ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

Δεν προλαβαίνετε να διαβάζετε στα παιδιά σας παραμύθια και ιστορίες; - 5 ιδέες να δοκιμάσετε!

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:05:00 μ.μ. |
Δεν προλαβαίνετε να διαβάζετε στα παιδιά σας παραμύθια και ιστορίες; -  5 ιδέες να δοκιμάσετε!
Επιμέλεια-Μετάφραση κειμένου: Κωστοπούλου-Ρέντα Βασιλική
Ψυχοπαιδαγωγός-Εξειδικευμένη στην Αποκατάσταση Μαθησιακών Δυσκολίων
Υπεύθυνη Μαθησιακού τμήματος Ψυχο-παιδαγωγειν.

Θα έχετε ακούσει πολλές φορές ποσό ωφέλιμο είναι να διαβάζουμε στα παιδιά μας . Συχνά ακούμε ότι τα παιδιά των οποίων οι γονείς τους, τους διαβάζουν έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν καλύτεροι αναγνώστες . Λέγεται επίσης ότι όσο πιο πολύ διαβάζουμε στα παιδιά τόσο μεγαλύτερες γλωσσικές δεξιότητες και λεξιλόγιο θα αποκτήσουν.

Είναι αλήθεια ότι η φωναχτή ανάγνωση βοηθά τα παιδιά στις γλωσσικές δεξιότητες .

Ωστόσο ο σύγχρονος κ απαιτητικός τρόπος ζωής , οι γρήγοροι ρυθμοί και αυξημένες υποχρεώσεις των γονέων, καθιστά πολλές φορές αδύνατον να βρουν χρόνο για ανάγνωση ιστοριών ακόμα και αν το θέλουν πάρα πολύ.

Παρακάτω είναι μερικές ιδέες που μπορούν να ακολουθήσουν οι γονείς:

· Συχνά οργανώνονται σε διάφορους χώρους όπως βιβλιοθήκες ή πολυχώρους, ώρες με αφήγηση παραμυθιών και ιστοριών για μικρότερα αλλά κ μεγαλύτερα παιδιά. Εκεί τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ακούσουν κ άλλους ανθρώπους να διαβάζουν με διαφορετικό και διασκεδαστικό τρόπο βιβλία και διαπιστώνουν ότι κ άλλοι άνθρωποι απολαμβάνουν την ανάγνωση βιβλίων. Εκεί επίσης έχουν την ευκαιρία να αλληλοεπιδράσουν και με άλλα παιδιά να κάνουν ερωτήσεις ή να ακούσουν ερωτήσεις άλλων παιδιών.

· Σκεφτείτε πέρα από τα Βιβλία: Δεν χρειάζεται να πραγματοποιείτε ανάγνωση μόνο με βιβλία. Μπορείτε να διαβάσετε μαζί ένα διαφημιστικό φυλλάδιο από ένα μαγαζί , από μια επερχόμενη εκδήλωση ή να διαβάσετε μαζί κάποιες πληροφορίες που ενδιαφέρουν το παιδί από το διαδίκτυο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει το παιδί να μάθε καινούριες λέξεις και να συνειδητοποιήσει ότι η ανάγνωση είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής.

· Ηχητικά Βιβλία(audiobooks): Μπορείτε να αξιοποιήσετε αυτή την υπέροχη δυνατότητα (η οποία είναι εξαιρετική ευκαιρία παρακολούθησης ιστοριών και από παιδιά με έντονες αναγνωστικές δυσκολίες!). Σε αυτά ακούγονται συνήθως φωνές δημοφιλών προσώπων όπως γνωστών τραγουδιστών ή ηθοποιών οι οποίοι αφηγούνται με πολύ παραστατικό και ενδιαφέρον τρόπο γνωστά κλασσικά αλλά κ πιο σύγχρονα διηγήματα . Θα τα βρείτε στο διαδίκτυο απλά πληκτρολογώντας τα .

· Αξιοποιείστε ένα μεγαλύτερο αδερφάκι ή ένα μεγαλύτερο ξαδερφάκι να διαβάσει στο μικρότερο παιδάκι σας. Πάντα στα μεγαλύτερα παιδιά αρέσει να δείχνουν στα μικρότερα πόσα περισσότερα πράγματα μπορούν να κάνουν.

· Εκμεταλλευτείτε τις ώρες αναμονής. Π.χ καθώς περιμένετε την σειρά σας στον παιδίατρο ή οπουδήποτε άλλου. Είναι μια καλή συνήθεια να υπάρχει μέσα στην τσάντα μας μια αγαπημένη ιστορία ή παραμύθι.

Πηγή:

Amanda Morin : “No Time to Read to your Child? 6 ideas to Try” https://www.understood.org/
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ