ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

Προτάσεις του ΚΚΕ Αργολίδας για τους μικρούς επαγγελματίες

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:47:00 μ.μ. | |
Προτάσεις του ΚΚΕ Αργολίδας για τους μικρούς επαγγελματίες
Τα μετρά που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για την υποτιθέμενη προστασία των αυτοαπασχολουμένων, είναι μέτρα που θωρακίζουν κύρια τα κέρδη του μεγάλων ομίλων, μεγάλων τουριστικών καταλυμάτων ενώ στέλνει τον λογαριασμό στην πλειοψηφία του λαού.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της βαριάς βιομηχανίας του τουρισμού -που ενώ μέχρι πριν από λίγο καιρό πανηγύριζαν για τα ιστορικά ρεκόρ αφίξεων/τζίρων/κερδών, την ίδια ώρα τα λουκέτα πλέον είναι ορατά σε μικρές τουριστικές επιχειρήσεις, στην εστίαση, στα μικρά καταλύματα και επιταχύνονται, λόγω της γρήγορης συγκέντρωσης στις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Ιδιαίτερα μετά τις εξαγγελίες για το άνοιγμα των μικρών τουριστικών καταλυμάτων στις 15 Ιουνίου, οι μικροί επαγγελματίες του κλάδου βρίσκονται αντιμέτωποι με τα γενικευμένα αδιέξοδα στα οποία τους οδήγησε η πανδημία του κορονοϊού και τα έκτακτα μέτρα αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας που τη συνόδευσαν.

Τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση είναι ανεπαρκή και δεν καλύπτουν τις ανάγκες: Το επίδομα των 800 ευρώ δεν ισοδυναμεί ούτε στο ελάχιστο τις τρέχουσες ανάγκες (επαγγελματικές και οικογενειακές) σε συνθήκες που έκλεισαν τα μαγαζιά ούτε τις ζημίες από την καταστροφή προϊόντων λόγω του lock down. Η όποια μείωση του ΦΠΑ σε κάποια ήδη είναι προσωρινή, όπως και η μείωση της προκαταβολής φόρου, ένα μέτρο το οποίο είναι εξαρχής φοροληστρικό και άδικο.

Η αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων δεν διευκολύνει το μικρό επαγγελματία, ο οποίος σε συνθήκες μειωμένου τζίρου θα πρέπει να ανταποκριθεί σε ένα τσουνάμι λογαριασμών (Φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ κλπ) μετά τον Οκτώβρη.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει στραμμένο το βλέμμα στις μεγάλες επιχειρήσεις. Δεν τσιγκουνεύεται χρήμα για την επιστρεπτέα προκαταβολή (που με βάση τα στοιχεία της ίδιας της κυβέρνησης την πήραν 35.000 από το 1.000.000 επαγγελματιών), για άτοκα δάνεια, για επιδότηση μισθού και ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων, όταν την ίδια ώρα όμως δεν υλοποιεί το πάγιο αίτημα

των μικρών επαγγελματιών για επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, για πλήρη κατάργηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος και τέλους επιτηδεύματος, για πλήρη απαλλαγή από τις ατομικές ασφαλιστικές εισφορές για όσο διάστημα διαρκούν τα μέτρα της πανδημίας χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Αιτήματα που θα ανακουφίσουν ουσιαστικά τον μικρό επαγγελματία.

Δεν είναι αλήθεια ότι "όλοι μαζί" θα περάσουμε την κρίση. Κυβερνήσεις και ΕΕ ομολογούν ξεκάθαρα ότι το λογαριασμό της νέας κρίσης θα τον φορτωθούν ξανά οι βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενοι, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που θα την πληρώσουν με νέα φοροληστεία, νέες πτωχεύσεις, κατασχέσεις κ.λπ.

Ξέρουμε καλά ότι στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς, του οξύτατου ανταγωνισμού, ακόμα και στη δήθεν βαριά βιομηχανία του Τουρισμού, χαμένοι είναι πάντα οι εργαζόμενοι, οι μικροί επαγγελματίες και όχι οι μεγαλομέτοχοι που απολαμβάνουν και σήμερα τα εκατομμύρια που έχουν θησαυρίσει τόσα χρόνια. Επιβεβαιώνεται συνολικά ότι ο δρόμος ανάπτυξης που υπηρετεί η κυβέρνηση για τα κέρδη των μεγάλων ομίλων, όχι μόνο δεν διασφαλίζει τα λαϊκά στρώματα, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι αυτά που πληρώνουν και θα πληρώσουν το μάρμαρο.

Απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης δε μπορεί να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμά του, που πλειοδοτεί σε μέτρα ακόμη μεγαλύτερης επιδότησης των μεγάλων επιχειρήσεων, τα οποία αντικειμενικά θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι, χρησιμοποιώντας ως προπέτασμα καπνού τη δήθεν στήριξη της “μεσαίας τάξης”.

Μητσοτάκης και Τσίπρας έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου εξυπηρέτησης των λίγων και εξαπάτησης των πολλών. Κοινός παρονομαστής τους είναι η φοροασυλία του κεφαλαίου και η διατήρηση όλων των μνημονιακών νόμων, που ενισχύουν την ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, την επίθεση στο εισόδημα, τη φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων. Σε αυτό το έδαφος “ήρθαν κι έδεσαν” οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Το ΚΚΕ από την αρχή της πανδημίας, κατάθεσε επερωτήσεις στη Βουλή για τα προβλήματα των αυτοαπασχολουμένων, όπως έχει κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα, πιέζοντας για μέτρα ανακούφισης των μικρών επαγγελματιών και στήριξε από την πρώτη στιγμή αυτά τα αιτήματα και πάλεψε για να μην μετακυλιστούν νέα βάρη στις πλάτες τους.

Το ΚΚΕ καλεί όλους του μικρούς επαγγελματίες, τους ιδιοκτήτες μικρών τουριστικών καταλυμάτων, της εστίασης, να αξιοποιήσουν την πείρα τους. Είναι ώρα να σκεφτούν, τι πραγματικά φταίει και τι πραγματικά πρέπει να γίνει και πώς. Αποδείχθηκε στην πράξη ότι καμιά συνταγή αστικής διαχείρισης δεν μπορεί να εξασφαλίσει σταθερά βήματα επιστροφής σε υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.

Να πάρουν θέση στο συλλογικό αγώνα σε κοινή δράση με τους μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα,τη μικρομεσαία αγροτιά. Αυτή η μεγάλη πλατιά συμμαχία είναι η μόνη εναλλακτική επιλογή, το πραγματικό αντίπαλο δέος απέναντι στο μαύρο μπλοκ αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων - ΕΕ - μονοπωλίων.

Καλούμε τώρα την κυβέρνηση να προχωρήσει σε:

-Στην άμεση επανένταξη των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών στο αφορολόγητο όριο

-Στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ

-Στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

- Στην κατάργηση της προκαταβολής φόρου

- Στην αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων (δόσεις, ρυθμίσεις) χωρίς προϋποθέσεις

- Στην απαλλαγή και κούρεμα χρεών για τα λαϊκά στρώματα.

-Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των μικρών επαγγελματιών, που κινδυνεύουν με χρεοκοπία

-Αναστολή κάθε είδους αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί)

-Επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του 40% του ενοικίου επαγγελματικής στέγης αλλά και η χορήγηση του επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν ή θα κλείσουν τα μαγαζιά τους

Η Τομεακή Επιτροπή Αργολίδας, το διάστημα αυτό συναντά επαγγελματίες και φορείς των επαγγελματιών.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ