ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020

Ένας ξεχασμένος αρχαίος δρόμος στην Αργολίδα - Έκκληση από Ελληνίδα του εξωτερικού για την συντήρηση του

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:33:00 π.μ. | |
Ένας ξεχασμένος αρχαίος δρόμος στην Αργολίδα - Έκκληση από Ελληνίδα του εξωτερικού για την συντήρηση του
Μια Ελληνίδα που κατοικεί στο εξωτερικό με καταγωγή από την Αργολίδα, μας απέστειλε επιστολή όπου κάνει έκκληση για την συντήρηση του δρόμου που οδηγεί στην ιδιαίτερη πατρίδα της, έναν μικρό εγκαταλελειμμένο πλέον οικισμό κοντά στο Αρκαδικό και πλησίον του αρχαίου φρουρίου Φονίσκου στον Δήμο Επιδαύρου. 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑΣ

Το αρχαίο φρούριον Φονίσκου είναι ένα φρούριον πιθανόν του 4ου αιώνος π.Χ. , που οι κάτοικοι της περιοχής το αποκαλούνε ''Καστράκι'', και βρίσκεται ενάμιση χιλιόμετρο βορειοανατολικά από το χωριό Αρκαδικό στον νομό Αργολίδος, σε υψόμετρο 400 μέτρων σε λόφο που ονομάζεται Φονίσκος. Η περίμετρος του φρουρίου είναι 220 μέτρα και τα τείχη δομημένα σύμφωνα με το πολυγωνικό διχτυωτό σύστημα από μεγάλους ημιλαξευτούς λίθους.Το τείχος σώζεται σε σχετικά καλή κατάσταση, κυρίως στην νοτιά του μεριά που έχει ύψος 5 μέτρων και αποτελούσε την πιο ευάλωτη μεριά. 

Η πύλη του βρίσκεται στην νότια μεριά και την προστάτευε κυκλικός πύργος.Σώζεται ακόμα ένας πύργος κυκλικός,και αυτός στην νοτιά μεριά.Στην βορειοδυτική μεριά είναι ανοχύρωτο λόγω φυσικής προστασίας από απόκρημνο βράχο αποτελεί και το ψηλότερο σημείο. Το έδαφος εσωτερικά του φρουρίου είναι επίπεδον και σε αυτό υπάρχουν ερείπια κτισμάτων που είναι ''θαμμένα'' από την βλάστηση και το πέρασμα του χρόνου.
ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

Το μόνο σημάδι που προσδίδει μετέπειτα χρήση του φρουρίου τα μεσαιωνικά χρόνια είναι ότι σε μέρος του τείχους ύψους 4 μέτρων και μήκους 20 μέτρων στην βορειοδυτική του μεριά υπάρχει συνδετικό υλικό μεταξύ των ρωγμών που σχηματίζονται μεταξύ των μεγάλων αρχαίων λίθων στο τείχος, που αποτελεί τεχνοτροπία τειχοδομίας των μεσαιωνικών χρόνων.

Έξωθεν του φρουρίου και περιμετρικά υπάρχουν διάσπαρτες παλιές εγκαταλελειμμένες πέτρινες οικίες και νότια ένα πέτρινο αλώνι, γεγονός που μαρτυρά ότι κάποια στιγμή υπήρχε μικρός οικισμός τα προηγούμενα χρόνια.
Η επιστολή της Ελληνίδας του εξωτερικού

"Είμαι Ελληνίδα και βρίσκομαι μακριά από την πατρίδα στο εξωτερικό, η καταγωγή μου ειναι από την Αργολίδα !! Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε ένα οικισμό που δυστυχώς τώρα δεν κατοικείται Οι κατοικοι οι παλιοί έφυγαν για την αιώνια ζωή και οι νεότεροι μετανάστευσαν στο εξωτερικό αλλά και στον εσωτερικό χώρο της πατρίδος.

Εκεί όμως έμειναν σπίτια, έμειναν οι αναμνήσεις μας από τα παιδικά χρόνια και λυπάμαι που το λέω αυτό διότι όταν βρισκόμαστε στην Ελλάδα δεν υπάρχει δρόμος κατάλληλος να ανεβούμε εκεί με αυτοκίνητο. 

Ο δρόμος αυτός όπως έγραψα και στον δήμαρχο Επιδαύρου ειναι αρχαίος σύμφωνα με ιστορίες από τον παππού μου και άλλους τον έλεγαν Ασκληπιείο διότι περνούσε ο Ασκληπειός.

Εκεί υπάρχει και το κάστρο του Φονίσκου που πρόσφατα γράψατε την ιστορία!!! Σας παρακαλώ πάρα πολύ και θέλω οι αρμόδιοι της εκεί περιφέρειας να φροντίσουν για το δρόμο αυτό. Ξεκινάει από το Αρκαδικό αλλά και από το Λυγουριό για να φτάσουν στον κάστρο του Φονίσκου καθώς εκεί ειναι και το σπήλαιο Κουρσάρι με ιστορία 

Είναι κρίμα να μην μπορούμε να επισκεφτούμε εμείς οι ξενιτεμένοι τον τόπο που μεγαλώσαμε, εκεί που μας έμαθαν οι γονεις μας το Ελληνικό Αλφάβητο και ιστορία Δεν μπορούν για ένα δρόμο να μας στερήσουν τις αναμνήσεις έστω κι αν υπάρχουν εκεί μονάχα τείχη από σπιτια γκρεμισμένα"
Με εκτίμηση
Mary Konstantopoulos
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ