ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Γιάννης Λυκοσκούφης: Ανάγκη η εύρυθμη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού και η προστασία του περιβάλλοντος

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:15:00 μ.μ. | | |
Γιάννης Λυκοσκούφης: Ανάγκη η εύρυθμη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού και η προστασία του περιβάλλοντος
Τις τελευταίες μέρες οι πολίτες των δύο μεγαλύτερων Δήμων της Αργολίδας, του Δήμου Άργους-Μυκηνών και του Δήμου Ναυπλίου, παρακολουθούν μια επικοινωνιακή διαμάχη μεταξύ των δημάρχων τους και των προέδρων των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης. 

Η διαμάχη αυτή αφορά χρηματικές διαφορές μεταξύ των δύο χρεωμένων δημοτικών επιχειρήσεων από τη διαχείριση του βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων των δύο δήμων. Δύο δημοτικές αρχές οι οποίες έχουν την ευθύνη διαχείρισης για αρκετά χρόνια την τελευταία χρονική περίοδο. Επομένως, έχουν μεγάλο μερίδιο ευθυνών για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Αντί όμως, να ασχολούνται με τη εύρυθμη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, ώστε αυτός να μη ρυπαίνει τον αργολικό κόλπο, ασχολούνται με την αιώνια αντιπαλότητα Άργους-Ναυπλίου.

Το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι: «ο βιολογικός καθαρισμός λειτουργεί σωστά; Μπορεί να λειτουργήσει σωστά;» Ή «γέρνει» κατά δήλωση πρώην προέδρου της ΔΕΥΑΑΡΜ και νυν δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας στο δήμο Άργους-Μυκηνών; Και επομένως, υπάρχει ανάγκη για την κατασκευή ΝΕΟΥ Βιολογικού Καθαρισμού. Αν υπάρχει η ανάγκη για κατασκευή νέου βιολογικού καθαρισμού ποιες προσπάθειες έγιναν τα τελευταία χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση; Υπήρξαν ευκαιρίες χρηματοδότησης για την κατασκευή νέου βιολογικού καθαρισμού; Ή μήπως ο αυτοαποκαλούμενος «δήμαρχος των έργων» δεν θέλησε να τις εκμεταλλευτεί διότι δεν τον βόλευαν στους πολιτικούς του σχεδιασμούς;

Ταυτόχρονα, η περιφερειακή αρχή, ανακοίνωσε χρηματοδότηση ύψους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή διάτρητου υποθαλάσσιου αγωγού, ώστε η ρύπανση, από τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, να μη ρυπαίνει εστιασμένα την ακτή αλλά να διαχέεται σε μεγαλύτερο βάθος (δηλαδή, να αραιώνει για να μην φαίνεται η ρύπανση, όχι γιατί θα εξαλειφθεί!!!). Αυτά τα χρήματα του ελληνικού λαού θα πρέπει να διατεθούν για να εξασφαλιστεί ή να βελτιωθεί η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, και όχι απλώς να κρύψουν το πρόβλημα.

Αντί λοιπόν οι δημοτικές αρχές των δύο γειτονικών δήμων να αλληλοκατηγορούνται και να επιδεικνύουν την πολιτική τους ένδυα και τη διαχειριστική τους ανεπάρκεια, πρέπει να συνεργαστούν για το καλό των δημοτών τους, για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος. Όχι μόνο στο θέμα του βιολογικού καθαρισμού αλλά και σε άλλα θέματα, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η βελτίωση των κυκλοφοριακών συνδέσεων, οι κοινές δράσεις για την προσέλκυση τουριστών, συνέργειες για την ανάπτυξη της περιοχής μας συνολικά, κά.

Όσον αφορά το βιολογικό καθαρισμό, προτείνουμε την ανάληψη κοινής δράσης για την κατασκευή ΝΕΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ, ο οποίος θα λειτουργεί πράγματι ως τριτοβάθμιος, και το νερό που παράγεται από αυτόν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άρδευση ή εμπλουτισμό. Ο σχεδιασμός για το νέο βιολογικό καθαρισμό θα πρέπει να προβλέπει και την ένταξη άλλων περιοχών των δύο δήμων που αυτή τη στιγμή δεν εξυπηρετούνται από τον υφιστάμενο (όπως η περιοχή του πρώην Δήμου Λέρνας, από τις πηγές του οποίου υδρεύονται και δύο δήμοι). Επειδή η βέλτιστη διαχείριση των λυμάτων και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν αδήριτες ανάγκες, σε αυτή τη κοινή δράση πρέπει να συσστρατευτούν οι δύο δήμοι, η περιφέρεια, οι βουλευτές του νομού, και όλοι φορείς της περιοχής.

Η κατασκευή ΝΕΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ είναι ένα αίτημα ΔΙΚΑΙΟ και πρέπει να γίνει ΠΡΑΞΗ!!!

Γιάννης Λυκοσκούφης
Δημοτικός Σύμβουλος
Δ. Άργους-Μυκηνών
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ