ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Η άγνωστη ιστορία του Έλληνα από το Κρανίδι Αργολίδας που κυβέρνησε τον Παναμά για 10 χρόνια

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:09:00 μ.μ. | | | |
Η άγνωστη ιστορία του Έλληνα από το Κρανίδι Αργολίδας που κυβέρνησε τον Παναμά για 10 χρόνια
Τη γνωστή έκφραση «Όποια πέτρα και αν σηκώσεις στον κόσμο βρίσκεις Έλληνα» επιβεβαιώνει το γεγονός ότι υπάρχει ομογενής που παρότι κυβερνά τον Παναμά για σχεδόν δέκα χρόνια, παραμένει άγνωστος στην Ελλάδα.

Η μικρή χώρα της κεντρικής Αμερικής «πληρώνει» τον καθοριστικό της ρόλο στη παγκόσμια διακίνηση εμπορευμάτων μέσω της διώρυγας της, με συνεχής εναλλαγή δικτατορικών κυβερνήσεων.

Μια από αυτές είναι κι εκείνη του στρατιωτικού Ομάρ Τορίγιος Χερέρα που παίρνει την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα. Στις 19 Δεκεμβρίου 1969 ο τελευταίος, με μια αιφνιδιαστική κίνηση διορίζει πρόεδρο της χώρας τον Δημήτριο Λάκκα γιό Έλληνα μετανάστη, με φτωχό πατέρα από το Κρανίδι με σπουδές στο Τέξας που μέχρι εκείνη τη στιγμή είναι διοικητής του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Μπροστά στη Παναμανέζικη σημαία.

Οι ελάχιστες πληροφορίες που υπάρχουν για το γεγονός καταγράφουν κάποιες δηλώσεις του σε Έλληνα δημοσιογράφο: «Όταν έγινε το 1969 πραξικόπημα στο Παναμά και οι επικεφαλής που ήταν φίλοι μου -ένας στρατηγός, ένας ναύαρχος και ένας πτέραρχος- κατέλαβαν το προεδρικό μέγαρο, με κάλεσαν κατεπειγόντως και μου ζήτησαν το εξής:

Να επιλέξω έναν από αυτούς για πρόεδρο και να τον ορκίσει ο πριμάτος, που περίμενε στο σαλόνι. Βγαίνω από το γραφείο και ο δεσπότης μου λέει: Για να μη σφαχτούνε μεταξύ τους, θα κάνω εσένα πρόεδρο! Με ορκίζει βιαστικά και ξαφνικά γίνομαι νούμερο ένα του Παναμά, ποιός; εγώ ο γιός του μετανάστη Βασίλη Λάκκα που όταν έφυγε από την Ελλάδα δεν είχε βρακί να φορέσει».
Ο Δημήτριος Λάκκας με το ελληνικό συγκρότημα Τρίο Μπελκάντο…

Ανεξαρτήτως του πως φτάνει στην εξουσία, ο Λάκκας παραμένει σε αυτή για 10 χρόνια, μέχρι τις 11 Οκτωβρίου 1978. Σημαντικότερό του επίτευγμα η συμμετοχή στις πολύχρονες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για το καθεστώς της διώρυγας, και η υπογραφή του στην ιστορική συμφωνία παράδοσής της από τους Αμερικανούς το 1977. Φεύγει από τη ζωή αγνοημένος από την Ελλάδα στις 2 Νοεμβρίου 1999.
Σε κάποια βράβευσή του.

Κωνσταντίνος Μπορδόκας
Πηγή: eleftherostypos.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ