ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 14 Ιουνίου 2020

Νέος κλωβός προστασίας για τη φωλιά της Careta careta στο Ναύπλιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:05:00 π.μ. | | | | |
Νέος κλωβός προστασίας για τη φωλιά της Careta careta στο Ναύπλιο
 H πρώτη φωλιά της δημοφιλούς θαλάσσιας χελώνας Careta careta, στην Αργολίδα εντοπίστηκε την περασμένη εβδομάδα, στην παραλία Καραθώνας στο Ναύπλιο.


Πρόκειται για πολύ σημαντικό γεγονός, αφού δείχνει την κινητικότητα και την προσπάθεια επιβίωσης του απειλούμενου αυτού είδους, αλλά είναι και συγκινητικό παράλληλα το γεγονός οτι οι χελώνες αυτές έρχονται ίσως και χρόνια μετά για να αφήσουν τα αυγά τους στην ίδια παραλία που έκαναν τα πρώτα τους βήματα κι εκείνες.
Προκειμένου να ληφθούν τα σωστά μέτρα για την προστασία τους, ο Δήμος Ναυπλιέων και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Λέντζος επικοινώνησε με το σύλλογο για την προστασίας της θαλάσσιας χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, ώστε να γίνουν οι σωστές ενέργειες προφύλαξης του αναπαραγωγικού κύκλου του συγκεκριμένου είδους, λόγω της όχλησης από την τουριστική δραστηριότητα της περιοχής (φώτα, οχήματα, ομπρέλες, ταχύπλοα, κ.α.).

Έτσι, η θέση φωλεοποίησης της θαλάσσιας χελώνας επισημάνθηκε με ενημερωτικό έντυπο στα  ελληνικά και στα αγγλικά και περιφράχτηκε εκ νέου, ώστε να αποτρέπεται η πρόσβαση ανθρώπων και τροχοφόρων στα σημεία.
Η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN) έχει χαρακτηρίσει 6 από τα 7 είδη θαλάσσιων χελωνών ως κινδυνεύοντα ή κρίσιμα κινδυνεύοντα. Από τα 7 είδη στον κόσμο, μόνο 3 απαντώνται τακτικά στη Μεσόγειο (Caretta caretta, Chelonia mydas και Dermochelys coriacea) και από αυτά μόνο η Καρέτα ωοτοκεί στην Ελλάδα.

 Η έντονη τουριστική ανάπτυξη των παραλιών ωοτοκίας και η τυχαία σύλληψη σε αλιευτικά εργαλεία είναι οι σοβαρότερες απειλές για την Καρέτα στην Μεσόγειο. Η ευαισθητοποίηση και σωστή ενημέρωση των πολιτών θα συμβάλλει θετικά στην προστασία της.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ