SUPER MARKET ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΒΕΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Εκτιμήσεις για πολύ καλή χρονιά στην Αργολίδα για τα πορτοκάλια

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:47:00 π.μ. | |
Εκτιμήσεις για πολύ καλή χρονιά στην Αργολίδα για τα πορτοκάλια
Oψιμη χαρακτηρίζεται η φετινή χρονιά για το πορτοκάλι στις περισσότερες περιοχές της χώρας, και έτσι οι γενικευμένες κοπές Ναβαλίνας, καθώς και η εμπορία, μετατίθενται κατά 15 ημέρες περίπου, στο τέλος του μήνα.

Σε κάθε περίπτωση, η εγχώρια αγορά δείχνει ενδιαφέρον για τις πρώτες περιορισμένες και επιλεκτικές κοπές που πραγματοποιήθηκαν σε κάποιες πιο πρώιμες περιοχές, οι οποίες προορίζονται σχεδόν αποκλειστικά για την εγχώρια αγορά. Αυτό το ενδιαφέρον, μαζί με τις τιμές που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν οι έμποροι για να εξασφαλίσουν τις πρώτες ποσότητες, στο φόντο της αυξημένης ζήτησης που δημιουργεί η πανδημία και το τελείωμα των Βαλέντσια σε υψηλές τιμές, αποτελούν δείκτες μιας αυξημένης δυναμικής για το πορτοκάλι, για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν.

Στα 7 λεπτά πάνω η βάση

Όπως μας είπε ο εσπεριδοκαλλιεργητής από το Σκαφιδάκι Αργολίδας, Τάσος Λέρμας, οι πρώτες μικρές ποσότητες που συγκομίστηκαν τις τελευταίες μέρες σε περιοχές της Αργολίδας, οι οποίες κατευθύνθηκαν στην αγορά της Βόρειας Ελλάδας, ως επί το πλείστον, διατέθηκαν στα 40 λεπτά το κιλό μεικτά (μείον 4 λεπτά τα κοπτικά) για αποπρασινισμό, όταν πέρσι ξεκίνησαν στα 33 λεπτά.

Μικρότερες ποσότητες πληρώθηκαν μέχρι και 50 λεπτά το κιλό, ανέφερε ο ίδιος. Πρόκειται για επιλεκτικές κοπές που αναλογούν στο 30% περίπου των καρπών των δέντρων, οι οποίοι έχουν βγάλει ήδη μεγάλα μεγέθη και χυμούς και έχουν πάρει καλύτερο χρωματισμό, άρα δεν πέρασαν τη διαδικασία του αποπρασινισμού (αυτά που κατευθύνονται στην αγορά με φύλλο).

Την προηγούμενη Τετάρτη και Πέμπτη συγκομίστηκαν κάποιες ποσότητες από πιο ορεινές περιοχές όπου παίρνουν πιο γρήγορα χρώμα τα πορτοκάλια και αυτές προορίζονται για εξαγωγή, από τρία συσκευαστήρια, με την τιμή να ορίζεται στα 32-34 λεπτά (μεικτά). Το γεγονός ότι, όπως αναφέρουν παραγωγοί, πρόκειται για πολύ ψιλά πορτοκάλια, νούμερα 6, 7 και 8, τα οποία συσκευάζονται σε δίκιλο διχτάκι, δημιουργεί προσδοκίες για μεγαλύτερες τιμές στην κύρια συγκομιδή και στα μεγαλύτερα μεγέθη σε συνδυασμό, μάλιστα με την αυξημένη ζήτηση που καταγράφεται.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αργολίδας «ΡΕΑ», Σπύρος Αντωνόπουλος, δήλωσε πως «είναι χρονιά όψιμη και είναι νωρίς ακόμη για να έχουμε κάτι χειροπιαστό, όσον αφορά τις τιμές. Η συγκομιδή και οι εξαγωγές θα πάρουν πιο γενικευμένο χαρακτήρα μετά την 1η Νοεμβρίου. Είναι σαφές, πάντως, από τα πρώτα μηνύματα ότι η αγορά δείχνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και πηγαίνουμε για μια πολύ καλή χρονιά». 

Πολύ περιορισμένες, και κυρίως δειγματοληπτικού χαρακτήρα, είναι ακόμη οι κοπές και στη Σκάλα Λακωνίας όπου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών ΑΣΕ Σκάλας Λακωνίας, Στέλιο Σαρρή, οι πρώτες τιμές διαμορφώνονται στα 40 λεπτά. Όπως σχολίασε, «οι ποσότητες είναι ελάχιστες ακόμη, ωστόσο η ζήτηση και οι πρώτες τιμές αποτελούν ένδειξη για την τάση που διαμορφώνεται».

Επιλεκτικά, και στο φόντο της αυξημένης ζήτησης που παρατηρείται στην αγορά για πορτοκάλια, γίνονται κοπές και στην Αιτωλοακαρνανία, όπου μέχρι το τέλος του μήνα θα γενικευτεί η συγκομιδή, μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ερυσίχη Παραχελωίτιδος, Παναγιώτης Αλετράς, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει αδιανόητη ζήτηση να κλείσουν ποσότητες οι έμποροι από τον Αύγουστο. Άλλες χρονιές, τέτοιες μέρες μπορεί να λέγαμε ότι δεν βλέπουμε αρκετούς εμπόρους».

Τέλος, για πρώτες ενδείξεις που επιβεβαιώνουν την αυξημένη ζήτηση που αναμενόταν για τη νέα σεζόν, έκανε λόγο και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ήρας Αργολίδας, Χάρης Μακρής.

Πηγή: ypaithros.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ