Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2020

Ο Γιάννης Βακαρέλης για το Μέγαρο Μουσικής και το 29ο Μουσικό Φεστιβάλ Ναυπλίου

Ο Γιάννης Βακαρέλης για το Μέγαρο Μουσικής και το 29ο Μουσικό Φεστιβάλ Ναυπλίου
Ο Γιάννης Βακαρέλης, βιρτουόζος του πιάνου με διεθνή ακτινοβολία και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, έχει στο ενεργητικό του πλήθος εμφανίσεις σε φημισμένες αίθουσες της Ευρώπης, της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, της Ιαπωνίας και της Άπω Ανατολής. Έχει συμπράξει με θρυλικούς μαέστρους της εποχής μας και με σπουδαίες ορχήστρες. 

Οι ηχογραφήσεις του με έργα Μπραμς, Προκόφιεφ, Λιστ και Γκέρσουιν για γνωστές δισκογραφικές εταιρείες έχουν αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές, από έγκριτα μουσικά έντυπα.

“Φέτος θα έχουμε πολύ σημαντικές συνεργασίες, παρότι διανύουμε μια δύσκολη εποχή. Για πρώτη φορά θα συνεργαστούμε με το Φεστιβάλ Αθηνών και με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στις δράσεις που πραγματοποιούνται στους αρχαιολογικούς χώρους” τόνισε στον Αθήνα 9.84 και τον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη ο Γιάννης Βακαρέλης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του περίφημου Φεστιβάλ Ναυπλίου.

Όπως υπογράμμισε: “Ήταν πολύ σημαντική η πρωτοβουλία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, να οργανώσει μέσα στο καλοκαίρι ,περίπου 200 συναυλίες σε αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας”.

“Μια συναυλία από το υπουργείο θα πραγματοποιηθεί στο Παλαμήδι” έσπευσε να συμπληρώσει ο διεθνούς φήμης πιανίστας, επισημαίνοντας ότι “Το 29ο Φεστιβάλ Ναυπλίου θα διεξαχθεί από τις 29 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου. Κατά τη διάρκεια του θα δοθούν πέντε συναυλίες, στις οποίες θα συμμετέχουν Ελληνες καλλιτέχνες, ενώ θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και προστασίας ,λόγω της πανδημίας”,όπως τόνισε.

“Με το Φεστιβάλ Αθηνών ετοιμάζουμε μια συνεργασία για ένα τρίο τζάζ, οι οποίοι θα παίξουν στην μικρή Επίδαυρο. Πριν όμως θα παρουσιαστούν στο Φεστιβάλ Ναυπλίου. Με το υπουργείο Πολιτισμού θα πραγματοποιήσουμε συναυλία με το τρίο Ελ Γκρέκο ,τρείς Ελληνες εξαιρετικοί κλασσικοί καλλιτέχνες.Θα παίξουν έργα Σκαλκώτα αλλά και Βιεννέζων ,όπως Σούμπερτ ” ανέφερε και πρόσθεσε:

“Με την Περιφέρεια συνεργαζόμαστε, γιατί θα παρουσιάσουμε τη σκηνική καντάτα του Περικλή Κούκου «Ημερολόγιο για περαστικούς στα τέλη του αιώνα», σε λιμπρέτο του Χριστόφορου Χριστοφή .Θα το επαναλάβουμε στη Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας και στη Μονή Δαφνίου”.

Αναφερόμενος στο Μέγαρο Μουσικής είπε χαρακτηριστικά: “Αυτό το αριστούργημα από κτιριακής πλευράς και περιεχομένου ήταν ένα οικείος χώρος για μένα, ένας χώρος που πραγματικά με συγκινεί. Με βοήθησε πάρα πολύ στη ζωή μου, στην καριέρα μου και θέλω να επιστρέψω για να βοηθήσω νέους καλλιτέχνες και να δημιουργήσω νέες συνεργασίες με σπουδαίες Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες “συμπλήρωσε ο κ. Βακαρέλης.

Σχετικά με τους νέους καλλιτέχνες, με τους οποίους θα συνεργαστεί ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής επισήμανε ότι “τους ανοίγεται ένας καινούριος ορίζοντας. Τους δίνουμε ώθηση να μάθουν να συνεργάζονται. Να παίζουν μουσική δωματίου, που είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα στη μουσική”.

Και συνέχισε λέγοντας :”Το Μέγαρο Μουσικής έχει δώσει σημαντικό στίγμα και από καλλιτεχνικής, αλλά και από πολιτιστικής πλευράς. Και θέλω να ξαναβρεί τη λάμψη του. Μέλημά μου είναι να ξαναδημιουργήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης με το κοινό ,ώστε να έχουμε μεγαλύτερη πληρότητα και να λαμβάνουμε και περισσότερες χορηγίες“.

” Δίνουμε την ευκαιρία τόσο στους φιλόμουσους όσο και σε νέους καλλιτέχνες να έρχονται στο Μέγαρο Μουσικής . Όλοι αυτοί θα είναι σαν πυρηνικός αντιδραστήρας της τέχνης” σημείωσε χαρακτηριστικά. Ακόμα μέλημά μου -πρόσθεσε- είναι να ενδυναμώσω και να βελτιώσω τα εκπαιδευτικά προγράμματα”.

“Δεν θα μειωθούν οι συνεργάτες του Μεγάρου Μουσικής ,μάλλον θα αυξηθούν” τόνισε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής .”Έχω αναπτύξει καινούργιες συνεργασίες, με το Εθνικό Θέατρο ,τη Λυρική Σκηνή, και το Φεστιβάλ Αθηνών” συμπλήρωσε.

Τέλος ερωτηθείς εάν δέχθηκε αυτή τη θέση όταν του την πρότειναν και με την προοπτική το Μέγαρο να ενισχυθεί οικονομικά, ο κ. Βακαρέλης απάντησε ασφαλώς.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ