ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου
Η σημερινή ημέρα ορίζεται ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Ο ΠΟΥ(Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) κατατάσσει τον καρκίνο στη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο και πρώτη αιτία θανάτου στην Ελλάδα με ποσοστό 27%, ενώ στις ηλικίες άνω των 65 ετών το ποσοστό αγγίζει το 38%. 

Βάσει επίσημων στοιχείων, τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν παγκοσμίως ανέρχονται για το έτος 2012 σε 14,1 εκατομμύρια, για το έτος 2018 σε 18 εκατομμύρια, ενώ εκτιμάται ότι το 2025 θα φθάσουν στα 19,3 εκατομμύρια. Οι θάνατοι που καταγράφονται διεθνώς από καρκίνο πλησιάζουν τα 10 εκατομμύρια ετησίως.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, στη χώρα μας το 11% των διαγνώσεων του καρκίνου έγιναν κατά τη διαδικασία προληπτικού ελέγχου(check up). Επίσης υπολογίζεται ότι παρουσιάζονται 67.000 νέες περιπτώσεις και 32.000 θάνατοι ετησίως.

Ο καρκίνος σε μεγάλο βαθμό σήμερα, είναι ιάσιμος και αυτό οφείλεται στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία, που τις τελευταίες δεκαετίες έχει βελτιωθεί σημαντικά. Το κάπνισμα, η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, η κακή διατροφή, η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, η μόλυνση των πόλεων, η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο, αποτελούν ενδεικτικά τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου

Δυστυχώς διανύουμε μια δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας, με αποτέλεσμα η μάχη με το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 να πρωταγωνιστεί και πολλές φορές ο τακτικός προληπτικός έλεγχος να μένει πίσω ή να μην πραγματοποιείται.

Με αφορμή την Παγκόσμια αυτή Ημέρα, o Iατρικός Σύλλογος Αργολίδας τονίζει την ανάγκη υιοθέτησης προληπτικού διαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο. Δεν ξεχνάμε, δεν αμελούμε τις ετήσιες προληπτικές εξετάσεις(μαστογραφία και τεστ ΠΑΠ για τις γυναίκες, PSA για τους άνδρες) αλλά και κολονοσκόπηση μετά τα 55 έτη, την εξέταση κάθε νέου δερματικού ευρήματος και φυσικά ενημερώνουμε τον οικογενειακό μας ιατρό για οποιοδήποτε νέο σύμπτωμα μας απασχολεί.

         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ     ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΩΡΟΒΙΝΗΣ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ