ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

Ιστορική αναδρομή: Οι πεσόντες από την Αργολίδα στο Αλβανικό μέτωπο - Οι εκτελεσθέντες Ναυπλιώτες από τους Γερμανούς

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:21:00 μ.μ. | | |
Ιστορική αναδρομή: Οι πεσόντες από την Αργολίδα στο Αλβανικό μέτωπο  - Οι εκτελεσθέντες Ναυπλιώτες από τους Γερμανούς
Μια μικρή ιστορική αναδρομή στην Αργολίδα και το Ναύπλιο την περίοδο που ξέσπασε ο πόλεμος του 1940 επιμελήθηκε ο Μπάμπης Αντωνιάδης και μέσα από μερικά άγνωστα για πολλούς στοιχεία, μας γνωστοποιεί τον ρόλο  του 8ου Συντάγματος Πεζικού Ναυπλίου , τα ονόματα των πεσόντων από την Αργολίδα στο Αλβανικό μέτωπο και τους εκτελεσθέντες Ναυπλιώτες από τους Γερμανούς το 1944. 
Στην Αργολίδα, το Ναύπλιο ήταν η έδρα της ΙV Μεραρχίας, η οποία αποτελούνταν από το 8ο Σύνταγμα Πεζικού Ναυπλίου, το 9ο Σύνταγμα Πεζικού Καλαμάτας, το 11ο Σύνταγμα Πεζικού Τρίπολης, το IV Σύνταγμα Ορεινού Πυροβολικού και την IV Ομάδα Αναγνωρίσεως Ναυπλίου. Διοικητής του 8ου Συντάγματος Ναυπλίου ήταν ο αντισυνταγματάρχης Π. Μπασακίδης.
Οι επιστρατευμένοι στρατιώτες του 8ου Συντάγματος παρουσιάζονταν και καταγράφονταν στο χωριό Λευκάκια και στρατοπέδευαν σε ελαιώνα στην περιοχή της Ασίνης. Ταυτόχρονα, επιστρατεύονταν άλογα και μουλάρια, σημαντικό περιουσιακό στοιχείο κάθε αγροτικής οικογένειας της εποχής. 
Επιτροπή φαντάρων και ενός πεταλωτή εξέταζε τα ζώα και σφράγιζε τα αρτιμελή με το γράμμα «Ε» (επιταγμένο). 
Η δύναμη του 8ου Συντάγματος την ημέρα που αναχώρησε για το Αλβανικό μέτωπο
Αξιωματικοί 104
Επιλοχίες 5
Λοχίες 213
Δεκανείς 378
Στρατιώτες 3171
Ζώα 959
Από τις 3 Νοεμβρίου, στρατιώτες και ζώα επιβιβάζονταν σε τρένα στο σταθμό του Ναυπλίου και κατέληγαν στην Καλαμπάκα, μέσω του σταθμού του Ρουφ στην Αθήνα. Η IV Μεραρχία, αφού συγκεντρώθηκε στην Καλαμπάκα στις 24 Νοεμβρίου, έφτασε στις 2 Δεκεμβρίου, με νυκτερινές πεζοπορίες, στην περιοχή δυτικά των Ιωαννίνων. Στις 8 Δεκεμβρίου, το 8ο Σύνταγμα Πεζικού Ναυπλίου εισήλθε στον αγώνα στην περιοχή της Δούβιανης. 

Οι περιοχές που πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο το 8ο Σύνταγμα πεζικού από 10-12-1940 έως 21-12-1940. 
Στις 8 Δεκεμβρίου 1940, το 8ο Σύνταγμα Πεζικού Ναυπλίου εισήλθε στον αγώνα στην περιοχή της Δούβιανης. Μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, πολέμησε νικηφόρα στο αλβανικό μέτωπο κατά των ιταλικών στρατευμάτων στις θέσεις Κολώνια, Προγονάτι, Γκολέμι, Δερβιτσάνη. Μέχρι την 5η Ιανουαρίου 1941 που τέθηκε σε εφεδρεία

Μια πρώτη καταγραφή των πεσόντων από την Αργολίδα στο αλβανικό μέτωπο. Από το εξαιρετικό βιβλίο του Γεώργιου Η. Κόνδη, «Τετράδιο Πολέμου 1940», Εκδόσεις, Εκ Προοιμίου, Άργος, 2011.

Η επίσημη κατάσταση του δήμου Ναυπλίου με τους εκτελεσθέντες δημότες από τους Γερμανούς την περίοδο της κατοχής. Από το αρχείο των ΓΑΚ Ναυπλίου.



ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ