ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

Κλείνουν από Δευτέρα Δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία, βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί;

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:38:00 μ.μ. | | | |
Κλείνουν από Δευτέρα Δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία, βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί
Στην αναστολή της λειτουργίας και των δημοτικών σχολείων από Δευτέρα προσανατολίζεται πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αυστηροποίησης του lockdown, με στόχο να περιοριστεί η κινητικότητα και άρα η μετάδοση του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το σενάριο να κλείσουν δημοτικά, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί από Δευτέρα στη Βόρεια Ελλάδα ή και -το πιθανότερο- σε ολόκληρη τη χώρα, είναι πλέον ισχυρό.

Η κυβέρνηση εξέτασε καταρχάς το ενδεχόμενο να κλείσουν οι δομές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Βόρεια Ελλάδα καθώς, για παράδειγμα, στη Θεσσαλονίκη εκτιμάται ότι υπάρχει ένα κρούσμα Covid-19 σε κάθε οικογένεια, όμως όλο και πιθανότερο φαίνεται το ενδεχόμενο οριζόντιας επέκτασης του μέτρου σε όλη τη χώρα, προκειμένου να αποφευχθεί ανισότητα μεταξύ των μαθητών αλλά και για προληπτικούς λόγους.

Πρώτα όμως μένει να διευθετηθεί το ζήτημα με τις άδειες ειδικού σκοπού.

Υπενθυμίζεται ότι ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν και τα δημοτικά σχολεία στο πλαίσιο του δεύτερου lockdown, για να περιοριστεί η κινητικότητα και άρα η μετάδοση του κορωνοϊού, άφησε νωρίτερα σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

"Είναι κάτι που θα το δούμε σήμερα" είπε ο κ. Πέτσας (Alpha), σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι "το κλείσιμο και των δημοτικών εξετάζεται για να περιοριστεί μια ακόμη πηγή κινητικότητας, και όχι γιατί υπάρχει πρόβλημα υπερμετάδοσης από τα σχολεία".

Θέλησε έτσι να συμβιβάσει το αφήγημα του Υπουργείου Παιδείας πως τα σχολεία δεν αποτελούν εστία υπερμέταδοσης, με την προφανή επιθυμία του Υγείας να κλείσουν και τα δημοτικά, γιατί αν μη τι άλλο η λειτουργία τους έχει ως αποτέλεσμα να κινούνται γονείς και εκπαιδευτικοί, κάτι που δεν συνέβαινε κατά την καραντίνα της άνοιξης.

Το λουκέτο στα δημοτικά εντάσσεται στο πλαίσιο ενός καθολικού ακόμη πιο αυστηρού lockdown, στα πρότυπα της άνοιξης (το οποιο θα περιλαμβάνει κλείσιμο συνόρων, "λουκέτο" στις δημόσιες υπηρεσίες και μείωση των επιτρεπτών λόγων μετακίνησης, δηλαδή των SMS στο 13033), ενώ δεν είναι ακόμη βέβαιο και εάν θα ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στις 30 Νοεμβρίου.

Όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες στη Βουλή, την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν "έξυπνα στοχευμένα τεστ" σε μαθητές του γυμνασίου και του Λυκείου, έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει οποιαδήποτε κυκλοφορία και εάν θα μπορέσουν να ανοίξουν τα σχολεία στα τέλη Νοεμβρίου, όπως έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση.

Το Σάββατο οι τελικές αποφάσεις για το κλείσιμο των σχολείων

Αναβάλλονται για αύριο, Σάββατο, οι τελικές αποφάσεις για της κυβέρνησης για το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων.

Παρά τις ανακοινώσεις ότι στη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας θα συμμετείχε και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, καθώς ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη της υπουργού με την αρμόδια επιτροπή των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας.

Η επιτροπή στη συνέχεια θα υποβάλλει την πρότασή της στην κυβέρνηση που θα λάβει τις αποφάσεις.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε κατά την έναρξη της ενημέρωσης «η σύσκεψη των ειδικών δεν έχει ολοκληρωθεί οπότε δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί οι αποφάσεις για τα δημοτικά σχολεία, οι οποίες θα γίνουν αύριο από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως». 

Πώς θα γίνουν τα μαθήματα

Στην περίπτωση που προχωρήσει η αναστολή λειτουργίας των δημοτικών σχολείων, η υπουργός Παιδείας δήλωσε πως θα κινηθούν σε δύο επίπεδα που είναι έτοιμα:

Εκπαιδευτική τηλεόραση: Έχουν βιντεοσκοπηθεί πάνω από 220 μαθήματα που γίνανε εκ του μηδενός, χτίστηκε μια βιβλιοθήκη πάνω στην εθελοντική προσφορά καθηγητών η οποία θα γίνει σε συνεργασία με την ΕΡΤ για την προβολή εκπαιδευτικών επεισοδίων

Τηλεκπαίδευση:
Παράλληλα η υπουργός επεσήμανε ότι όλα τα γυμνάσια και τα λύκεια σήμερα είναι στην τηλεκπαίδευση χωρίς προβλήματα ενώ σημείωσε πως «αρρυθμίες θα υπάρχουν και είμαστε εδώ για να τις επιλύουμε, μιλάμε για ένα τεράστιο εγχείρημα με την 2η μέρα τηλεκπαίδευσης να έχουμε συμμετοχή πάνω από 3,2 εκατ. μαθητές συνδεδεμένους και πάνω από 9 εκατ. λεπτά μαθημάτων».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ