ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

24 Οκτωβρίου: Ημέρα Μεσογειακών Ακτών

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:42:00 π.μ. | |
24 Οκτωβρίου: Ημέρα Μεσογειακών Ακτών
Οι ακτές της Μεσογείου μολύνονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Η πανίδα και η χλωρίδα εξαφανίζονται. Η υπεραλίευση έχει δραματικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Η αστικοποίηση του περιβάλλοντος, λειτουργεί καταστροφικά για τον άνθρωπο.
Για όλα τα παραπάνω, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ορίσει την 24η Οκτωβρίου ως ημέρα αφιερωμένη στις ακτές της Μεσογείου. Ως ημέρα δράσης και προστασίας για όλα όσα μας παρέχει αλλά και ρυθμίζει η θάλασσα, ως ημέρα προσεκτικής διαχείρισης αυτού του σπουδαίου παγκόσμιου πόρου που είναι το κλειδί για ένα βιώσιμο μέλλον.
Η Μεσόγειος θάλασσα θεωρείται η κοιτίδα του ανθρώπινου πολιτισμού… είναι η μεγαλύτερη κλειστή θάλασσα της Γης, που εκτείνεται ανάμεσα στη νότια Ευρώπη, τη δυτική Ασία και τη βόρεια Αφρική. Συνδέεται μέσω του στενού του Γιβραλτάρ με τον Ατλαντικό ωκεανό (δυτικά), μέσω της διώρυγας του Σουέζ με την Ερυθρά θάλασσα και μέσω του Ελλησπόντου με την Προποντίδα και τη Μαύρη θάλασσα.
Μεγάλες θαλάσσιες λωρίδες εισχωρούν βαθιά στην ξηρά και σχηματίζουν τα πελάγη…της Αδριατικής θάλασσας, του Ιόνιου πελάγους, του Αιγαίου πελάγους, του Κρητικού, του Βητικού πελάγους -μεταξύ Ισπανίας και Αφρικής-, του Τυρρηνικού πελάγους, του Σαρδώου πελάγους, του Βαλεαρικού πελάγους, ενώ σε όλα σχεδόν τα παράλια της σχηματίζονται αναρίθμητοι κόλποι και ακρωτήρια.
Στη Μεσόγειο

Η Μεσόγειος θάλασσα αγκαλιάζει 22 χώρες… Ισπανία, Γαλλία, Μονακό, Ιταλία, Μάλτα, Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Ελλάδα, Κύπρος, Τουρκία, Συρία Λίβανος, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Αίγυπτος, Λιβύη, Τυνησία, Αλγερία και Μαρόκο…και σε αυτήν εκβάλουν πέντε μεγάλοι ποταμοί ο Νείλος, ο Τίβερης, ο Έβρος, ο Ροδανός, ο Πάδος αλλά και δεκάδες μικρότεροι…

Στις ακτές της Μεσογείου βρίσκονται ιστορικές μεγάλες πόλεις που χάνονται στα βάθη του χρόνου στην ιστορία αλλά και στις ανταλαγες προιοντων και ιδεων όπου βρίσκονται και τα μεγάλα λιμάνια της. Μεγάλες πόλεις και λιμάνια της Μεσογείου είναι: Μάλαγα, Καρθαγένη, Βαλένθια, Πάλμα ντε Μαγιόρκα, Βαρκελώνη, Μασσαλία, Κάννες, Νίκαια, Μονακό, Γένοβα, Ρώμη, Νάπολη, Κάλιαρι, Παλέρμο, Κατάνη, Μεσσήνη, Βαλέτα, Μπρίντιζι, Μπάρι, Ανκόνα, Ρίμινι, Βενετία, Τεργέστη, Ριέκα, Σπλιτ, Ντουμπρόβνικ, Δυρράχιο, Κέρκυρα, Πάτρα, Καλαμάτα, Πειραιάς, Χανιά, Ηράκλειο, Βόλος, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Σμύρνη, Ρόδος, Αττάλεια, Άδανα, Αλεξανδρέττα, Λατάκεια, Πάφος, Λεμεσός, Λάρνακα, Τρίπολη (Λιβάνου), Βηρυττός, Σιδώνα, Χάιφα, Τελ Αβίβ, Γάζα, Πορτ Σάιντ, Αλεξάνδρεια, Βεγγάζη, Τρίπολη (Λιβύη), Τύνιδα, Αλγέρι, Οράν, Θέουτα κ.α..
Τα σημαντικότερα σε μέγεθος νησιά είναι: η Σικελία, η Σαρδηνία, η Κορσική, η Κύπρος, η Κρήτη, η Εύβοια, η Μαγιόρκα, η Μινόρκα, η Ρόδος, η Λέσβος, Χίος, Κεφαλλονιά, Κέρκυρα, Λήμνος, Σάμος, Ζάκυνθος, Λευκάδα, Ίμβρος, Κύθηρα, Ικαρία, Μάλτα, Έλβα, Μαγιόρκα, Μινόρκα και πολλά μικρότερα.
Το κλίμα της Μεσογείου έχει πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που το ξεχωρίζουν από τα κλίματα άλλων περιοχών του κόσμου. Το μεσογειακό κλίμα είναι ήπιο το χειμώνα, βροχερό το φθινόπωρο και την άνοιξη και θερμό το καλοκαίρι, με μεγάλες διακυμάνσεις από περιοχή σε περιοχή.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ