Κυριακή, 28 Ιουνίου 2020

Γκιόσα: Ο λαχταριστός μεζές της Αργολίδας που ξετρελαίνει ντόπιους και επισκέπτες (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:03:00 μ.μ. | |
Γκιόσα: Ο λαχταριστός μεζές της Αργολίδας που ξετρελαίνει ντόπιους και επισκέπτες
Γκιόσα λαχταριστή και μυρωδάτη σε περιμένει τους καλοκαιρινούς μήνες στα «γκιοσάδικα» της Αργολίδας και ιδιαίτερα σ’ αυτά του παλαιού Δήμου Μιδέας.


Κάθισε κι απόλαυσε τον γευστικότατο αυτό μεζέ καθώς θα βγαίνει απ’ τους πετρόχτιστους φούρνους μαζί με παγωμένη μπύρα ή ντόπιο καλό κρασί.

Αν βρεθείς στην Αργολίδα από τα τέλη Απριλίου ώς τα μέσα του Σεπτεμβρίου, επισκέψου τα ορεινά Αρβανιτοχώρια του νομού και κυρίως τα χωριά της Μιδέας, για να απολαύσεις τη λαχταριστή γκιόσα.
Γκιόσα: Η πραγματική σημασία της λέξεως είναι η παρδαλή κατσίκα ή προβατίνα, άνω των 6 ετών, που δεν γεννάει πια. Υβριστικά χρησιμοποιείται ως χαρακτηρισμός άσχημη γυναίκας προχωρημένης ηλικίας. Κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από τα αρβανίτικα [gjosa, γίδα].

Για τους κρεατοφάγους Αργολιδείς όμως δεν είναι τίποτε άλλο από το καλύτερο καλοκαιρινό πιάτο, που συνοδεύετε βεβαία από παγωμένη μπύρα ή κρασί, τρώγεται ζεστή η κρύα σε λαδόκολλα με μπόλικο αλάτι και πιπέρι, ενώ οι ντόπιοι θεωρούν απαραίτητο και το σκόρδο!!!

Όλο το καλοκαίρι στην Αργολίδα και περισσότερο στα χωριά του πρώην δήμου Μιδέας η Γκιόσα είναι στη ημερήσια διάταξη. Για το ψήσιμο της χρειάζονται πολλά πτυχία γιαυτό τη καλή Γκιόσα θα την βρεις σε "επιστήμονες" του είδους.
«Επισκεφθείτε τα «γκιοσάδικα» στις Λίμνες ,το Αραχναίο, το Αγγελόκαστρο ,τον Αγιάννη την Μιδέα και αλλού στην Αργολίδα όπου κάθε χρόνο, από την Κυριακή του Θωμά, έως μέσα Σεπτεμβρίου (συνήθως), είναι η καλύτερη εποχή για τα παραδοσιακά εστιατόρια της περιοχής να ετοιμάσουν , με τον μοναδικό τους τρόπο, την γκιόσα , ψημένη σε πετρόχτιστο φούρνο.

Καθώς θα ανηφορίζεις στα όμορφα αυτά χωριά η μυρωδιά του γευστικού μεζέ θα σου κεντρίσει την όσφρηση και θα σε τραβήξει σαν μαγνήτης. 
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ