Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021

Ερώτηση Γκιόλα για NOVARTIS

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:29:00 μ.μ. | |
Ερώτηση Γκιόλα για NOVARTIS
Ερώτηση συνυπέγραψαν και κατέθεσαν χθες 13/1 οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Α. Δώρα Αυγέρη, Γιάννης Γκιόλας, Σπύρος Λάππας, Κώστας Μάρκου, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Γιάννης Ραγκούσης, που υπήρξαν μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής για την διερεύνηση αξιόποινων πράξεων στην υπόθεση –σκάνδαλο της NOVARTIS.

Συγκεκριμένα με την ερώτηση αυτή ζητούν από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να προχωρήσει άμεσα στην άσκηση αγωγών κατά του Ομίλου της Φαρμακευτικής Εταιρίας ΝOVARTIS διεκδικώντας κάθε θετική και αποθετική ζημία που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο από παράνομες ενέργειές της.

Η αναγκαιότητα προέκυψε μετά και την ομόφωνη απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που καλεί την Ελληνική Πολιτεία «να κάνει οποιαδήποτε δικαστική ή εξωδικαστική ενέργεια που επιβάλλεται, ώστε να λάβει το σύνολο του φακέλου που σχημάτισε η Αμερικανική Δικαιοσύνη και με βάση αυτό το υλικό που συλλέξει, να ερευνήσει και αξιολογήσει η Εισαγγελία Διαφθοράς και να προβεί σε αγωγές εναντίον της NOVARTIS».

Nα προλάβουμε αστήρικτες αντιρρήσεις που ενδεχομένως να υποβληθούν και να επισημάνουμε ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συγκρότησε την Εξεταστική Επιτροπή διερεύνησης του σκανδάλου NOVARTIS και πλέον μετά τη διερεύνηση-αξιολόγηση που έκανε η Αμερικανική Δικαιοσύνη εξανάγκασε την NOVARTIS να πληρώσει συμβιβαστικά 310 εκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ για όσα σκανδαλώδη έγιναν στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο του Νιου Τζέρσευ στην απόφασή του αναλύοντας τα εγκλήματα της NOVARTIS γράφει πως η Εταιρία και τα στελέχη της εγκλημάτησαν με πολλούς τρόπους, ένας εκ των οποίων ήταν «να παρακινήσουν τον ως άνω ξένο (Έλληνα) αξιωματούχο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του εντός μιας ξένης Κυβέρνησης (εννοώντας την Ελληνική), ως εκ τούτου να τροποποιήσουν και να επηρεάσουν ενέργειες και αποφάσεις της ως άνω Κυβέρνησης και Οργανισμών και οργάνων της, προκειμένου να βοηθήσουν την NOVARTIS HELLAS στην απόκτηση και τη διατήρηση επιχειρηματικής δραστηριότητας γι αυτή και με αυτή ή να κατευθύνουν επιχειρηματική δραστηριότητα προς την NOVARTIS HELLAS».

Οι Δικαστικές και Εισαγγελικές Αρχές στις ΗΠΑ, FBI, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ΗΠΑ, Μάρτυρες Δημοσίου Συμφέροντος στις ΗΠΑ, έδειξαν το δρόμο.

Τώρα πλέον καλείται η Ελληνική Κυβέρνηση να ακολουθήσει το δρόμο για να διεκδικήσει όλες τις νόμιμες αξιώσεις που υπέδειξαν εύστοχα οι Αμερικανικές αρχές.

Ακολουθεί το κείμενο της κατατεθείσας ερώτησης με αριθ. Πρωτ. 3228/13-1-2021Αθήνα, __ Απριλίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ.Κων/νο Τσιάρα

ΘΕΜΑ: «ΑΣΚΗΣΗ ΑΓΩΓΏΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ NOVARTIS ΜΕΤΑ ΤΗΔΕΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΥΠ’ ΑΡΘΜ. 2485/21 κ΄ 23-12-2020 ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥΚΡΑΤΟΥΣ(ΝΣΚ)ΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΘΕΤΙΚΗ ΖΗΜΙΑΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΥ-NΠΔΔ».

Η χώρα μας δυστυχώς βιώνει μία πολιτική και δικαστική παραδοξότητα, αφού την ώρα που το πολιτικό σύστημα και τα όργανα της δικαιοσύνης «τρέχουν» διαδικασίες για τις διώξεις όλων εκείνων που χρόνια ερευνούσαν το σκάνδαλο της Novartis (Εισαγγελέα Διαφθοράς, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος(μ.δ.σ.),δημοσιογράφους), έρχεται το ΝΣΚ με μία ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση να «θυμίσει» στη νομική κοινότητα, το πολιτικό σύστημα και την ελληνική κοινωνία ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis και πρέπει το Ελληνικό Δημόσιο και οι οργανισμοί του(ΝΠΔΔ) να προβούν σε εξώδικες και δικαστικές ενέργειες για να αξιώσουν αποζημιώσεις από τις παράνομες ενέργειες της φαρμακευτικής εταιρίας που είναι ΟΜΟΛΟΓΗΜΕΝΕΣ!!! Και μάλιστα, αναφέρει το ΝΣΚ, σε έκταση και βάθος όπωςτο ΟΜΟΛΟΓΗΜΕΝΟ σκάνδαλο περιγράφεται στην απόφαση συμβιβασμού τηςNovartis με την Αμερικανική Δικαιοσύνη, καλώντας την Ελληνική Πολιτεία να κάνει όποια δικαστική ή εξωδικαστική ενέργεια επιβάλλεται, ώστε να λάβει το σύνολο του φακέλου που σχημάτισε αυτή, και με βάση αυτό το υλικό και το υλικό που συνέλεξε, ερεύνησε και αξιολόγησε η Εισαγγελία Διαφθοράς (μαζί με όσα έχουν συλλέξει οι διοικητικές υπηρεσίες στην Ελλάδα) να προβεί σε αγωγές εναντίον της Novartis. Όμως τι περιλάμβανε η απόφαση αυτή συμβιβασμού μεταξύ Αμερικανικού Δημοσίου και Novartis; Ας τη θυμήσουμε:

« ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ»

(Συνωμοσία για την παραβίαση των διατάξεων κατά της δωροδοκίας του νόμου FCΡΑ)

10. Οι παράγραφοι 1 έως 8 και 10 έως 28 της παρούσας Γνωστοποίησης επαναλαμβάνονται εδώ.

11. Μεταξύ 2012 και 2015 περίπου, εντός των Ηνωμένων Πολιτειών και αλλού,η εναγόμενη ΝΟVARTIS HELLAS S.A.C.Ι. μαζί με τον Υπάλληλο 1 της Νονartis Hellas,τον Υπάλληλο 2 της Νονartis Hellas, και άλλους γνωστούς και άγνωστους, εσκεμμένα καισκόπιμα ένωσαν τις δυνάμεις τους, συνωμότησαν, συνέργησαν και συμφώνησαν μαζίκαι μεταξύ τους να διαπράξουν αδίκημα...., μέσω των υπαλλήλων και αντιπροσώπων της,προέβη με διεφθαρμένο τρόπο σε πράξεις για προώθηση προσφοράς, υπόσχεσηςπληρωμής και εξουσιοδότησης για χορήγηση ειδών αξίας σε αλλοδαπό αξιωματούχο και σεοποιοδήποτε πρόσωπο, αν και γνώριζε ότι το σύνολο ή μέρος αυτών των χρημάτων και ειδώναξίας θα προσφερόταν, δινόταν και υποσχόταν και όντως προσφέρθηκε, δόθηκε και υποσχέθηκε σε αλλοδαπό αξιωματούχο με σκοπό: (α) να επηρεαστούν οι πράξεις και αποφάσεις του εν λόγω αλλοδαπού αξιωματούχου υπό την επίσημη ιδιότητά του/της, (β) να πειστεί ο εν λόγω αλλοδαπός αξιωματούχος να προβεί σε πράξεις ή παραλείψεις κατά παράβαση του νόμιμου καθήκοντος του εν λόγω αξιωματούχου, (γ) να εξασφαλιστεί ανάρμοστο πλεονέκτημα, και (δ) να πειστεί ο εν λόγω αλλοδαπός αξιωματούχος να χρησιμοποιήσει την επιρροή του ενώπιον αλλοδαπής κυβέρνησης και υπηρεσιών και οργάνων αυτής προκειμένου να επηρεαστούν πράξεις και αποφάσεις της εν λόγω κυβέρνησης και υπηρεσιών και οργάνων αυτής, ώστε να συνδράμουν τη ΝΟVARTISΗΕLLAS προκειμένου να εξασφαλιστεί ή να διατηρηθεί επιχειρηματική δραστηριότητα ή να κατευθυνθεί επιχειρηματική δραστηριότητα προς τη ΝΟVARTIS ΗΕLLAS , κατά παράβαση του 15 U.S.C & 78dd-3».

Με βάση το κείμενο αυτό του Δικαστηρίου του Νιου Τζέρσεϋ η Novartis πληρώνει 310εκατοµµύρια δολάρια στις ΗΠΑ για όσα σκανδαλώδη έγιναν στην Ελλάδα. Για όσα έκανε σεΒιετνάµ και Νότια Κορέα πληρώνει µόλις 30 εκατοµµύρια παρότι ο πληθυσµός τους είναι200 εκατοµµύρια, ενώ για την Κίνα (με πληθυσμό 1,4 δις)πληρώνει 25 εκατομμύρια.Καταλαβαίνει λοιπόν οποιοσδήποτε πως δεν πρόκειται για «σκευωρία» και «συνωµοσία», αλλά για τεράστιο σκάνδαλο. Το δικαστήριο του Νιου Τζέρσεϊ στην απόφασή του αναλύοντας τα εγκλήµατα της Novartis γράφει πως η εταιρεία και τα στελέχη της εγκλημάτησαν με πολλούς τρόπους ένας εκ των οποίων είναι να «παρακινήσουν τον ως άνω ξένο αξιωµατούχο (σ.σ.: Ελληνα) να χρησιµοποιήσει την επιρροή του εντός µιας ξένης κυβέρνησης (σ.σ.: εννοεί την ελληνική αφού εξετάζει την υπόθεση Ελλάδας), ως εκ τούτου να τροποποιήσουν και να επηρεάσουν ενέργειες και αποφάσεις της ως άνω κυβερνήσεως και οργανισµών και οργάνων της, προκειµένου να βοηθήσουν τη NOVARTISHELLAS στην απόκτηση και τη διατήρηση επιχειρηµατικής δραστηριότητας για αυτή και µεαυτή ή να κατευθύνουν επιχειρηµατική δραστηριότητα προς τη NOVARTIS HELLAS, σε αντίθεση µε το 15 U.S.C. § 78dd-3». Τι σηµαίνει όµως ότι η «ξένη κυβέρνηση» έπαιρνεαποφάσεις υπέρ της Novartis; Προφανώς µια κυβέρνηση δεν κάνει συνταγογραφήσεις, γιατί δεν είναι γιατρός. ΄Αρα οι κυβερνητικές αποφάσεις αφορούν ένα πράγµα: την πολιτική φαρµάκου και εννοείται ως η πολιτική τιμολόγησης των φαρμάκων, αυτό αποτέλεσε τον πυρήνα των κατηγοριών σε βάρος της Novartis και πρόκειται για πολιτικές αποφάσεις αρμόδιων υπουργών, αφού οι γιατροί δεν αναμειγνύονται στην τιμολόγηση του φαρμάκου, αυτή είναι αποκλειστικά πολιτική απόφαση. Οι γιατροί δεν συντάσσουν, δεν υπογράφουν καιδεν δημοσιεύουν ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ.». Και τι ισχυρίζονταν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την απόφαση αυτή; Ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά σε πολιτικό πρόσωπο και δεν αναφέρεται σε κυβερνητικές ευθύνες!!! Αλήθεια ποια είναι η «αλλοδαπήκυβέρνηση στην οποία άσκησε επιρροή η Novartis; Ποια κυβέρνηση υπήρχε την περίοδο2012-2015 που αναφέρεται στην Απόφαση του Νιού Τζέρσεϋ σαν περίοδος τέλεσης των παράνομων και αθέμιτων πρακτικών της Novartis; Ποιος ήταν πρωθυπουργός της χώρας; Ποιοι ήταν υπουργοί υγείας την ίδια περίοδο; Ποιά ήταν η βασική επιδίωξη της Novartis ασκώντας επιρροή στην κυβέρνηση και τους αξιωματούχους της (επιρροή για τιμολόγηση των φαρμάκων της ); Πράγματι η επιρροή κατέτεινε σε ένα και μόνο πράγμα: ΕΥΝΟΪΚΗΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΤΗΣ NOVARTIS, και στην Τιμολόγηση των φαρμάκων δεν έχουν καμία ανάμειξη και ρόλο οι γιατροί, αυτοί μόνο συνταγογραφούν, ακόμα και αν υπερσυνταγογραφούν λαμβάνοντας «δωράκια» για τα οποία ήδη τους ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.

Τι και αν «κραυγάζει» το κείμενο του συμβιβασμού και ομολογίας γιααξιωματούχους και πιέσεις της Novartis στην ελληνική (αυτή είναι η «αλλοδαπή») κυβέρνηση για προνομιακή τιμολόγηση των φαρμάκων της; Τι και αν το σχετικό άρθρο του νόμου που παραβίασε η Novartis και εφάρμοσε το Δικαστήριο του Νιου Τζέρσεϋ(Foreign CorruptPractices Act-FCPA)αφορά δωροδοκία ξένων αξιωματούχων; Για ποια σκευωρία ομιλούνόταν η σχετική Απόφαση συμβιβασμού και αντίστοιχη παραδοχή και ομολογία της Novartis περιγράφει πρακτικές Lucentis(Τιμολόγηση από πολιτικά πρόσωπα) και Exactly (υπερσυνταγογράφηση από γιατρούς); Πόση μελέτη θέλει το κείμενο του συμβιβασμού και πόση ικανότητα ερμηνείας και κατανόησής του, όταν η Novartis ΟΜΟΛΟΓΕΙ ότι δωροδοκούσε ξένους αξιωματούχους για να επηρεάσουν την κυβέρνηση υπέρ των δραστηριοτήτων και συμφερόντων της στη διαδικασία Τιμολόγησης των φαρμάκων της; Mήπως η συμβαλλόμενη «Novartis Hellas» που ομολογεί τις «δωροδοκίες» δεν αφορά την Ελλάδα αλλά μία άλλη φανταστική χώρα;

Με βάση αυτόν το συμβιβασμό η Novartis πληρώνει 310 εκατοµµύρια δολάρια στιςΗΠΑ για όσα σκανδαλώδη έγιναν στην Ελλάδα. Για όσα έκανε σε Βιετνάµ και Νότια Κορέαπληρώνει µόλις 30 εκατοµµύρια παρότι ο πληθυσµός τους είναι 200 εκατοµµύρια, ενώ για την Κίνα(με πληθυσμό 1,4 δις) πληρώνει 25 εκατομμύρια. Καταλαβαίνει λοιπόν οποιοσδήποτε πωςδεν πρόκειται για «σκευωρία» και «συνωµοσία», αλλά για τεράστιο σκάνδαλο, και ότιπρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό προστίμου που πληρώνει εταιρία στο Αμερικανικό Δημόσιο για παράνομες πρακτικές της σε άλλη χώρα, και ασφαλώς αυτό δεν γίνεται με βάση τα «δωράκια» προς του γιατρούς (πρόγραμμα Exacktly) αλλά με βάση τις δωροδοκίες προς τους κρατικούς αξιωματούχους που είχαν την κατά νόμο αρμοδιότητα Τιμολόγησης των φαρμάκωντης εταιρίας. Το δικαστήριο του Νιου Τζέρσεϊ στην απόφασή του αναλύοντας τα εγκλήµατα της Novartis γράφει πως η εταιρεία και τα στελέχη της, όπως παραπάνω περιγράφεται, εγκληµάτησαν µε πολλούς τρόπους, ένας εκ των οποίων είναι «να παρακινήσουν τον ως άνωξένο αξιωµατούχο (σ.σ.: Ελληνα) να χρησιµοποιήσει την επιρροή του εντός µιας ξένης κυβέρνησης (σ.σ.: εννοεί την ελληνική αφού εξετάζει την υπόθεση Ελλάδας), ως εκ τούτου να τροποποιήσουν και να επηρεάσουν ενέργειες και αποφάσεις της ως άνω κυβερνήσεως καιοργανισµών και οργάνων της, προκειµένου να βοηθήσουν τη NOVARTIS HELLAS στην απόκτηση και τη διατήρηση επιχειρηµατικής δραστηριότητας για αυτή και µε αυτή ή να κατευθύνουν επιχειρηµατική δραστηριότητα προς τη NOVARTIS HELLAS, σε αντίθεση µε το15 U.S.C. § 78dd-3». Τι σηµαίνει όµως ότι η «ξένη κυβέρνηση» έπαιρνε αποφάσεις υπέρ τηςNovartis; Προφανώς µια κυβέρνηση δεν κάνει συνταγογραφήσεις, γιατί δεν είναι γιατρός. ΄Αραοι κυβερνητικές αποφάσεις αφορούν ένα πράγµα: την πολιτική φαρµάκου και εννοείται ως ηπολιτική τιμολόγησης των φαρμάκων, αυτό αποτέλεσε τον πυρήνα των κατηγοριών σε βάρος της Novartis και πρόκειται για πολιτικές αποφάσεις αρμόδιων υπουργών, αφού οι γιατροί δεν αναμειγνύονται στην τιμολόγηση του φαρμάκου, αυτή είναι αποκλειστικά πολιτική απόφαση. Οι γιατροί δεν συντάσσουν, δεν υπογράφουν και δεν δημοσιεύουν ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ.»

Συγκεκριμένα το ΝΣΚ είπε πέντε πράγματα: 1ον. Ότι οι αγωγές που πρέπει ναασκήσει το Ελληνικό Δημόσιο και οι Οργανισμοί του(ΝΠΔΔ)θα στηριχθούν βασικά στοπεριεχόμενο και τα ομολογημένα πραγματικά περιστατικά που περιλαμβάνονται στηναπό 25-6-2020 Συμφωνία Αναστολής Δίωξης αυτό που αποκαλούμε Πρακτικό Συμβιβασμού). 2ον. Ότι οι αγωγές που θα ασκηθούν θα έχουν αίτημα την μη επανάληψη τηςπροσβολής της προσωπικότητας του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ στο μέλλον, την χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης που υπέστησαν από την συμπεριφορά των οργάνων και προστιθέντων της Novartis, καθώς και την ανόρθωση της υλικής ζημίας του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ. Εδώ αναδύεται αμέσως το νομικό ερώτημα: με ποιόν τρόπο προσεβλήθη η προσωπικότητα του Ελληνικού Δημοσίου και των ΝΠΔΔ(ΕΟΠΥΥ, ΕΦΚΑ κλπ.) και από ποιες συγκεκριμένες παράνομες πράξεις της Novartis; Εάν κάποιος ισχυριστεί ότι η προσβολή προκύπτει ΜΟΝΟ από την υπερσυνταγογράφηση των φαρμάκων της εταιρίας από τους γιατρούς και ότι ο συμβιβασμός για καταβολή 330 εκατομμυρίων έγινε μόνο γι αυτό το λόγο, ε! τότε θα γελάει για πολύ χρόνο η νομική κοινότητα στη χώρα μας, και όχι μόνο. Μία απλή ανάγνωση της Συμφωνίας Αναστολής Δίωξης του Νιου Τζέρσεϋ οδηγεί στην παραδοχή ότι η κύρια κατηγορία κατά της Novartis ήταν η παράνομη πρακτική της να χρηματίζει κρατικούς αξιωματούχους στην Ελλάδα για την ευνοϊκή τιμολόγηση των φαρμάκων της, που, επαναλαμβάνουμε, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα πολιτικών προσώπων, δηλαδή υπουργών που εκδίδουν τις Αποφάσεις Τιμολόγησης των φαρμάκων. 3ον. Ότι το Ελληνικό Δημόσιο και τα ΝΠΔΔ πρέπει να εξετάσουν τη δυνατότητα δήλωσης παράστασης πολιτικής αγωγής για υποστήριξη της κατηγορίας σε βάρος των εκπροσώπων της Novartis κατά των οποίων έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και είναι εκκρεμείς σε διάφορα στάδια της ποινικής διαδικασίας. 4ον. Από καθαρά νομική άποψη κρίνεται ότι η ομολογημένη παράνομη συμπεριφορά της Νovartis στοιχειοθετεί την παράνομη πράξη της ενεργητικής δωροδοκίας και του σοβαρού επαγγελματικού παραπτώματος, και με βάση τηνκρίση αυτή να εξεταστεί η περίπτωση αποκλεισμού της εταιρίας από τη συμμετοχή της σε διαδικασίες σύναψης συμβάσεων με το Ελληνικό Δημόσιο και νομικά πρόσωπα ή τουςφορείς κοινωνικής ασφάλισης και εγγραφής της στον κατάλογο αποκλεισθέντων οικονομικών φορέων. Και 5ον. Ότι η Γνωμοδότηση αυτή του ΝΣΚ είναι υποχρεωτική για το Ελληνικό Δημόσιο, την Ελληνική Κυβέρνηση και τους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης που τους αφορά.

Ενόψει όλων των παραπάνω δεν υπολείπεται καμία αμφιβολία ότι για να έχειβάσιμες ελπίδες ευδοκίμησης η άσκηση αγωγών αποζημίωσης από το Ελληνικό Δημόσιο και τα ΝΠΔΔ, που προαναφέρονται, κατά της Novartis, πρέπει επίσημα το Ελληνικό Κράτος να αποδεχθεί ότι οι αγωγές που θα ασκηθούν θα περιλαμβάνουν ως βάση, πραγματική καινομική, όλα όσα έχουν περιληφθεί στην Συμφωνία Αναστολής Δίωξης (Σ.Α.Δ.)του ΝιούΤζέρσεϋ, και ασφαλώς όλα όσα έχουν συγκεντρώσει, ερευνήσει και αξιολογήσει οιΕισαγγελείς Διαφθοράς και οι Υγειονομικές και Διοικητικές Υπηρεσίες που ενεπλάκησαν στην έρευνα της υπόθεσης, όπως ρητά αναφέρει το ΝΣΚ στη Γνωμοδότησή του. Ασφαλώς υπάρχει και το κεφάλαιο δωροδοκιών των γιατρών, που αποτελεί ιδιαίτερο κεφάλαιο και στην έρευνα των Αμερικανικών Εισαγγελικών και Δικαστικών Αρχών και στην έευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς (ήδη ασκήθηκε ποινική δίωξη για το κεφάλαιο αυτό), και στην έρευνα των Διοικητικών Υπηρεσιών της Ελλάδας, ενώ ρητά ως ιδιαίτερο κεφάλαιο περιλήφθηκε και στην Συμφωνία Αναστολής Δίωξης(Σ.Α.Δ.)του Νιού Τζέρσεϋ. Όμως σεκαμία περίπτωση δεν μπορεί το Ελληνικό Δημόσιο να ασκήσει αγωγές κατά της Novartis με βάση τις υπερσυνταγογραφήσεις των γιατρών μόνο, διότι υπάρχει ορατός κίνδυνος να κριθεί από τα δικαστήρια ότι από αυτές δεν υπήρξε άμεση ζημία του ελληνικού δημοσίου, αλλά μόνο έμμεση ζημία, και να οδηγηθούμε σε πλήρη αποτυχία. Επομένως η συνέχιση της άρνησης από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, αλλά και από τον ίδιο τον υπουργό Δικαιοσύνης, που δήλωσε στο πρόσφατο παρελθόν ότι «πρέπει όλες οι δικογραφίες που αφορούν πολιτικά πρόσωπα να οδηγηθούν στο αρχείο», ότι η υπόθεση Novartis έχει ενδιαφέρον όσον αφορά μόνο τους γιατρούς, ενώ μόλις προχθές ο ίδιος ο πρωθυπουργό κ.Μητσοτάκης δήλωσε σε συνέντευξή του ότι «δεν υπάρχει εμπλοκή για κανένα πολιτικό πρόσωπο στο σκάνδαλο Novartis», ουσιαστικά αποδυναμώνεται η αγωγική αξίωση του Ελληνικού Δημοσίου και των ΝΠΔΔ και δίνονται δικονομικά και ουσιαστικά όπλα στην αντίδικό του εταιρία.

Επειδή ολόκληρο το πολιτικό σύστημα και τα κόμματά του πρέπει να προσδοκούν στην προοπτική ευδοκίμησης των αγωγών που θα ασκήσει το Ελληνικό Δημόσιο και τα ΝΠΔΔ, που αναφέρονται παραπάνω, ερωτάται ο κύριος υπουργός της Δικαιοσύνης:

1ον. Θα δηλώσει άμεσα το Ελληνικό Δημόσιο και τα ΝΠΔΔ παράσταση πολιτικής αγωγής για την υποστήριξη της κατηγορίας σε όλες τις ποινικές δικογραφίες κατά της Novartis, όπως ρητά ζητά το ΝΣΚ;

2ον. Αποτελεί ή όχι πολιτική και νομική παραδοξότητα από τη μια μεριά το ΝΣΚ να αναφέρει ότι, μεταξύ των άλλων, κρίσιμο υλικό και για τη δική του Γνωμοδότηση, αλλά, και κυρίως, για τη βασιμότητα των αγωγών αποζημίωσης, αποτελεί το υλικό των ποινικών δικογραφιών που συγκέντρωσε, ερεύνησε και αξιολόγησε η Εισαγγελία Διαφθοράς, και από την άλλη η κυβέρνηση να συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι το υλικό αυτό αποτελεί προϊόν «παράβασης καθήκοντος»; Με τη συνέχιση προβολής τέτοιων ισχυρισμών δεν δίνονται όπλα άμυνας στην αντίδικο εταιρία της Novartis;

3ον. Πολλές φορές και εσείς ως υπουργός της Δικαιοσύνης και σχεδόν όλα τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, και προχθές ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Μητσοτάκης εκφράσατε δημόσια την άποψη (μήπως παρότρυνση;); ότι δεν εμπλέκεται κανένα πολιτικό πρόσωπο στο ερευνώμενο σκάνδαλο, ενώ δεν χάνατε την ευκαιρία να δημοσιεύετε πομπώδεις διακηρύξεις περί ευλαβικού σεβασμού σας στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Όμως μία τέτοια εν ψυχρώ παρέμβασή σας σε ανοικτές ακόμα δικογραφίες για «αθώωση» των εμπλεκομένων και ερευνώμενων πολιτικών προσώπων με βάση ποια συνταγματική και δικαιϊκή αρχή επιτρέπεται; Προσήκει μία τέτοια δήλωση σε μία ευνομούμενη Πολιτεία και σε Κράτος Δικαίου, στο οποίο η μοναδική αρχή που αποφαίνεται κυριαρχικά για την ενοχή ή αθωότητα ΟΠΟΙΟΥΔΗΟΤΕ είναι η5

Δικαιοσύνη, και ΠΟΤΕ ασφαλώς η κυβέρνηση και τα στελέχη της. Είναι ή όχι παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης αυτές οι δηλώσεις-παροτρύνσεις;

4ον. Πληροφορούμαστε για ταχύτατες διαδικασίες στη διερεύνηση των δικογραφιών που αφορούν τον κ. Παπαγγελόπουλο, την Εισαγγελέα Διαφθοράς, τους δημοσιογράφους (ή και τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος;), δηλαδή για όσους διερεύνησαν ο καθένας στον τομέα του το μεγάλο σκάνδαλο της Novartis. Όμως εδώ και δύο χρόνια ασκήθηκαν ποινικές διώξεις κατά στελεχών της εταιρίας, και δεν γνωρίζουμε σε ποιο στάδιο της ποινικής διαδικασίας βρίσκονται. ΄Εχουν γίνει πράξεις τακτικής ανάκρισης στα δύο αυτά χρόνια και σε ποιο στάδιο ακριβώς βρίσκονται οι υποθέσεις αυτές;

5ον. Είναι δεδομένο ότι στην «καταδίκη» της Novartis συνέβαλαν τα μέγιστα οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, όπως προκύπτει και από την ίδια τη Συμφωνία Αναστολής Δίωξης (Σ.Α.Δ.)του Δικαστηρίου του Νιού Τζέρσεϋ. Εξακολουθεί η κυβέρνηση και το ίδιο το υπουργείο σας να χαρακτηρίζει τους μάρτυρες αυτούς ως «κουκουλοφόρους» και «ψευδομάρτυρες»; Θα στηριχθούν ή όχι και σε αυτούς (καταθέσεις και δεκάδες χιλιάδες έγγραφα που κατέθεσαν) προκειμένου να ενισχυθεί η ευδοκίμηση των αγωγών αποζημίωσης κατά της εταιρίας;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Αυγέρη Δώρα, Γκιόλας Γιάννης,

Σπυρίδων Ε. Λάππας, Μάρκου Κώστας,

Ξανθόπουλος Θεόφιλος ,

Ραγκούσης Γιάννης.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ