ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

Ενημέρωση από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικών Παιδικών και Βρεφικών Σταθμών Δήμου Ναυπλιέων

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 3:58:00 μ.μ. |
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικών Παιδικών και Βρεφικών Σταθμών Δήμου Ναυπλιέων από την πρώτη στιγμή της πανδημίας συνεδρίαζε, διεκδικούσε και ενημέρωνε τους γονείς για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις.



Την Τρίτη 2 Ιουνίου το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδρίασε εκ νέου για να συζητήσει όλα τα σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν για τα παιδιά μας μετά και το πρόσφατο άνοιγμα των βρεφικών και παιδικών σταθμών. Μετά τη συνεδρίαση αντιπροσωπία του Δ.Σ. συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΔΟΚΟΙΠΑΝ, προκειμένου να πάρει απαντήσεις και δεσμεύσεις.

 Με βάση τα παραπάνω προκύπτουν τα εξής:

1) Θέσαμε ερωτήματα σε σχέση με τον καθαρισμό των σταθμών και τα μέσα προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κ.ά.) του προσωπικού.

Ενημερωθήκαμε ότι υπάρχει σε όλους τους σταθμούς επάρκεια σε μέσα προστασίας, καθώς και ότι όλες οι καθαρίστριες (σύνολο 13 εργαζόμενες) είναι στις θέσεις τους. Το επόμενο διάστημα, τα μέλη του Δ.Σ. θα έρθουν σε επαφή με τους προϊστάμενους του κάθε σταθμού, προκειμένου να επιβεβαιώσουν το κατά πόσο όλα τα παραπάνω είναι σε ισχύ, καθώς και το αν είναι επαρκές το προσωπικό καθαριότητας για τις σημερινές αυξημένες ανάγκες καθαριότητας των σταθμών.

2) Θέσαμε εκ νέου το ζήτημα των τροφείων για τους προηγούμενους μήνες (Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος) που οι σταθμοί ήταν κλειστοί αλλά και για τους επόμενους (Ιούνιο, Ιούλιο) που θα λειτουργούν εκ περιτροπής. Λάβαμε την απάντηση ότι για τους προηγούμενους τρεις μήνες δεν θα πληρωθούν τροφεία και επίσης τη δέσμευση ότι για Ιούνιο και Ιούλιο θα πληρωθούν τα μισά ή και λιγότερα.

3) Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το πώς θα λειτουργήσουν και πάλι οι σταθμοί καθημερινά για όλα τα παιδιά. Τα μέτρα αποστασιοποίησης (15 παιδιά ανά τμήμα) και η επακόλουθη εκ περιτροπής λειτουργία των σταθμών έχει επιπτώσεις στην ψυχολογία των παιδιών αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί και οικογενειακά, επαγγελματικά και άλλα προβλήματα στους γονείς.

Κατά τη γνώμη μας είναι σαφές ότι μέτρα αποστασιοποίησης σε παιδιά και βρέφη, επί της ουσίας δεν μπορούν να υπάρξουν. Είναι πολλά τα παιδαγωγικά ζητήματα που προκύπτουν για αυτές τις ηλικίες όταν καλούνται οι παιδαγωγοί να αλλάξουν τον προσανατολισμό της παιδαγωγικής διαδικασίας και να μπουν στη λογική της τήρησης κοινωνικής απόστασης. Δεν έχει γίνει καμία παιδαγωγική προετοιμασία για αυτά. Η ανάγκη για κοινωνικοποίηση των παιδιών και των βρεφών είναι πολύ σημαντική, αλλά από ότι φαίνεται ο σχεδιασμός για να επιτευχθεί στην κρίσιμη αυτή αναπτυξιακά ηλικία και με συνθήκες ασφάλειας για την υγεία βρεφών και νηπίων, των οικογενειών τους, του παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού είναι ανεπαρκής.

Είναι προφανές ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη: τα παιδιά μας έχουν βγει από τον καθημερινό τους προγραμματισμό (με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό) και οι γονείς ψάχνουμε κάθε μέρα τρόπο να «κρατήσει κάποιος τα παιδιά» για να μπορέσουμε να πάμε στη δουλειά μας.

Ήδη πολλοί γονείς αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις άδειες ειδικού σκοπού που δεν τους δίνουν οι εργοδότες. Γι’ αυτό απαιτούμε να συνεχίσει η παροχή άδειας ειδικού σκοπού, χωρίς καμία αφαίρεση κανονικής άδειας.

Γίνεται φανερό ότι δεν μπορεί από Σεπτέμβρη να ξεκινήσει η χρονιά με εκ περιτροπής λειτουργία των σταθμών. Σαν ένα βασικό μέτρο, για να λυθεί το παραπάνω πρόβλημα και να λειτουργήσουν καθημερινά οι σταθμοί για όλα τα παιδιά, ζητήσαμε από τον Πρόεδρο του ΔΟΚΟΙΠΑΝ να διαμορφωθεί άμεσα –μέχρι και το Σεπτέμβριο– ένα πλάνο ανεύρεσης χώρων, ανέγερσης σύγχρονων και ασφαλών παιδικών σταθμών, ακόμα και άμεσων αναγκαίων επινοικιάσεων κατάλληλων χώρων, σε συνδυασμό φυσικά με προσλήψεις παιδαγωγικού προσωπικού.

 Η απάντηση ήταν ότι το αίτημα θα εξεταστεί αλλά υπάρχει οικονομική δυσκολία και δυσκολία εξεύρεσης χώρων. Ζητήσαμε να απαιτήσει ο Δήμος έκτακτη επιχορήγηση από το κράτος, μιας και οι ανάγκες μας –ειδικά μέσα σε τέτοιες έκτακτες συνθήκες– δεν μπορούν κάθε φορά να «στριμώχνονται» στο πού επιλέγει ο Δήμος να προσανατολίσει τη χρηματοδότηση. Θα επικοινωνήσουμε εκ νέου τις επόμενες μέρες για να μάθουμε εάν υπάρχει απάντηση και να αποφασίσουμε τις επόμενες κινήσεις επάνω σε αυτό το σοβαρό ζήτημα.

Καλούμε όλους τους γονείς των παιδιών των παιδικών και βρεφικών σταθμών να εγγραφούν και να δυναμώσουν το σύλλογό μας.

Τώρα να δυναμώσουμε τη διεκδίκηση για την καθημερινή λειτουργία των σταθμών για όλα τα παιδιά, με ασφάλεια και με κριτήριο την προστασία της υγείας των παιδιών, των παιδαγωγών και του βοηθητικού προσωπικού.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ