ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

Κύπρος: Παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από τον Ερντογάν (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:33:00 μ.μ. | | |
Κύπρος: Παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από τον Ερντογάν (βίντεο)
Δε χρειάστηκαν να περάσουν παρά λίγες μόνο μέρες μετά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες που καταδίκαζε την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε άλλη μια προκλητική κίνηση, ανακοινώνοντας το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, στις 11 το πρωί της Πέμπτης.


«Είναι αδιαμφισβήτητη αλήθεια ότι τα Βαρώσια είναι έδαφος της ΤΔΒΚ.Υποστηρίζουμε πλήρως την απόφασή σας να διατεθεί η όμορφη παραλιακή λωρίδα των Βαρωσίων στο κοινό», δήλωσε ο Τούρκoς πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

«Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και η Ελλάδα πρόκειται να ενισχύσει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας», επισημαίνει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Την καταδίκη του Εθνικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας προκάλεσε η ενέργεια της Τουρκίας.

Ο Κυριάκος Κούσιος, κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε: «Η αλλαγή του στάτους κβο, η παράβαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι ενέργεια που επιβαρύνει το κλίμα για συνέχιση των συνομιλιών».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι Μητσοτάκης – Αναστασιάδης συζητήθηκαν οι νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας με τον Έλληνα πρωθυπουργού να εκφράζει την στήριξή του στην Κυπριακή Δημοκρατία και στις σχετικές ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει.

Από τη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Θέλω να καταδικάσω την απόφαση της Τουρκίας για την επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων. Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Σε ανακοίνωση του το ρωσικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση του ψευδοκράτους για το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων, ενώ στην τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των ΥΠΕΞ Κύπρου – Ρωσίας, Χριστοδουλίδη – Λαβρόφ τονίστηκε η ανάγκη εφαρμογής των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Είναι ένα περιττό και προκλητικό βήμα, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τις τρέχουσες προσπάθειες να επιτευχθεί αποκλιμάκωση και μείωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας.

«Eίναι ανάγκη να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εντάσεις στη νήσο και να υπονομεύσουν την επιστροφή στον διάλογο ή τη μελλοντική επιτυχία των συνομιλιών» για την επίλυση του Κυπριακού», τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Ο Ζοσέπ Μπορέλ, ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, ανέφερε ότι: «Σίγουρα αυτό δεν πρόκειται να βοηθήσει. Αντιθέτως, θα αυξήσει τις εντάσεις και θα κάνει πιο δύσκολο το να υπάρξει συμφωνία ειδικά σε μία δύσκολη κατάσταση για όλους εμάς στην Ανατολική Μεσόγειο».

Να σημειωθεί ότι η απόφαση για το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων προκάλεσε την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού στα κατεχόμενα. Ο λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός εξωτερικών του ψευδοκράτους και επίσης υποψήφιος για τις εκλογές Κουντρέτ Οζερσάι αποχώρησε από την λεγόμενη Κυβέρνηση, αναφέροντας ότι δεν ενημερώθηκε προηγουμένως για την απόφαση.

Ρεπορτάζ: Κώστας Σκουλάς
Φώτο: Αμμόχωστος: ΑΠΕ ΜΠΕ / Κάτια Χριστοδούλου
Πηγές: ΕΡΤ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ