ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

Βιβάρι: Το προστατευόμενο λιμάνι της Αργολίδας και το οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας (βίντεο drone)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:18:00 μ.μ. | | |
Βιβάρι: Το προστατευόμενο λιμάνι της Αργολίδας και το οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας (βίντεο drone)
Ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο ή ένα μονοπάτι από το χωριό Δρέπανο του Δήμου Ναυπλιέων, θα φτάσετε σε ένα γραφικό παραδοσιακό ψαροχώρι, το προστατευόμενο λιμάνι της Αργολίδας, το γνωστό Βιβάρι.

Το Βιβάρι είναι ένα μαγευτικό παραθαλάσσιο χωριό με μοναδική γοητεία, που η κρυστάλλινη καθαρή παραλία του, μαγνητίζει επισκέπτες από όλο τον κόσμο δια ξηράς και θάλασσας!
Ο κόλπος του Βιβαρίου είναι ένα μεγάλο φυσικό λιμάνι, που προστατεύεται από τους ανέμους και είναι διάσημο για το ολονύκτιο αγκυροβόλημα από γιώτ ή άλλα σκάφη. Το λιμάνι αυτό υπήρξε ναύσταθμος από τους Ενετούς κατά την διάρκεια της κυριαρχίας τους στην περιοχή.
Ανάμεσα στο Δρέπανο και το Βιβάρι εκτείνεται η περίφημη Λιμνοθάλασσα, ένα οικοσύστημα μέσα στο οποίο γίνεται η αναπαραγωγή των ψαριών.
Η λιμνοθάλασσα Βιβάρι (από τη λατινική λέξη vivarium= ιχθυοτροφείο) βρίσκεται στον Αργολικό κόλπο, έχει έκταση 0,54 km2 και η επικοινωνία της με τη θάλασσα είναι άμεση και συνεχής. Είναι προστατευόμενη περιοχή σύμφωνα με τις απαιτήσεις του άρθρου 6 και του Παραρτήματος ΙV της Οδηγίας Πλαίσιο για τα νερά 2000/60/ΕΚ.
Θεωρείται κλειστού τύπου λιμνοθάλασσα με ενιαία υδάτινη επιφάνεια, ενώ το βάθος της δεν ξεπερνά το 1,5 μ. Στο Δ-ΒΔ τμήμα της υπάρχει ένα μικρής έκτασης έλος, με μικρή ανάβλυση γλυκών νερών. Δέχεται ελάχιστα γλυκά νερά από έναν αγωγό, με ενδιάμεση ροή. 
Επικοινωνεί με τη θάλασσα μέσω ενός διαύλου επικοινωνίας μήκους 23 μ., πλάτους 23 μ., βάθους 1,5 μ, όπου υπάρχουν ιχθυοσυλληπτικές εγκαταστάσεις από οπλισμένο σκυρόδερμα. Στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν από ιδιώτες αλλά και απ’ τον τοπικό αλιευτικό συνεταιρισμό, ως φυσικό ιχθυοτροφείο εκτατικής καλλιέργειας. 
Κατά το παρελθόν η λιμνοθάλασσα έχει χρησιμοποιηθεί για εκτατική καλλιέργεια κεφάλου, τσιπούρας, λαυρακιού και γλώσσας. 
Από ορνιθολογική άποψη, η Λιμνοθάλασσα Βιβαρίου παρουσιάζει μεγάλο οικολογικό ενδιαφέρον αφού εκεί ενδαιτούν διάφορα είδη πτηνών, όπως ερωδιοί, κορμοράνοι, αλκυόνες, πάπιες και κύκνοι, ενώ αποτελεί ένα οικοσύστημα μέσα στο οποίο γίνεται αναπαραγωγή των ψαριών.
Στο βορειοδυτικό τμήμα της Λιμνοθάλασσας Βιβαρίου υπάρχει ένα μικρής έκτασης έλος, από το οποίο αναβλύζουν γλυκά νερά.
Μεταξύ της λιμνοθάλασσας και του Αργολικού κόλπου υπάρχει ο όρμος του Βιβαρίου, με μέγιστο βάθος περίπου 44 μ.  Ο όρμος είναι μεγάλο φυσικό λιμάνι, προστατευμένο από τους ανέμους
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ