Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021

Οι χρόνια πάσχοντες οι επόμενοι για εμβολιασμό

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:20:00 μ.μ. | |
Οι χρόνια πάσχοντες οι επόμενοι για εμβολιασμό
Την προτεραιοποίηση που θα ισχύσει ως προς τους εμβολιασμούς των πολιτών έναντι του κορωνοϊού παρουσίασαν αναλυτικά τη Δευτέρα η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Από την πλευρά της, η κυρία Θεοδωρίδου επισήμανε ότι η μεγάλη προσδοκία για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού ήταν η παρασκευή του εμβολίου. Ωστόσο πλέον υπάρχουν πλέον προβληματισμοί ως προς τη διαθεσιμότητα των εμβολίων.

«Ως εκ τούτου οι χώρες», όπως είπε, «αναγκάστηκαν να εκπονήσουν ένα πρόγραμμα προτεραιοποίησης, η οποία βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία».

Τα κριτήρια προτεταιοποίησης συνοπτικά:

Η προφύλαξη από αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο
Η προφύλαξη των επαγγελματιών υγείας
Η προφύλαξη και η διασφάλιση των ατόμων της τρίτης ηλικίας

Η ηλικία συνιστά τον πλέον επιβαρυντικό παράγοντα στη χώρα μας, καθώς 9 στους 10 θανάτους και 8 στις 10 εισαγωγές αφορούν σε ηλικίες άνω των 60 ετών.

Η προτεραιότητα είναι ο σχηματισμός ενός τείχους προστασίας με σκοπό την αποτροπή της εξάπλωσης της Covid 19.

Η προτεραιοποίηση

Ομάδα Α'

  • Υγειονομικοί
  • Ασθενείς και προσωπικό θεραπευτηρίων χρονίων πασχόντων, γηροκομείων
  • Εκπαιδευτικοί, προσωπικό και μαθητές ειδικών σχολείων
  • Άτομα που έρχονται σε επαφή με ζώα που φέρουν μεταλλαγμένα στελέχη
  • Πολιτικά και στρατιωτικά πρόσωπα που απαιτούνται για τη συνέχεια λειτουργίας του κράτους

Ομάδα Β'

  • Ηλικία 85 ετών και άνω
  • Ηλικία 80 ετών και άνω
  • Ηλικία 70 ετών και άνω

Ομάδα Γ' (Νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου)

Θα ακολουθήσει ο εμβολιασμός ομάδων υψηλού κινδύνου (μεταμόσχευση, μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων και αιμοποιητικών κυττάρων, νεφρική ανεπάρκεια, αιμοκάθαρση χρόνια νεφρική νόσος επιπέδο 5, κυστική ίνωση, καρκίνος, άτομα που υποβάλονται σε χημειοθεραπεία, χρόνιο αναπνευστικό νόσημα, ΧΑΠ, σοβαρή ηπατική νόσος και ανοσοκαταστολή, σύνδρομο Down) - Η ομάδα αυτή εμβολιάζεται ανεξαρτήτως ηλικίας (Ο εμβολιασμός αυτών θα ξεκινήσει εντός του Μαρτίου)

Ομάδα Δ'

Ακολουθεί ο εμβολιασμός της ηλικίας 65 άνω, ενώ τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω ήδη έχουν ξεκινήσει να εμβολιάζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ομάδα Ε' (Νοσήματα αυξημένου κινδύνου)

Η ομάδα 18-59 ετών με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα εμβολιάζεται αμέσως μετά (χρόνια καρδιολογικά νοσήματα, παχυσαρκία, χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, ανοσοκαταστολή ήπια, χρόνια νεφρική νόσος, χρόνια ηπατική νόσος, αιμοσφαιρινοπάθεια, φροντιστές ανοσοκατεσταλμένων ανθρώπων κλπ.).

Για το εμβόλιο της Moderna

Είναι τεχνολογίας mRNA
Είναι ευκολότερο σε επίπεδο φύλαξης και συντήρησης
Οι δύο δόσεις χορηγούνται σε μεσοδιάστημα τεσσάρων εβδομάδων

Θεμιστοκλέους για τον Εθνικό Εμβολιασμό


Έχουμε ξεπεράσει τους 550.000 εμβολιασμοί, ενώ έχουμε ρεκόρ ημέρας με συνολικά 25.000 εμβολιασμούς τη Δευτέρα, δήλωσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όσοι πολίτες δεν μπόρεσαν να κάνουν την α' δόση του εμβολίου λόγω της κακοκαιρίας, θα μπορούν να επαναπρογραμματίσουν τα ραντεβού τους χωρίς ποινή.

Τα δύο μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Μαρούσι και Θεσσαλονίκη έχουν ξεκινήσει δυναμικά τους εμβολιασμούς.

«Η προτεραιοποίηση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είναι μια εξαιρετικά προσεκτική δουλειά», σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ