ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

Γ. Γκιόλας: Βάλτε επιτελούς τον άνθρωπο πάνω από τα κέρδη

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:28:00 π.μ. | | |
Γ. Γκιόλας: Βάλτε επιτελούς τον άνθρωπο πάνω από τα κέρδη
Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για το κλείσιμο δέκα (10)υποκαταστημάτων COSMOTE μεταξύ των οποίων και του Κρανιδίου.

Οι εργαζόμενοι εξωθούνται σε εσωτερική μετανάστευση και απόλυση. Που είναι οι νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας που υποσχεθήκατε κ. Πρωθυπουργέ;

Οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών εγκαταλείπονται στην τύχη τους χωρίς εξυπηρέτηση. Πώς αποδεικνύεται το ειλικρινές ενδιαφέρον σας για τους απλούς πολίτες της Περιφέρειας;

Το αφήγημά σας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους περνά απαραίτητα μέσα από την αποεπένδυση, τις απολύσεις και την παντελή αδιαφορία για τους πολίτες;

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή ο Γιάννης Γκιόλας και άλλοι 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ για το κλείσιμο δέκα Υποκαταστημάτων της COSMOTE, μεταξύ των οποίων είναι και αυτό του Κρανιδίου:ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
Οικονομικών
Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ: «Το κλείσιμο καταστημάτων ΟΤΕ συμβάλλει στην περιφερειακή υποανάπτυξη και οδηγεί σε υποχρεωτική μετανάστευση των εργαζόμενων τους»

Μόλις ένα χρόνο έπειτα από την εξαγγελία του Πρωθυπουργού για «πολλές και καλές νέες δουλειές» και τις βαρύγδουπες δηλώσεις στελεχών της Κυβέρνησης για επενδύσεις και ανάπτυξη, έρχεται ένα ακόμα «κρούσμα» αποεπένδυσης να στραπατσάρει το κυβερνητικό αφήγημα που οδηγεί μέρα με τη μέρα σε φιάσκο. Η διοίκηση της ΟΤΕ Α.Ε., ανακοίνωσε στους εκπροσώπους των εργαζομένων την απόφασή της να προχωρήσει στον τερματισμό της εμπορικής λειτουργίας 10καταστημάτων στις περιοχές Κορωπί, Γλυφάδα, Περιστέρι, Λαγκαδάς Θεσσαλονίκης, Σητεία Λασιθίου, Μοίρες Ηρακλείου, Γύθειο Λακωνίας, Κρανίδι Αργολίδας, Λήμνος Λέσβου, Λουτράκι Κορινθίας.

Ως γνωστόν, η λειτουργία καταστημάτων ΟΤΕ ιδιαίτερα σε περιοχές της περιφέρειας της χώρας, είναι συνυφασμένη επί δεκαετίες, από την εποχή που η εταιρεία ήταν υπό δημόσιο έλεγχο, με την πρόσβαση των κατοίκων μικρών πόλεων και χωριών των ευρύτερων περιοχών σε υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και την εξυπηρέτησή τους, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ανάπτυξη των περιοχών αυτών. Η ιδιαίτερη σημασία των σημείων εξυπηρέτησης κατοίκων και επισκεπτών με φυσική παρουσία από τον συγκεκριμένο τηλεπικοινωνιακό πάροχο, οδήγησε μάλιστα στο παρελθόν την τοπική αυτοδιοίκηση να προχωρήσει σε δωρεά ακινήτων προς τον (δημόσιο τότε) ΟΤΕ, προκειμένου να ανεγερθούν και να λειτουργήσουν καταστήματα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Σήμερα που το 75% των καταστημάτων έχει κλείσει, κάθε επιπλέον κλείσιμο συνιστά ένα ακόμα πλήγμα για τις τοπικές κοινωνίες, που ταυτόχρονα βλέπουν να φεύγουν από τον τόπο τους δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες.

Επιπλέον, στα σχέδια της διοίκησης είναι η κατάργηση του αντικειμένου D2D (door to door της Cosmote tv) και συρρίκνωση των ΣΥΠ (Συγκροτήματα Υποστήριξης Πωλήσεων).

Όλες οι παραπάνω παρεμβάσεις θα συνοδευθούν από την υποχρεωτική μετακίνηση των εργαζομένων στα κοντινότερα καταστήματα, όπου υπάρχουν ανάγκες, και όσοι περισσεύουν θα μετακινηθούν στην Αττική ή την Θεσσαλονίκη. Αναγκάζοντας, έτσι, εργαζόμενους που έχουν επιλέξει να ζήσουν και να δημιουργήσουν οικογένειες σε πόλεις της περιφέρειας να μεταναστεύσουν σε αστικά κέντρα. Γεγονός που αποτελεί μια ακόμα ενέργεια ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων, έπειτα από τις απολύσεις και τις αναγκαστικές «αποχωρήσεις» του προηγούμενου διαστήματος.

Η εκπροσώπηση του Δημοσίου στη διοίκηση του ΟΤΕ, όπου ασκεί τα δικαιώματα ψήφου του 5% του μετοχικού κεφαλαίου (εκπροσωπώντας το1% των μετοχών που ανήκει στο Δημόσιο και το 4% που ανήκει στον ΕΦΚΑ), καθώς και οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης περί ψηφιακού μετασχηματισμού του Κράτους και της οικονομίας, που θα συνοδευτεί με μεγάλες επενδύσεις, βαρύνουν την Κυβέρνηση με το καθήκον να εξηγήσει στους πολίτες πώς συνάδουν τα παραπάνω με την εικόνα που σχηματίζουν το κλείσιμο των καταστημάτων του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού παρόχου και η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του. Βαρύνουν, επίσης, την Κυβέρνηση με την υποχρέωση να εξηγήσει στους πολίτες με ποιο τρόπο ασκούνται τα δικαιώματα ψήφου του Δημοσίου στη Διοίκηση του ΟΤΕ και αν το Δημόσιο δια των εκπροσώπων του στη Διοίκηση, έχει συνηγορήσει στις αποφάσεις για συρρίκνωση της εταιρείας.

Επειδή η ποιοτική πρόσβαση σε υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών σε κάθε γωνία της Ελλάδας, ιδίως ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, εκτός από δικαίωμα κάθε πολίτη, αποτελεί παράγοντα που συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την ανάσχεση του δημογραφικού προβλήματος, ζητήματα που είναι εθνικής σημασίας.

Επειδή το επικοινωνιακό αφήγημα της Κυβέρνησης περί ψηφιακού μετασχηματισμού Κράτους και οικονομίας που θα βάλει τη χώρα στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, δε μπορεί να συνοδεύεται από συρρίκνωση, αποεπένδυση, απολύσεις και εξόντωση εργαζομένων στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, οι οποίες αποτελούν τις κεντρικές υποδομές μέσω των οποίων εφαρμόζονται οι ψηφιακές δραστηριότητες.

Επειδή το Δημόσιο ασκεί τα δικαιώματα ψήφου του 5% του μετοχικού κεφαλαίου στη διοίκηση του ΟΤΕ και είναι συνυπεύθυνο διά των εκπροσώπων του για της αποφάσεις της.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

1. Σε ποιες παρεμβάσεις θα προβούν, ώστε να ανακληθούν άμεσα οι αποφάσεις για κλείσιμο καταστημάτων και να μη θιγούν τα εργασιακά δικαιώματα και η έδρα υπηρεσίας των εργαζομένων σε αυτά;

2. Ποια ήταν η συμμετοχή και η θέση των εκπροσώπων του Δημοσίου στη διοίκηση του ΟΤΕ, σχετικά με τις αποφάσεις της για κλείσιμο καταστημάτων;

Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2020

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ ΚΑΙ 39 ΑΚΟΜΗ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ