ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

Επικίνδυνα εσπεριδοειδή εισάγονται στην ΕΕ από την Τουρκία - Αίτημα των Ισπανών για αυξημένους ελέγχους

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:35:00 π.μ. |
Στο RASFF (σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές) της ΕΕ καταγράφηκαν, μόνο μεταξύ 1 και 15 Ιανουαρίου 2021, συνολικά 41 περιπτώσεις υπερβολικών υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε λαχανικά και φρούτα από την Τουρκία, που εξήχθησαν στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Κατά την συγκεκριμένη περίοδο, από τις 34 ειδοποιήσεις που καταγράφηκαν σε προϊόντα οπωροκηπευτικών που εξήγαγε στην ΕΕ η Τουρκία, τα 17 φορτία αφορούσαν μανταρίνια, 7 πορτοκάλια, 8 πιπεριές, 4 σταφύλια και 4 λεμόνια. Όλα τα συγκεκριμένα φορτία είχαν προορισμό τις κοινοτικές αγορές.

Όπως δηλώνει ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit-Hellas, «στην δύσκολη περίοδο που έχουμε λόγω της πανδημίας, όπου τα κοινοτικά και ελληνικά προϊόντα υφίστανται μεγάλο ανταγωνισμό και πιέσεις τιμών βλέπουμε να εισάγονται λαχανικά και φρούτα από την Τουρκία στην ΕΕ που δεν έχουν τα πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας των Κοινοτικών Κανονισμών. Εφιστούμε στις αρμόδιες ελληνικές ελεγκτικές αρχές να προχωρήσουν σε αυξημένους ελέγχους στα σύνορα της χώρας για την αποτροπή επικίνδυνων φορτίων από τη γειτονική χώρα.

Τα υπολλείμματα αφορούσαν την ουσία Chlorpyrifos (απαγορευμένο) που εντοπίστηκε σε 24 φορτία, το Prochloraz (υπολείμματα άνω του ορίου) σε 16 φορτία, καθως και τα Imazelil (υπολείμματα άνω του ορίου), Buprofezin (απαγορευμένο), Pyridaben (υπολείμματα άνω του ορίου), Acrinathrin (υπολείμματα άνω του ορίου) Bifenthrin (απαγορευμένο) και Fenvelerate (απαγορευμένο) Prochloraz (υπολείμματα άνω του ορίου), esfenvalerate (υπολείμματα άνω του ορίου) στα υπόλοιπα φορτία».

Οι Ισπανοί ζητούν από την ΕΕ αυξημένους ελέγχους στα εσπεριδοειδή της Τουρκίας

Επίσημο αίτημα κατέθεσαν οι Ισπανοί με το οποίο ζητούν από την Κομισιόν να αυξηθούν οι έλεγχοι για υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα εσπεριδοειδή που εισάγονται στην ΕΕ από την Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, οι ισπανικές αρχές έχουν θορυβηθεί από το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα οι δεσμεύσεις φορτίων, που εισάγονται από την Τουρκία, κυρίως μανταρινιών, καθώς και πορτοκαλιών και λεμονιών.

Η ισπανική κυβέρνηση ζητά από την Κομισιόν να αυξηθούν οι έλεγχοι από το 20% που είναι σήμερα στο 40%.

Όπως αναφέρουν στο σχετικό τους αίτημα, ενώ οι δεσμεύσεις για όλο το 2020 φορτίων από την Τουρκία, λόγω υπερβολικών υπολειμμάτων, ανήλθαν στα 26 φορτία, μόνο το μήνα Ιανουάριο του 2021 έφτασαν στα 54 φορτία.

Οι Ισπανοί ζητούν την αύξηση των ελέγχων ή ακόμη και το μπλόκο στις τουρκικές εξαγωγές προς την ΕΕ, όπως είχε γίνει στο παρελθόν με τη Νότια Αφρική για τα πορτοκάλια.

Η Τουρκία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής εσπεριδοειδών της ΕΕ (από τις τρίτες χώρες). Το 2019 έκανε εξαγωγές 593.000 τόνων εσπεριδοειδών, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2020, λόγω της πανδημίας, οι εξαγωγές της αυξήθηκαν στους 645.000 τόνους.

Αναμένουμε την θέση της ελληνικής κυβέρνησης.

Πηγή: agrotypos.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ