ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Πρωτοποριακή επέμβαση δημιουργίας νεόκολπου σε έφηβη από τον Ναυπλιώτη Γυναικολόγο Βασίλη Καρούντζο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:41:00 π.μ. | | | |
Πρωτοποριακή επέμβαση δημιουργίας νεόκολπου, σε έφηβη από τον Ναυπλιώτη Γυναικολόγο Βασίλη Καρούντζο
O Ναυπλιώτης Γυναικολόγος Βασίλης Καρούντζος, Εξειδικευμένος στην Παιδική-Εφηβική Γυναικολογία, μέλος της Ομάδας που πραγματοποίησε την πρωτοποριακή επέμβαση δημιουργίας νεόκολπου, σε έφηβη με απλασία κόλπου και μήτρας στο Νοσοκομείο “Μητέρα”

Για πρώτη φορά στο ΜΗΤΕΡΑ, πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε πρωτοποριακή επέμβαση δημιουργίας νεόκολπου σε έφηβη 18 ετών με απλασία κόλπου και μήτρας, από το ιατρικό επιτελείο του Τμήματος Παιδικής & Εφηβικής Γυναικολογίας του ΜΗΤΕΡΑ. Η ασθενής που ταξίδεψε από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να υποβληθεί στην τόσο εξειδικευμένη επέμβαση στο ΜΗΤΕΡΑ, έπασχε από το πολύ σπάνιο Σύνδρομο, Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH), που διαγιγνώσκεται σε περίπου 1 στις 5.000 γεννήσεις κοριτσιών.

Της επέμβασης ηγήθηκε ο Ομότιμος Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Τμήματος Παιδικής & Εφηβικής Γυναικολογίας του Παίδων ΜΗΤΕΡΑ, κ. Ευθύμιος Δεληγεώρογλου συνεπικουρούμενος από τους εξειδικευμένους στην Παιδική και Εφηβική Γυναικολογία συνεργάτες του Τμήματος, κ. Παντελή Τσίμαρη και κ. Βασίλειο Καρούντζο. Στην επιβεβαίωση της διάγνωσης του Συνδρόμου, μέσω της λαπαροσκόπησης, συνέβαλε και η άμεσα συνεργαζόμενη ενδοσκοπική ομάδα, αποτελούμενη από τους κ. Ιωάννη Κουτουκό και κ. Στυλιανό Μουρτζάκη, με αναισθησιολόγο, υπεύθυνη για το εν λόγω επέμβαση, την κα. Ευαγγελία Λεκούδη.

Οι περισσότερες περιπτώσεις των ασθενών που πάσχουν από το σύνδρομο, προσέρχονται λόγω απουσίας εμμήνου ρύσεως στην εφηβεία (πρωτοπαθής αμηνόρροια) και μολονότι τα έξω γεννητικά όργανα είναι φυσιολογικά, απουσιάζει ο κόλπος και η μήτρα ή μπορεί να υπάρχουν υπολειμματικά μητριαία ογκώματα, όπως συνέβη και στην περίπτωση της ασθενούς, τα οποία εξαιρέθηκαν, λόγω του έντονου κυκλικού μηνιαίου άλγους υπογαστρίου, χωρίς να έχει εμμηνορρυσία. Οι έφηβες με Σύνδρομο MRKH, διαθέτουν λειτουργικές ωοθήκες και αναπτύσσουν φυσιολογικά δευτερογενή χαρακτηριστικά του φύλου (μαστούς και τρίχωση εφηβαίου), ενώ το σημαντικότερο είναι πως με το δικό τους ωάριο και μέσω της διαδικασίας της παρένθετης μήτρας, μελλοντικά είναι σε θέση να αποκτήσουν το δικό τους παιδί.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Παιδικής & Εφηβικής Γυναικολογίας του Παίδων ΜΗΤΕΡΑ, κ. Ευθύμιος Δεληγεώρογλου, αναφέρει πως τέτοιου είδους επεμβάσεις απαιτούν άρτιο συντονισμό, υποστήριξη και απόλυτη οργάνωση. Στο πλαίσιο αυτό ευχαριστώ θερμά πέραν των συνεργατών της ομάδος, τη Διοίκηση, το Επιστημονικό Συμβούλιο, και όλο το Ιατρικό και Νοσηλευτικό Προσωπικό του ΜΗΤΕΡΑ για την άψογη συνεργασία στην επιτυχή περάτωση του πολύ εξειδικευμένου πρωτοποριακού χειρουργείου, του πρώτου στο ΜΗΤΕΡΑ. Υποσχέθηκε δε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες εξειδικευμένες επεμβάσεις στη νεαρή ηλικία, με όραμα το ΜΗΤΕΡΑ να καθιερωθεί ως Κέντρο Αναφοράς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών Επανορθωτικής Χειρουργικής και όχι μόνον».


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ