2019 στις παραλίες της χώρας. 

Η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, παρέπεμψε σε διευκρινήσεις που αναμένεται να δώσει το απόγευμα ο Υφυπουργός κ.Χαρδαλιάς, αλλά όπως φαίνεται αυτές τις παραλίες με Γαλάζια σημαία, αφορά και η σχετική ανακοίνωση.

Αξιοσημείωτο είναι πως ακόμη δεν έχει εκδοθεί η ετήσια Κοινή Υπουργική Απόφαση για παραχώρηση των παραλιών στους Δήμους με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πρόσληψη ναυαγοσωστών αλλά και η εφαρμογή των όποιων όρων διαχείρισης.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες κάποιοι Δήμοι εμφανίζονται αρκετά προβληματισμένοι για το αν θα δεχθούν φέτος να διαχειριστούν παραλίες, με τις δεδομένες συνθήκες και στον τουριστικό τομέα.

Σε κάθε περίπτωση να σημειωθεί πως επειδή στην Αργολίδα δεν υπάρχουν παραλίες τύπου πλάζ με εισιτήριο, δεν ισχύει ο κανόνας ο οποίος σύμφωνα με την ανακοίνωση προβλέπει πως:

«Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκομένων.

Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες, ο μέγιστος αριθμός λουομένων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000τ.μ.»

Όμως ισχύουν οι υπόλοιποι όροι, οι οποίοι έχουν ως εξής:

Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και ελάχιστη απόσταση 1 μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου δύο ομπρελών.
Ανά ομπρέλα μπορούν να υπάρχουν μέχρι 2 ξαπλώστρες, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα.

Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα σε δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται στο 1,5 μέτρο.

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ) λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο (take away).

Τα προϊόντα τους πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στο χώρο.
Απαγορεύεται η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών.

Απαγορεύεται το delivery στα σημεία αυτά.

Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο χώρο του καταστήματος.

Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν ορίζεται στο 1,5 μέτρο.

Υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους.

Το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες – καρέκλες μετά από κάθε πελάτη. Επίσης, υποχρεούται να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής, αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου.

Στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουόμενου.

Απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή.

Ποιες παραλίες ανοίγουν στην Αργολίδα

Ανάμεσα στις 515 οργανωμένες παραλίες,που θα υποδεχτούν –με αυστηρά μέτρα– τους λουόμενους ειναι και πέντε στην Αργολίδα

Π.Ε. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 

Δήμος Ερμιονίδας
Πόρτο Χέλι/AKS Hinitsa Bay

Δήμος Ναυπλιέων
Καραθώνα
Κονδύλι
Πλάκα
Τολό
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ