ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Ναύπλιο: Γεννητούρια στην παραλία της Καραθώνας - Σκαρίσανε τα πρώτα χελωνάκια (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:38:00 μ.μ. | | | | |
Ναύπλιο: Γεννητούρια στην παραλία της Καραθώνας - Σκαρίσανε τα πρώτα χελωνάκια (βίντεο)
 30 περίπου χελωνάκια βγήκαν από τα αυγά τους το απόγευμα της Τρίτης 28 Ιουλίου στην παραλία Καραθώνας στο Ναύπλιο και κατευθύνθηκαν μέσα σε ζητωκραυγές του κόσμου και μικρών παιδιών προς την θάλασσα.

Τα αυγά  είχε εναποθέσει στην παραλία θαλάσσια χελώνα careta careta στις 7 Ιουνίου και το σημείο είχε σημανθεί από τον Δήμο Ναυπλιέων.

Πρόκειται για τους πρώτους νεοσσούς στην Αργολίδα και σύμφωνα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ είναι πολύ σημαντικό να προστατεύσουμε κάθε νεοσσό ώστε να φτάσει στη θάλασσα καθώς μόνο ένα στα χίλια χελωνάκια θα καταφέρει να φτάσει στην ενηλικίωση.
Τα χελωνάκια, όντας φωτοτακτικά ακολουθούν το πιο δυνατό φως, επομένως τα φώτα στο πίσω μέρος της παραλίας τα αποπροσανατολίζουν με αποτέλεσμα να μην φτάνουν ποτέ στη θάλασσα. Για αυτό το λόγο οι εθελοντές της οργάνωσης, τοποθετούν λίγες μέρες πριν από την πιθανή ημερομηνία εκκόλαψης ειδικά σκίαστρα γύρω από τις φωλιές.
Όπως τονίζει ο ΑΡΧΕΛΩΝ, «σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της ημέρας δείτε χελωνάκια να εκκολάπτονται, μπορείτε να τα βοηθήσετε μετακινώντας την ζεστή άμμο από μπροστά τους και σκιάζοντάς τα. Είναι πολύ σημαντικό να μην τα βρέξετε, καθώς η επαφή με το νερό τα κάνει να νομίζουν ότι βρίσκονται μέσα στη θάλασσα. Επίσης, μην επιχειρήσετε να τα σηκώσετε ή να τα ακουμπήσετε αφού η πορεία από τη φωλιά μέχρι τη θάλασσα είναι πολύ σημαντική για τους νεοσσούς καθώς δυναμώνει τα πτερύγιά τους ώστε να καταφέρουν να κολυμπήσουν».
Οι θαλάσσιες χελώνες είναι φωτοτακτικά ζώα, δηλαδή κινούνται προς το πιο φωτεινό σημείο που κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι η θάλασσα, λόγω της αντανάκλασης του φεγγαριού και των αστεριών στην επιφάνειά της. Για τον λόγο αυτό η φωτορύπανση στις παραλίες ωοτοκίας είναι μία μεγάλη απειλή για το είδος και εάν θέλουμε να το προστατέψουμε οφείλουμε να την εξαλείψουμε! 
Ναύπλιο: Γεννητούρια στην παραλία της Καραθώνας - Σκαρίσανε τα πρώτα χελωνάκια (βίντεο)
Κάποιες οδηγίες για τον καθένα που ενδέχεται να βρεθεί σε παραλία ωοτοκίας αυτήν την εποχή:

Κλείσε κι εσύ τα φώτα σου! Μην ανάβεις φωτιές στην παραλία! Απόφυγε να περπατάς στην παραλία βραδινές ώρες γιατί μπορεί άθελά σου να πατήσεις κάποιο χελωνάκι που ταξιδεύει προς την θάλασσα! Αν δεις χελωνάκια να βγαίνουν από τις φωλιές μην τα πιάσεις και μην τα βάλεις κατευθείαν στο νερό! Πρέπει να βρουν μόνα τους τον δρόμο τους και να εξασκηθούν ώστε όταν μπουν στην θάλασσα να μπορούν να αποφύγουν τους θηρευτές τους! Άνοιξε ένα διάδρομο για να τα βοηθήσεις και, αν είναι μέρα, προστάτεψέ τα από τον ήλιο μέχρι να μπουν στην θάλασσα!
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ