ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

Προβληματίζουν το ΥΠΕΝ τα πολύ μεγάλα έργα με φωτοβολταϊκά στην Πελοπόννησο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:10:00 π.μ. | |
Προβληματίζουν το ΥΠΕΝ τα πολύ μεγάλα έργα με φωτοβολταϊκά στην Πελοπόννησο
Τη θέσπιση ενός ορίου (για παράδειγμα 2 Μεγαβάτ) στην ισχύ που μπορούν να έχουν φωτοβολταϊκά έργα ενεργειακών κοινοτήτων που αιτούνται στο ΔΕΔΔΗΕ όρους σύνδεσης για τις περιοχές με κορεσμένο δίκτυο όπως η Πελοπόννησος και η Εύβοια, ετοιμάζει το ΥΠΕΝ.

Η ρύθμιση θα έρθει στη Βουλή με τροπολογία στο νομοσχέδιο της ηλεκτροκίνησης. Η ανάγκη για τη θέσπιση πλαφόν ισχύος προκύπτει από τις ενδείξεις στην Πελοπόννησο, όπου έχουν εμφανιστεί ενεργειακές κοινότητες με πολύ μεγάλα έργα και υπάρχει ο κίνδυνος να καλυφθεί από αυτές ο ηλεκτρικός χώρος των 30 Μεγαβάτ που έχει καθοριστεί για αιτήσεις ενεργειακών κοινοτήτων και να μείνουν εκτός, όλες οι υπόλοιπες κοινότητες με μικρότερα έργα. Στην Εύβοια ο διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος που έχει καθοριστεί για τις ενεργειακές κοινότητες είναι 10 Μεγαβάτ.

Όπως ανέφερε στη Βουλή ο κ. Χατζηδάκης, στην τροπολογία θα υπάρχουν μεταξύ άλλων και παρεμβάσεις για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα οποία προορίζονται σε περιοχές όπου τα δίκτυα διανομής έχουν χαρακτηρισθεί κορεσμένα.

Σε αυτή την περίπτωση, όπως πρόσθεσε, θα θεσπιστεί ένα όριο στη χορήγηση όρων σύνδεσης σε σταθμούς που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν ενεργειακές κοινότητες.

«Αποδείχθηκε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν μπορούσε να μπει κανένας άλλος παραγωγός, με συνέπεια να είναι δώρον-άδωρον το γεγονός ότι κατέχει άδεια. Πρέπει να κοιτάς όλους τους παράγοντες της συγκεκριμένης αγοράς», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για την περίπτωση των κορεσμένων δικτύων, η τροπολογία θα προβλέπει επίσης την επαναφορά σε ισχύ αδειών έργων ΑΠΕ, που έληξαν. Όπως πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης «με αυτό τον τρόπο θα αποκατασταθούν αδικίες που προκλήθηκαν λόγω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ