ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Αργολίδα: Η ζήτηση για το πορτοκάλι "ζεστάθηκε"

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:27:00 μ.μ. | | |
Αργολίδα: Η ζήτηση για το πορτοκάλι "ζεστάθηκε"
Με τα Μέρλιν να παρουσιάζουν καλύτερα εμπορικά χαρακτηριστικά σε μεγαλύτερο ποσοστό από τις Ναβαλίνες και τη ζήτηση πιο ζωηρή σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, οι παραγωγοί σε αρκετές περιοχές ξεκίνησαν και πάλι τις κοπές την προηγούμενη Τρίτη μετά από ένα δεκαήμερο περίπου, κατά το οποίο οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις οδήγησαν σε αναγκαστική διακοπή.

Μέσα από τους συνεταιρισμούς να διεκδικούνται καλύτερες τιμές

Στην Αργολίδα, όπου έχουν ξεκινήσει οι κοπές των Μέρλιν, κατά γενική ομολογία επικρατούν καλύτερα εμπορικά μεγέθη σε σαφώς μεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι στις Ναβαλίνες. Σύμφωνα με στελέχη της ΕΑΣ Αργολίδας «ΡΕΑ», ακόμα κόβονται περισσότερες Ναβαλίνες, που στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας τιμολογούνταν προς 21-24 λεπτά το κιλό ανάλογα με την ποιότητα. Τα Μέρλιν είναι περισσότερα σε ποσότητες σε σύγκριση με τις Ναβαλίνες και πολύ μεγαλύτερο το ποσοστό των καλών μεγεθών, σημείωσε, με τις πρώτες ελάχιστες κοπές στα 21 λεπτά.

«Τα καλά πορτοκάλια θα έχουν καλή τύχη, εφόσον το διεκδικήσουμε οι ίδιοι οι παραγωγοί. Τα πορτοκάλια που έχουν πρόβλημα είναι μια άλλη διαδικασία, πηγαίνουν σε άλλες κατευθύνσεις και εκεί μένει να δούμε τι θα κάνουμε», τόνισαν στην «ΥΧ» στελέχη τοπικών οργανώσεων διαμηνύοντας ότι «οι παραγωγοί δεν πρέπει να ακούν ορισμένους που φέρνουν την καταστροφή. Να διεκδικούν καλύτερες τιμές μέσα από τους συνεταιρισμούς τους και να μην ακούν τις “σειρήνες”. Η χρονιά δεν θα είναι “καταστροφική”, όπως κάποιες φωνές υποστήριξαν».

Στα 18-20 λεπτά το κιλό, ως επί το πλείστον, κόπηκαν τα πρώτα Μέρλιν, που φαίνονται να έχουν καλή παραγωγή με 70-120 κιλά/δέντρο κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τον παραγωγό Θανάση Γεωργόπουλο από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δαλαμανάρας στην Αργολίδα. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «τις περισσότερες χρονιές σε αυτές τις τιμές κινούνταν τα Μέρλιν, με εξαίρεση χρονιές που ήταν πολύ μειωμένη η παραγωγή». Οι δε Ναβαλίνες, μας είπε, σταθεροποιούνται μέχρι τα 23 λεπτά το κιλό.

Κοντά στα περσινά επίπεδα η εμπορία

Βελτίωση της ζήτησης, η οποία μπορεί να μην επαληθεύει τις αρχικές υψηλές προσδοκίες, κάτι στο οποίο δεν βοηθούν τα γενικευμένα lockdown στην Ευρώπη, αλλά τη φέρνει λίγο-πολύ στα περσινά επίπεδα, διαπιστώνει και ο Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων Λαχανικών και Χυμών, Incofruit Hellas. Οι βροχές έχουν βελτιώσει τα μεγέθη σε ορισμένες περιοχές, ενώ έχουν ξεκινήσει και τα Μέρλιν, τα οποία έχουν ασφαλώς μεγαλύτερο ποσοστό εμπορεύσιμης παραγωγής από τις Ναβαλίνες, ανέφερε ο ίδιος, εκτιμώντας ότι θα διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι την περίοδο τον γιορτών η ζήτηση με τις ελαφρώς αυξημένες τιμές για τα εμπορικά καλά πορτοκάλια.

Πηγή:ypaithros.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ