ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

Τι είναι το νέφος pyrocumulus που κάλυψε την Αργολίδα από τη φωτιά στις Κεχριές (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:03:00 π.μ. | | | |
Τι είναι το νέφος pyrocumulus που κάλυψε την Αργολίδα από τη φωτιά στις Κεχριές (βίντεο)
Όπως συμβαίνει σχεδόν σε κάθε πύρινη λαίλαπα, έτσι και η μεγάλη φωτιά στις Κεχριές Κορινθίας άλλαξε τον καιρό, δημιουργώντας μεταξύ άλλων το νέφος pyrocumulus.


Το meteo.gr αφιερώνει εκτενές άρθρο του στη μεγάλη φωτιά στις Κεχριές Κορινθίας και το πώς αυτή άλλαξε τον καιρό. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο πώς δημιουργήθηκε το νέφος pyrocumulus (πυρο-σωρειτής).

Τα συγκεκριμένα νέφη, σύμφωνα με την υπηρεσία meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, δημιουργούνται από τις ισχυρές ανοδικές κινήσεις του αέρα που τροφοδοτούνται από τη θερμότητα που εκλύει μία πυρκαγιά (ή αντίστοιχα, μία ηφαιστειακή έκρηξη).

Η έντονη θέρμανση που προκαλεί μία πυρκαγιά εξαναγκάζει τον αέρα να κινηθεί βίαια προς τα πάνω, εκκινώντας μία κυκλοφορία κατά την οποία ο αέρας ρέει προς την πυρκαγιά, θερμαίνεται και κινείται ανοδικά.
Ο ανερχόμενος θερμός αέρας είναι εξαιρετικά τυρβώδης, ώστε κατά την ανοδική του κίνηση αναμιγνύεται με ψυχρότερο αέρα και αρχίζει να ψύχεται. Καθώς το πλούμιο του καπνού συνεχίζει να ανέρχεται σε μεγαλύτερα ύψη στην ατμόσφαιρα, η ελάττωση της ατμοσφαιρικής πίεσης οδηγεί στην οριζόντια διασπορά του καπνού και την περαιτέρω ψύξη του.

Αν ο καπνός φτάσει σε αρκετά μεγάλο ύψος, η συνεχιζόμενη ψύξη του οδηγεί τελικά σε συμπύκνωση των υδρατμών επάνω στα σωματίδια της στάχτης, οπότε και δημιουργείται το νέφος pyrocumulus. Κατά τη διεργασία της συμπύκνωσης απελευθερώνεται λανθάνουσα θερμότητα, η οποία θερμαίνει τον αέρα μέσα στο pyrocumulus, συντηρώντας έτσι την ανοδική κίνηση και μεγέθυνση του νέφους. Μια τέτοια διεργασία προκλήθηκε από τη μεγάλη φωτιά στις Κεχριές, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί ο καιρός και να σχηματιστεί το νέφος pyrocumulus.

Η δημιουργία νεφών pyrocumulus είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα πυρκαγιών, οι οποίες εύκολα μπορούν να καταστούν ανεξέλεγκτες.
Ειδικότερα, η δημιουργία αυτών των νεφών υποδεικνύει την ανάπτυξη τοπικής κυκλοφορίας αέρα, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τον άνεμο στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς, οδηγώντας έτσι στην ταχύτερη εξάπλωση μιας πυρκαγιάς. Κάτι τέτοιο συνέβη με τη φωτιά στις Κεχριές Κορινθίας.

Σε ακραίες περιπτώσεις, νέφη pyrocumulus μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε δημιουργία κεραυνών και, συνεπακόλουθα, στη δημιουργία νέων εστιών, ακόμα και σε πολύ μεγάλες αποστάσεις από τα κύρια μέτωπα της πυρκαγιάς. Η επίσημη ονομασία, με βάση τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, των νεφών αυτών είναι flammagenitus.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το νέφος pyrocumulus που δημιουργήθηκε από τη φωτιά στις Κεχριές Κορινθίας, σχολιάστηκε και στα social media, με αρκετούς χρήστες να κάνουν λόγο για απόκοσμες εικόνες.

 Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται με απλό τρόπο ο μηχανισμός δημιουργίας του pyrocumulus στην περίπτωση της μεγάλης φωτιάς στις Κεχριές Κορινθίας.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ