ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Τόκας: Σε οικονομική δίνη ο Δήμος Ερμιονίδας, αν δεν βρεθεί χρηματοδότηση για τις συνδέσεις των κατοίκων στο αποχετευτικό δίκτυο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:07:00 μ.μ. | |
Τόκας: Σε οικονομική δίνη ο Δήμος Ερμιονίδας, αν δεν βρεθεί χρηματοδότηση για τις συνδέσεις των κατοίκων στο αποχετευτικό δίκτυο
Τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησε ένας διάλογος για την ΔΕΥΑΕΡ και το τέλος σύνδεσης των κατοικιών στο νέο αποχετευτικό δίκτυο.

Όπως όλοι γνωρίζουμε η συμμετοχή της ΔΕΥΑΕΡ στο έργο της ολοκλήρωσης του αποχετευτικού δικτύου είναι 790.000€, αλλά τα χρήματα αυτά θα πρέπει να τα πληρώσουν οι δημότες που θα συνδεθούν στο δίκτυο. Μέχρι στιγμής η ανάδοχος εταιρεία έχει πάρει 190.000€, χρήματα που πληρώθηκαν από το δάνειο των 483.000€ που πήρε ο Δήμος Ερμιονίδας από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με εγγύηση τα χρήματα από τους ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) και πρέπει να πάρει άλλες 600.000€.

Τα χρήματα αυτά θα τα απαιτήσει για να τελειώσει το έργο. Εξυπακούεται ότι το έργο πρέπει να τελειώσει και μάλιστα γρήγορα. Από που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα είναι το ζητούμενο. Γιατί και το δάνειο πρέπει να αποπληρωθεί και οι ΚΑΠ χρειάζονται για να λειτουργήσει ο Δήμος μας, αλλά και δεν πρέπει να πληρωθεί το κόστος από όλους τους δημότες συνολικά. Έχει δίκιο εν μέρει λοιπόν ο κ. Λάμπρου για τις επιβαρύνσεις του Δήμου μας και πρέπει να βρεθεί μια λύση.

Η οικονομική κρίση, όπως είναι φυσικό, θα επηρεάσει σοβαρά την προσπάθεια σύνδεσης των νοικοκυριών με το νέο αποχετευτικό δίκτυο. Οι πολίτες δεν θα μπορέσουν να καλύψουν το κόστος σύνδεσης του σπιτιού τους με το δίκτυο της αποχέτευσης. Καλά τα λέει ο Βασίλης Γκάτσος με το παράδειγμα του Θριασίου. Πολλά ακίνητα δεν θα συνδεθούν στο δίκτυο άμεσα όπως έγινε και εκεί. Το αποτέλεσμα θα είναι και το δίκτυο να υπολειτουργεί και η περιοχή να βρίσκεται στην ίδια ρυπαρή κατάσταση.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια δύσκολη κατάσταση που αν δεν προσεχθεί θα επιβαρύνει τα οικονομικά του Δήμου μας.

Υπενθυμίζω ότι έγιναν 2 δημοτικά συμβούλια το 2018 για την έγκριση της απόφασης του ΔΣ της ΔΕΥΑΕΡ για τον καθορισμό της δαπάνης διακλάδωσης και σύνδεσης με τον αγωγό αποχέτευσης στο πλαίσιο του έργου « ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ» όπου η πρόταση ήταν να πληρωθούν 316,00€ ανά οικόπεδο και όχι ανά υδρόμετρο.

Στην πρώτη συνεδρίαση,τον Απρίλιο, δεν υπήρξε απόφαση μετά τις αντιδράσεις όλων των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης που ζήτησαμε την τροποποίηση της απόφασης και τελικά ο τότε Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Σφυρής υπαναχώρησε και πρότεινε να έρθει μια νέα ρύθμιση σε επόμενο ΔΣ του Δήμου Ερμιονίδας.

Εγώ τότε στην τοποθέτησή μου είχα ζητήσει να βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης από το αρμόδιο Υπουργείο, την Περιφέρεια ή το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων( ΠΔΕ), γιατί τα χρήματα ήταν πάρα πολλά. Επιπλέον ως προς την απόφαση για την δαπάνη σύνδεσης είχα τονίσει πως δεν τηρείται η αρχή της αναλογικότητας και της ανταποδοτικότητας. Πρέπει αυτό που δίνεις στον ένα κάτοικο, να είναι ίδιο με τον άλλο. Δεν μπορεί ο ένας άνθρωπος με ένα σπιτάκι να πληρώνει 316,00 € και το ίδιο μια πολυκατοικία να πληρώνει 316,00 €. Δεν προβλέπεται από κανένα νομοθετικό πλαίσιο, από πουθενά, ότι πρέπει να γίνει ανά οικόπεδο η χρέωση. Και πρότεινα ότι η χρέωση πρέπει να γίνει ανά υδρόμετρο.

Στην δεύτερη συνεδρίαση, τον Οκτώβριο, δεν άλλαξε κάτι και η απόφαση λήφθηκε με τις ψήφους μόνο της παράταξης Σφυρή.

Ο σημερινός δήμαρχος είχε ζητήσει τότε να γινόταν η διαδικασία του υπολογισμού με κάποιο τρόπο πιο δίκαιο απέναντι στους δημότες.

Σήμερα ποια είναι η θέση του Δημάρχου και της παράταξής του; Πρέπει να το πει ξεκάθαρα!!

Τότε δεν μας είχε δοθεί καμία τεκμηριωμένη οικονομοτεχνική μελέτη από τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΕΡ για το συγκεκριμένο θέμα από την οποία να προέκυπτε ο κύκλος των ωφελούμενων νοικοκυριών και η σχέση αναλογίας μεταξύ τέλους και δαπάνης.

Απλώς το ποσό των 316,00 € ανά φρεάτιο επίσκεψης του έργου είχε προκύψει από μια απλή διαίρεση του ποσού των 790.000 € που αποτελεί την συμμετοχή της ΔΕΥΑΕΡ με τον αριθμό των 2.500 φρεατίων ιδιωτικής σύνδεσης

Είναι λοιπόν απολύτως σαφές ότι με την τότε απόφαση που ισχύει μέχρι σήμερα δεν τηρείται η αρχή της αναλογικότητας αφού μία κατοικία θα πληρώσει όσο και μία πολυκατοικία.

Θα πρέπει να υπάρξει, λοιπόν, προσπάθεια από την Δημοτική Αρχή για εξεύρεση χρηματοδότησης εϊτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή από Ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω της Περιφέρειας Πελοποννήσου ώστε να καλυφθεί η συμμετοχή της ΔΕΥΑΕΡ στο έργο και να μην υπάρξει μεγάλο άνοιγμα στα οικονομικά του Δήμου Ερμιονίδας.

Ταυτόχρονα και στην περίπτωση που δεν βρεθεί άμεσα η χρηματοδότηση πρέπει να υπάρξει μια νέα απόφαση που να καθορίζει το ύψος της δαπάνης ανά ρολόι ύδρευσης και να διασφαλίζεται η δίκαιη και αντικειµενική επιβάρυνση κάθε υπόχρεου.

Τώρα που το έργο τελειώνει θα πρέπει ο Δήμαρχος Ερμιονίδας να κινήσει τις διαδικασίες για να προστατέψει τα συμφέροντα του Δήμου μας και να φέρει μια νέα απόφαση που θα είναι πιο δίκαιη στους δημότες.

Τάσος Τόκας
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας
Επικεφαλής της ΝΕΔΥΠΕΡ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ