Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020

Προαγωγικές εξετάσεις μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως Αργολίδας (βίντεο)

Προαγωγικές εξετάσεις μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως Αργολίδας (βίντεο)
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως Αργολίδος του εκπαιδευτικού έτους 2019-2020, το τριήμεροo 20 -23 Ιουλίου 2020 .

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο νεότητας της Μητροπόλεως Αργολίδας στο Αργος , στο πνευματικό κέντρο της Αγίας Τριάδος στο Λυγουριό και στα γραφεία της σχολής στο Ναύπλιο.
Οι μαθητές εξετάστηκαν στο μάθημα της Βυζαντινής μουσικής, από τους Πρωτοψάλτες - Καθηγητές Βυζαντινής Μουσικής με γνώση και εμπειρία στο αντικείμενο της Πράξεως και Θεωρίας.
Φέτος εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν και στα τμήματα παραδοσιακής μουσικής και παραδοσιακών οργάνων που λειτούργησαν για πρώτη φορά στο Ναύπλιο και στο Άργος. Τα όργανα στα οποία διδάσκονται οι μαθητές της σχολής είναι: Λαούτο ,ούτι ,μπουζούκι και κιθάρα από το Βασίλη Κλάγκια, παραδοσιακό Βιολί από το Θάνο Καρανάσιο και στο Κανονάκι από το Μάριο Καραχάλιο.
Στις εξετάσεις παραβρέθηκαν ο διευθυντής της Σχολής Γρηγόρης Κακούρης , ο υποδιευθυντής της Σχολής Δημήτριος Καρκαλάτος και πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου, ο καθηγητής της Σχολής Ιωάννης Χαβιαρλής , λαμπαδάριος του καθεδρικού Ιερού ναού Αγίου Πέτρου Άργους και ο καθηγητής Κωνσταντίνος Ρούτουλας , πρωτοψάλτης του προσκηνυματικού ιερού ναού του Αγίου Αναστασίου Ναυπλίου.
Η Ιερά Μητρόπολις Αργολίδος με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Νεκταρίου, στα πλαίσια της διαφυλάξεως, διατηρήσεως και διαδόσεως της πατρώας ψαλτικής τέχνης, όπως αυτή διασώθηκε ανά τους αιώνες έως σήμερον και η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Εθνικής και Πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και στα πλαίσια της μουσικής εκπαιδεύσεως και ειδικής καταρτίσεως των ενδιαφερομένων να διακονήσουν τα Ιερά Αναλόγια της Ιεράς Μητροπόλεως, ίδρυσε Σχολή Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως και την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού. 
Η έδρα της Σχολής βρίσκεται στο Ναύπλιο στο ισόγειο του κτιρίου που εκπέμπει ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεως, δίπλα από τον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας, τμήματα της Σχολής λειτουργούν επίσης στο Αργος και στο Λυγουριό του Δήμου Επιδαύρου, για άνδρες και γυναίκες. 
Η φοίτηση είναι υποχρεωτική, πενταετής και σύμφωνα με τα αναλυτικά προγράμματα του Υπουργείου Πολιτισμού. Τα Πτυχία, τα οποία θα χορηγεί η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως θα είναι αναγνωρισμένα από το κράτος.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ