ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020

Κλωβός προστασίας για την φωλιά της Careta careta στο Ναύπλιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 2:10:00 μ.μ. | | | | | |
Κλωβός προστασίας για την φωλιά της Careta careta στο Ναύπλιο
Στο σημείο όπου εντοπίσθηκε η φωλιά της θαλάσσιας χελώνας Careta careta στην παραλία Καραθώνας στο Ναύπλιο τοποθετήθηκε από τον Δήμο Ναυπλιέων κλωβός προστασίας για την αποφυγή όχλησης και  σύμφωνα με οδηγίες από τον Σύλλογο Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ.

Οι θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta είναι ερπετά, με μήκος περίπου 1 m και παρότι αναπνέουν με πνεύμονες, περνούν το σύνολο σχεδόν της ζωής τους στη θάλασσα, όπου τρέφονται με μέδουσες, μαλάκια, και άλλα ασπόνδυλα.

Στην αρχή της άνοιξης, μεταναστεύουν κυρίως από την Κ. Μεσόγειο όπου ξεχειμωνιάζουν, ενώ οι φωλιές δημιουργούνται από τα μέσα Μαΐου μέχρι και τα τέλη Αυγούστου. 

 Τα θηλυκά βγαίνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην ακτή και αφού επιλέξουν το κατάλληλο σημείο, σκάβουν με τα πτερύγιά τους ένα αυγοθάλαμο βάθους 40-50 εκ., μέσα στον οποίο εναποθέτουν κατά μέσο όρο 120 αυγά, διαδικασία που συνήθως επαναλαμβάνεται 3-4 φορές μέσα στο καλοκαίρι.

Τα αυγά έχουν μέγεθος όσο ένα μπαλάκι "ping pong" και κέλυφος μαλακό, για να μην σπάνε. Η επώαση διαρκεί 42-70 ημέρες και εκκολάπτεται το 60- 70% των αυγών. Το φύλο των νεοσσών εξαρτάται από τη θερμοκρασία της άμμου: άνω των 29οC εκκολάπτονται θηλυκά, ενώ σε χαμηλότερες θερμοκρασίες κυρίως αρσενικά. 
Τα χελωνάκια (μήκους περίπου 5 εκατοστών) βγαίνουν από την άμμο κυρίως το βράδυ και με την βοήθεια της αντανάκλασης του φωτός των αστεριών και της σελήνης στο νερό βρίσκουν τη θάλασσα. 

Κατά την διαδρομή από τη φωλιά προς τη θάλασσα, τα χελωνάκια ρυθμίζουν την «μαγνητική τους πυξίδα» και πρέπει να την κάνουν μόνα τους, ώστε μετά από χρόνια να μπορέσουν να επιστρέψουν στην ίδια περιοχή και να αναπαραχθούν (συμπεριφορά παλινόστησης).

Η πρώτη φωλιά θαλάσσιας Caretta caretta, στην Αργολίδα εντοπίσθηκε στην παραλία Καραθώνας στο Ναύπλιο το πρωί της Δευτέρας 8 Ιουνίου 2020.

Λουόμενοι εντόπισαν τη νύχτα την χελώνα που προσπαθούσε να φτιάξει τη φωλιά της και ενημέρωσαν το Λιμεναρχείο Ναυπλίου που με την σειρά του ενημέρωσε τον Σύλλογο Προστασίας Θαλάσσιων χελωνών ΑΡΧΕΛΩΝ που του παρείχε πληροφορίες για τις ενεργειες που πρέπει να γίνουν.

Σήμερα το νωρίς το πρωί στο σημείο έσπευσαν ο υπεύθυνος του Δήμου Παναγιώτης Λέντζος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ναυπλίου Ιορδάνης Δαμιανός και το Λιμεναρχείο Ναυπλίου, όπου έδωσαν οδηγίες για την κατασκευή του κλωβού.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ