ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Μπάμπης Αντωνιάδης: Μεγάλες αποκλίσεις στους δείκτες των λυμάτων από τα χυμοποιεία

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:26:00 π.μ. | | |
Μπάμπης Αντωνιάδης: Μεγάλες αποκλίσεις στους δείκτες των λυμάτων από τα χυμοποιεία
"Ο διαχειριστής του βιολογικού καθαρισμού, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Άργους Μυκηνών σε συνεδρίαση της στις 23/2/2021 αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις στις βιομηχανίες χυμοποίησης λόγω διοχέτευσης λυμάτων στον βιολογικό εκτός συμβατικών ρυπαντικών ορίων της σύμβασης.

Σύμφωνα με μετρήσεις, (έγιναν όμως αφού παρατηρήθηκε η ρύπανση του Αργολικού) όλα τα χυμοποιεία της Αργολίδας που είναι συνδεδεμένα με το βιολογικό είχαν δείκτες πολύ μεγαλύτερους από αυτούς που προσδιορίζει η σύμβασή τους.
 
Από τα αποτελέσματα των αναλύσεων προκύπτει ότι οι παράμετροι C.O.D και B.O.D. 5, των εισερχόμενων λυμάτων και των τεσσάρων ελεγχόμενων βιομηχανιών χυμοποίησης, ήταν πάνω από το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο και μάλιστα με μεγάλη απόκλιση.
 
Χαρακτηριστικά παραδείγματα
 
Για τους δείκτες C.O.D με όριο 1500 mg/l O2 τα χυμοποιεία είχαν ενδείξεις η μικρότερή 1484 mg/l O2 και οι συνηθέστερες πάνω από 2.550 mg/l O2 μέχρι και 7.910 mg/l O2.
 
Για τους δείκτες B.O.D.5 με όριο 500 mg/l O2 τα χυμοποιεία είχαν ενδείξεις η μικρότερή 612 mg/l O2 και οι συνηθέστερες πάνω από 1.200 mg/l O2 μέχρι και 3.810 mg/l O2.

Στις 10/2/2021 κλιμάκιο της ΔΕΥΑΑΡΜ σε αυτοψία στις επιχειρήσεις διαπίστωσε μια σειρά από παραβάσεις σε σχέση με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις. Ας υπενθυμίσουμε ότι για όλους εμάς η ρύπανση έχει γίνει αντιληπτή από 6/2/2021 που μπήκε το φράγμα από το λιμεναρχείο και άρχισε να μυρίζει όλη η Αργολίδα.
 
Και ρωτάμε γιατί ο έλεγχος έγινε μετά τη ρύπανση;
 
Γιατί προληπτικά δεν είχε γίνει έλεγχος των εγκαταστάσεων με τις παρατηρήσεις πριν την έναρξη λειτουργίας των χυμοποιείων αφού η επιχείρηση ξέρει εδώ και χρόνια τα προβλήματα;
 
Γιατί έγινε ανανέωση πρόσφατα των αδειών παροχέτευσης Βιομηχανικών Λυμάτων στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων Άργους Ναυπλίου χωρίς να ελέγχουν οι εγκαταστάσεις τους; (16/2021 απόφασή της ΔΕΥΑΑΡΜ οι συμβάσεις με τα εργοστάσια μετετράπησαν σε αορίστου χρόνου.)

Η κοινή διαπίστωση του κλιμακίου είναι ότι δεν υπάρχει εγκατεστημένο όργανο μέτρησης των ρυπαντικών παραμέτρων C.O.D και B.O.D. 5,σε κανένα χυμοποιείο. Αν ήταν συμβατική τους υποχρέωση ποιος ευθύνεται που δεν υπάρχει και γιατί δεν το διαπιστώθηκε πριν από έναρξη της περιόδου λειτουργίας τους;
 
Η επιχείρηση του βιολογικού όμως έχει βρει την εύκολη λύση. Έφτιαξε παράλληλο σύστημα με σωλήνες που όταν οι βιομηχανίες ρυπαίνουν για να μην μυρίζει και ο βιολογικός ρίχνουν ακατέργαστα τα λύματα στον Αργολικό. Αυτό μας δείχνουν και οι φωτογραφίες. Ρυθμίζουμε τη ρύπανση παρουσιάζοντας ίσως καλά αποτελέσματα λειτουργίας του βιολογικού;
 
Το ερώτημα παραμένει. Λειτουργεί σωστά ο βιολογικός και εκτός περιόδου λειτουργίας χυμοποιείων; Ποιος μπορεί να μας το διαβεβαιώσει; Τα πρόστιμα από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος άλλα μας δείχνουν.
 
Υ.Γ
BOD είναι το αποτέλεσμα του ελέγχου για τον προσδιορισμό της συγκέντρωσης οργανικής ύλης σε δείγματα νερών
C.O.D είναι η ποσότητα του οξυγόνου που απαιτείται για τη χημική οξείδωση του συνόλου των οργανικών ενώσεων

Χαράλαμπος Αντωνιάδης
Μέλος Συλλόγου Φίλου Υγρότοπου Ναυπλίου Νέας Κίου"
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ