ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

Διάσωση και απελευθέρωση δενδρογαλιάς στην Ύδρα από το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:57:00 μ.μ. | | | |
Διάσωση και απελευθέρωση δενδρογαλιάς στην Ύδρα από το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο (βίντεο)
Σε κλήση Παροχής Βοηθείας για διάσωση ζώου, ανταποκρίθηκε η Υπηρεσία Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ύδρας το πρωί της Τετάρτης 10 Ιουνίου.



Συγκεκριμένα, κλήθηκαν για την διάσωση και απελευθέρωση στο φυσικό του περιβάλλον, φιδιού το οποίο είχε εγκλωβιστεί εντός κατοικημένου χώρου, στο Αρχοντικό του Ναυάρχου και πρώτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Παύλου Κουντουριώτη.

Στο συμβάν επιχείρησαν δύο άνδρες με ένα όχημα, οι οποίοι αφού παγίδευσαν με ασφάλεια το φίδι, το μετέφεραν και το απελευθέρωσαν στο φυσικό του περιβάλλον, μακρυά από την κατοικημένη περιοχή.

Επρόκειτο για μία δενδρογαλιά περίπου ενός μέτρου, εντελώς άκακη για τον άνθρωπο, η οποία συναντάται συνήθως σε αγροτοδασικές περιοχές.

Διαβάστε παρακάτω κάποιες χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο φίδι.

Η δεντρογαλιά είναι ένα μεσαίου μεγέθους φίδι με το μήκος του να φτάνει τα 130 εκατοστά, συνήθως όμως καταγράφονται μικρότερα άτομα. Το σώμα του είναι λεπτό -σε σχέση με τις οχιές και τους βόες- αλλά ισχυρό και το κεφάλι ξεχωρίζει από το υπόλοιπο σώμα.

Το χρώμα του είναι ραχιαία γκρίζο-καστανό, γκρίζο-λαδί, ενώ κοιλιακά είναι υποκίτρινο ή υπόλευκο.

Απαντάται σε ξηρές, πετρώδεις και βραχώδεις περιοχές με χαμηλή βλάστηση (φρύγανα, υποβαθμισμένη μακκία) παρυφές και ξέφωτα δασών, καλλιεργημένες περιοχές, αλλά και κοντά σε ανθρώπινες εγκαταστάσεις (χωριά, κήπους, ερείπια, τοίχους).

Δραστηριοποιείται την ημέρα και είναι κυρίως εδαφόβιο φίδι, αλλά όταν κυνηγά ξεδιπλώνει την μεγάλη ταχύτητά του και τις αναρριχητικές του ικανότητες.

Τρέφεται με σαύρες, άλλα φίδια, πουλιά και τα αυγά τους, μικρά θηλαστικά και αμφίβια, ενώ τα νεαρά άτομα καταναλώνουν και έντομα και άλλα ασπόνδυλα. Όταν απειληθεί τρέπεται σε φυγή και προσπαθεί να κρυφτεί σε τρύπες στο έδαφος ή στη βλάστηση.

Η προστασία της δεντρογαλιάς σε εθνικό και κοινοτικό και ευρωπαϊκό επίπεδο είναι αρκετά «χαλαρή», καθώς περιλαμβάνεται ορισμένους μόνο καταλόγους συμβάσεων και νόμων.

Οι άμεσες απειλές στο συγκεκριμένο ζώο είναι ιδιαίτερα έντονες, καθώς έρχεται συχνά σε άμεση επαφή με τον άνθρωπο με δυσμενή γι' αυτό κατάληξη, ενώ «πληρώνει» και ιδιαίτερα ψηλό «φόρο αίματος» στο οδικό δίκτυο.

Η δεντρογαλιά είναι ένα από το περισσότερο κοινά φίδια της χώρας μας και απαντάται στη φύση κυρίως την άνοιξη και ακολούθως καλοκαίρι και φθινόπωρο.

Οι συναντήσεις με τον άνθρωπο δεν χρειάζεται να είναι μοιραίες για τη δεντρογαλιά -όπως και για όλα τα φίδια- επειδή είτε από άγνοια και παραπληροφόρηση είτε από αδιαφορία τα χαρακτηρίζουμε όλα -υπερβολικά και αδικαιολόγητα- ως επικίνδυνα και «θανατηφόρα».

Η χρησιμότητα της δεντρογαλιάς και των υπόλοιπων φιδιών στη φύση είναι δεδομένη για όλα τα υπόλοιπα «μέλη» του φυσικού κόσμου εκτός από τον άνθρωπο, οπότε είναι πλέον επιτακτικό να αλλάξουμε κι εμείς στάση προς αυτά πριν είναι αργά, χάνοντας οριστικά ένα ακόμα κομμάτι της πολύτιμης βιοποικιλότητας.

Δείτε παρακάτω την στιγμή της απελευθέρωσης της δενδρογαλιάς: 
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ