ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

Τέλη Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι εργασίες στην Πελοπόννησο για τις μονάδες απορριμάτων

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:00:00 π.μ. | | | |
Τέλη Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι εργασίες στην Πελοπόννησο για τις μονάδες απορριμάτων
Μία θετική εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στο πολύπαθο έργο του ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, το οποίο αφορά την κατασκευή τριών Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Περιφέρεια με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, η οποία αποτελεί τον ενεργειακό βραχίονα του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com που βρίσκονται πολύ κοντά στο θέμα, το 2021 είχε ένα καλό ξεκίνημα σχετικά με το ακανθώδες ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, καθώς εγκρίθηκαν από την οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας οι χρηματοοικονομικοί όροι, ενώ η έναρξη ισχύος της σύμβασης αναμένεται να έχει πραγματοποιηθεί στα τέλη του τρέχοντος μήνα και πιο συγκεκριμένα κατά το τρίτο δεκαήμερο.

Έτοιμη η ΤΕΝΕΡΓ να ξεκινήσει τις εργασίες

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν στόχος τόσο της Περιφέρειας όσο και των αρμόδιων Υπουργείων είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας για την έναρξη ισχύος της σύμβασης. Μάλιστα η ανάδοχος είναι έτοιμη να ξεκινήσει τα απαραίτητα έργα μόλις πάρει την έγκριση. Ήδη από τον Οκτώβριο του 2020 πραγματοποιούταν τηλεδιασκέψεις σε επίπεδο Περιφέρειας και Υπουργείων με στόχο να προχωρήσει το εμπόδιο που είχε προκύψει, το οποίο ήταν η υποβολή του φακέλου για τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μάλιστα ύστερα από την “κίτρινη κάρτα” που δέχθηκε η χώρα μας για το φάκελο της χρηματοδότησης, αυτός ετοιμάζεται να υποβληθεί εκ νέου και όχι απλά να τροποποιηθεί, καθώς στόχος είναι να διατεθούν για το σημαντικό αυτό έργο όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από τον κουμπαρά του ΕΣΠΑ 2007-2013. Προς τούτο μάλιστα η Περιφέρεια, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και το Υπουργείο Ανάπτυξης έχουν επιδοθεί σε ένα πλήθος τηλεδιασκέψεων από τα τέλη του προηγούμενου έτους, ενώ υπάρχει και ανοικτή γραμμή με την ειδική ομάδα JASPERS μέσω της οποίας θα γίνει για πρώτη φορά η υποβολή του φακέλου.

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν στόχος της αυτοδιοίκησης είναι η ΤΕΝΕΡΓ να αναλάβει συντομότερα από το προβλεπόμενο με επιθυμητό χρονικό ορίζοντα τους 5 μήνες τη διαχείριση των απορριμμάτων. Εάν επιτευχθεί κάτι τέτοιο η ΤΕΝΕΡΓ θα αναλάβει τη διαχείριση απορριμμάτων προς τις αρχές του καλοκαιριού του τρέχοντος έτους.

Τα χαρακτηριστικά του έργου

Σε αυτό το σημείο πρέπει να υπενθυμίσουμε πως η ΤΕΝΕΡΓ έχει αναλάβει την κατασκευή 3 μονάδων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στην Παλαιοχούνη Αρκαδίας (Δήμος Τρίπολης), στη Σκάλα Λακωνίας (Δήμος Ευρώτα) και στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας (Δήμος Οιχαλίας), καθώς και 2 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη Νέα Κίο (Αργολίδα) και το Σπαθοβούνι (Κορινθία), και είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις εργασίες ανεξάρτητα από την πορεία του φακέλου (που αφορά τη χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ).

Ο χρονικός ορίζοντας κατασκευής ορίζεται στα 2 χρόνια, ενώ -βάσει της σύμβασης- η ΤΕΝΕΡΓ θα αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων εντός 10μηνου από την υπογραφή της έναρξης της διαδικασίας κατασκευής.

Να υπενθυμίσουμε πως το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, αποτελεί εκτός από μείζον περιβαλλοντικό και οικονομικό ζήτημα καθώς στην Ελλάδα επιβάλλονται υψηλά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (15 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο μεταξύ 2015 και 2018) ενώ επηρεάζεται και ο τουρισμός στην περιοχή.

Πηγή: ypodomes.com
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ