ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

Πεφταστέρια γέμισε ο νυχτερινός ουρανός στο Ναύπλιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:47:00 π.μ. | |
Πεφταστέρια γέμισε ο νυχτερινός ουρανός στο Ναύπλιο
Πιστές στο… ραντεβού του Αυγούστου, οι Περσείδες, η εντυπωσιακή βροχή από πεφταστέρια, κορυφώνεται και φέτος στην καρδιά του καλοκαιριού ενώ το φαινόμενο έγινε ορατό και από το Ναύπλιο, όπως βλέπετε και από την φωτογραφία.

Το βράδυ της Τρίτης 11 αλλά και σήμερα Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020 θα είναι ορατές οι Περσείδες! Η ουράνια αυτή κοσμική βροχή μετεωρειδών εντάσσεται στην εμφάνιση των λεγόμενων «Περσείδων» που σημειώνεται κάθε χρόνο μεταξύ 17 Ιουλίου και 24 Αυγούστου. 

 Φέτος, η παρατήρηση του φαινομένου των Περσείδων είναι εύκολη υπόθεση με καθαρό ουρανό και το φεγγάρι. Ο αναμενόμενος αριθμός διαττόντων (ZHR: Zenithal Hourly Rate) υπολογίζεται για φέτος να φτάσει στους 100 ανα ώρα. Ο κατάλληλος χρόνος για να δείτε τις Περσείδες, καθώς και τα περισσότερα παρόμοια φαινόμενα, είναι όταν ο ουρανός είναι πάρα πολύ σκοτεινός.

Το «κλειδί», σύμφωνα με τους ειδικούς, για να δει κανείς μια βροχή διαττόντων, είναι -εκτός από την υπομονή- το οπτικό πεδίο του να περιλαμβάνει ένα όσο γίνεται μεγαλύτερο τμήμα σκοτεινού ουρανού. Οι διάττοντες είναι επίσης δυνατό -με λίγη τύχη- να φωτογραφηθούν με φωτογραφική μηχανή που διαθέτει ευρυγώνιο φακό και θα κάνει διαδοχικές προγραμματισμένες λήψεις μεγάλης διάρκειας.

Τι είναι οι διάττοντες αστέρες;


Οι διάττοντες αστέρες είναι μικρά σωματίδια (μετεωροειδή) που κυκλοφορούν στο ηλιακό σύστημα. Συνήθως υπολείμματα της ουράς κομητών, μικρά σαν κόκκους άμμου, τα οποία όταν συναντιούνται με τη Γη, στην ετήσια τροχιά της, εισέρχονται στην ατμόσφαιρα, αναφλέγονται και προκαλούν το οπτικό ίχνος του διάττοντα ή μετεώρου, γνωστό λαϊκά και ως “πεφταστέρια” παρόλο που δεν έχει καμία σχέση με “αστέρι που πέφτει”.

Διάττοντες θα δει κανείς σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ορισμένες εποχές, όμως έχουμε τις λεγόμενες “βροχές διαττόντων” όπου πολλοί διάττοντες εμφανίζονται μαζικά, έχοντας κοινή καταγωγή από το ίδιο ουράνιο σώμα, συνήθως επειδή κάποιος κομήτης πέρασε από κοντά.
Τι είναι οι “Περσείδες”;

Οι “Περσείδες” είναι βροχή διαττόντων, μετέωρα ή “πεφταστέρια”, όπως είναι κοινώς γνωστά. Στην πραγματικότητα δεν είναι αστέρια που «πέφτουν». Πρόκειται για μικρά κομμάτια (μέχρι και σε μορφή σκόνης) τα οποία είναι απομεινάρια του κομήτη Σουίφτ-Τάτλ (109P/Swift-Tuttle) και όταν εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης, με τεράστιες ταχύτητες, καίγονται εξαιτίας της τριβής με την ατμόσφαιρα μέσα σε δευτερόλεπτα. Όποια από αυτά είναι αρκετά μεγάλα ώστε να φτάσουν στην επιφάνεια της Γης ονομάζονται μετεωρίτες, ενώ όσα είναι τόσο λαμπρά που φαίνονται να σχίζουν τον ουρανό ονομάζονται βολίδες. Συνήθως στο μέγιστο της βροχής πέφτει ένα μετέωρο το λεπτό.

Ονομάζονται “Περσείδες”, επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους προβάλλεται στον αστερισμό Περσέα, φαίνεται δηλαδή σαν να έρχονται από την κατεύθυνση αυτή. Η αρχή της πτώσης των μετεώρων είναι ορατή από τα μέσα Ιουλίου κάθε χρόνο, με την κορύφωση στις 11-13 Αυγούστου κάθε χρόνο, οπότε ο ρυθμός των μετεώρων φθάνει τα 75 και πλέον ανά ώρα. Για να παρατηρήσουμε τις Περσείδες χρειάζεται ένας σκοτεινός ουρανός και ένας ανοιχτός ορίζοντας, μακριά από την φωτορύπανση της πόλης. Το καλύτερο είναι να είμαστε ξαπλωμένοι η αναπαυτικά καθισμένοι και να κοιτάζουμε ψηλά στο ζενίθ, προς τα βόρεια του ουρανού.

Φώτο για τις Αργολικές Ειδήσεις: Wilfried Jakisch
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ