ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Γ. Διδασκάλου: Στο ΠΕΠ - ΕΣΠΑ 10 έργα πολιτισμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Γ. Διδασκάλου:  Στο ΠΕΠ - ΕΣΠΑ 10 έργα πολιτισμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
Η επίσημη ανακοίνωση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου των αποτελεσμάτων ένταξης 10 έργων πολιτισμού, συνολικού προϋπολογισμού 11,4 εκ. ευρώ, στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ αποτελεί έναν ακόμα σημαντικό σταθμό για την πορεία εξέλιξης έργων πολιτισμού σε ολόκληρη τη χώρα.

Με τη μεθοδική και συστηματική προετοιμασία όλων των σχετικών Τεχνικών Δελτίων, την εμπρόθεσμη υποβολή τους αλλά και την επιτάχυνση των απαραίτητων διαδικασιών τόσο από τις κεντρικές όσο και από τις περιφερειακές διευθύνσεις του ΥΠΠΟΑ ολοκληρώνεται με επιτυχία μια σημαντική διαδρομή. 

Αναλυτικά τα έργα που εντάσσονται είναι τα εξής

Για την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας:
1. “Ανάδειξη – Εκθεσιακή περιήγηση στο Παλάτι των Δεσποτών στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά” συνολικού προϋπολογισμού 1.350.000 ευρώ με δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας

2. “Συντήρηση ζωγραφικού διακόσμου και λίθινων στοιχείων των ναών, Αγίου Δημητρίου, Παντάνασσας και Ευαγγελίστριας στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά”, συνολικού προϋπολογισμού 968.800 ευρώ με δικαιούχο την Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων.

3. “Αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου Σπάρτης, συνολικού προϋπολογισμού 1.600.000 ευρώ με δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας.

Για την Περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας:
1. “Συντήρηση και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Μεγαλόπολης – φάση α΄: Αποκατάσταση των κερκίδων Β και Γ, βελτίωση προσβασιμότητας”, συνολικού προϋπολογισμού 481.602 ευρώ, με δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας.

2. “Αποκατάσταση – στερέωση της πύλης και τμήματος των τειχών του Κάστρου Καρύταινας Αρκαδίας”, συνολικού προϋπολογισμού 1.199.850 ευρώ, με δικαιούχο την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων

3. “Στερέωση και Αποκατάσταση Μονής Αγίου Νικολάου στο Βαλτεσινίκο Αρκαδίας και αναδιαμόρφωση της κλίμακας καθόδου (Δήμος Κλείτορος, ΠΕ Αρκαδίας)”, συνολικού προϋπολογισμού 1.028.800 ευρώ, με δικαιούχο την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.

Για την Περιφερειακή ενότητα Κορινθίας:
1. “Στερέωση – αποκατάσταση και ανάδειξη τμήματος του Εξαμιλίου (Ιουστινιάνειου) τείχους στα Ισθμια του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας, συνολικού προϋπολογισμού 320.000 ευρώ, με δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας.

2. “Στερέωση και αποκατάσταση νότιας πτέρυγας και τμήματος δυτικής πτέρυγας κελιών της Μονής Προφήτου Ηλιού Ζάχολης, Δήμου Ευρωστίνης – Ξυλοκάστρου, Π.Ε. Κορινθίας”, συνολικού προϋπολογισμού 1.688.880 ευρώ, με δικαιούχο την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων

Για την Περιφερειακή ενότητα Αργολίδας:
1. “Στερέωση, προστασία και ανάδειξη του ανακτορικού συγκροτήματος των Μυκηνών” συνολικού προϋπολογισμού 550.000 ευρώ με δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας

2. “Αποκατάσταση ναού Αγίου Νικολάου Ναυπλίου” συνολικού προϋπολογισμού 2.303.800 ευρώ, με δικαιούχο την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων

Ευχαριστούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τις κατά τόπους δημοτικές αρχές, τη διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας και τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ για την εξαιρετική συνεργασία η οποία απέδωσε τα μέγιστα προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αποτελεί ένα βασικό βήμα αλλά τόσο οι διαδικασίες, όσο και οι χρόνοι υλοποίησης των έργων, που θα παρακολουθούνται από το ΥΠΠΟΑ, αποτελούν κρίσιμο κεφάλαιο στην επιτυχή ολοκλήρωση τους.

Το βάρος της ευθύνης συνεχίζει να είναι μεγάλο, πράγμα το οποίο μας οδηγεί ώστε με αφοσίωση και σεβασμό στα μνημεία να φέρουμε εις πέρας το δύσκολο αυτό έργο.

Γιώργος Διδασκάλου
Γ.Γ. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ