ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Σε νέα έκτακτα μέτρα υποχρεώνει την κυβέρνηση η αύξηση των κρουσμάτων

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:16:00 μ.μ. | | |
Σε νέα έκτακτα μέτρα υποχρεώνει την κυβέρνηση η αύξηση των κρουσμάτων
Πραγματοποιήθηκε χθες, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η τακτική σύσκεψη για την εξέλιξη της πανδημίας. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα.

Συζητήθηκε, επίσης, η περαιτέρω συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας όπου και με όποιο τρόπο κριθεί αναγκαίο από την κυβέρνηση, υπό υο φως και της νέας ανησυχητικής ανακοίνωσης του ΕΟΔΥ

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου COVID-19 που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από τον ΕΟΔΥ είναι 1.134, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 222.281 (ημερήσια μεταβολή +0,5%), εκ των οποίων 51,6% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 61 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.744 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ OPEN: Η καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων από κορονοϊό και η ολοένα αυξανόμενη πίεση στο ΕΣΥ καθώς ανεβαίνει ο αριθμός των διασωληνωμένων υποχρεώνουν την κυβέρνηση σε έκτακτα μέτρα για να εξασφαλιστεί η νοσηλεία των ασθενών από την πανδημία Covid-19.

Πλέον, την περαιτέρω εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στη μάχη εναντίον της πανδημίας covid-19 εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Τζανάκης: 3.000 κρούσματα και 600 διασωληνωμένοι μέσα στη βδομάδα


Οσο στην κυβέρνηση ευελπιστούν στο άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων τόσο τα κρούσματα και η εικόνα στα νοσοκομεία δεν βοηθά.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του καθηγητή Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπροέδρου της Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκου Τζανάκη, η αποκλιμάκωση αναμένεται να έρθει στις 20 Μαρτίου.

Πριν την αποκλιμάκωση, ωστόσο, τα κρούσματα ίσως φτάσουν ακόμα και στις 3.000 καθημερινά, ενώ είναι πολύ πιθανό οι διασωληνωμένοι να ξεπεράσουν τους 600, γεγονός που θα πιέσει ακόμα περισσότερο το ΕΣΥ, που ήδη είναι στα όριά του.

Αυτό προέβλεψε ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο καθηγητής υπογράμμισε πως με βάση το μοντέλο που έχει επεξεργαστεί, η κορύφωση της πανδημίας θα έφτανε στις 5 με 6 Μαρτίου. Ωστόσο, αυτό μετατέθηκε λόγω των μεταλλάξεων, που προκαλούν ταχύτερη διασπορά του ιού.

«Στο νέο τρέξιμο του μοντέλου πραγματικά είδαμε ότι η κορύφωση θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα αυτή την εβδομάδα» εξήγησε ο καθηγητής σημειώνοντας πως σε κάθε περίπτωση τα κρούσματα δεν αναμένεται να αυξηθούν κατά πολύ σε σχέση με αυτά που βλέπουμε μέχρι σήμερα. «Εκτιμούμε ότι θα είναι μικρές οι αλλαγές» σημείωσε αλλά ξεκαθάρισε πως υπάρχει το ενδεχόμενο – για μια ή δύο μέρες – να παρατηρηθεί και αριθμός κρουσμάτων κοντά στις 3.000.

«Από εκεί και μετά θα αρχίσει η σταδιακή, αργή μεν αλλά σταδιακή, αποκλιμάκωση. Θα αρχίσει να αποσυμφορίζεται το σύστημα», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισημαίνοντας πως κύριο ζητούμενο είναι η μείωση στην πίεση του υγειονομικού συστήματος. Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, έπειτα από μια εβδομάδα θα αρχίσουμε να βλέπουμε σαφή υποχώρηση των εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό σε νοσοκομεία.

Όπως σημείωσε, αυτό αφορά τις απλές κλίνες και όχι τις κλίνες ΜΕΘ όπου η αποσυμφόρηση αναμένεται να συμβεί αργότερα, αφού σε κάθε περίπτωση με βάση τα δεδομένα ενδεχομένως να ξεπεράσουμε τον αριθμό των 600 ασθενών σε κλίνες ΜΕΘ «με πιθανότητα προσέγγισης προς τις 620 έως 650», όπως διευκρίνισε.

Ο ΕΟΔΥ αναφέρει ότι ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 564 (68,4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.494 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 461 (ημερήσια μεταβολή +8,73%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 447 ασθενείς.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 46, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.137 θάνατοι. Το 95,8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορoνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 3.925.165 κλινικά δείγματα, ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 1.943.167 δείγματα. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 41.476 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Προβληματισμός για τα πάρτι

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ OPEN: Προβληματισμό προκαλούν τα πολλά παράνομα αποκριάτικα πάρτι σε διάφορες περιοχές της χώρας, καθώς αποτελούν υγειονομικές «βόμβες», οι συνέπειες των οποίων αναμένεται να φανούν τις αμέσως επόμενες ημέρες στα κρούσματα κορονοϊού και στον αριθμό των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ.

Έρχεται μια δύσκολη εβδομάδα, όπως εκτιμά η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, ενώ σύμφωνα με τον καθηγητή Χαράλαμπο Γώγο, υπάρχει ένα όριο στο lockdown και δεν γίνεται να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο από τη στιγμή που στην ουσία δεν εφαρμόζονται τα μέτρα.

Μιλώντας στο Open, δεδομένης της πίεσης στα νοσοκομεία αλλά και τις εικόνες συνωστισμού από την Πάτρα και την Ξάνθη, τόνισε ότι «ο κόσμος έχει κουραστεί αλλά δείτε τι συμβαίνει στα νοσοκομεία. Προσπαθούμε να δούμε την καμπύλη να πέφτει. Ο κόσμος πρέπει να δείξει συγκατάβαση στα προβλήματα που υπάρχουν, γιατί η περίοδος αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη. Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη για να πάμε μπροστά, να απελευθερωθούν τα νοσοκομεία μας».

Για τις συγκεντρώσεις και τις εικόνες συνωστισμού σημείωσε ότι «δεν είναι εποχή να γίνονται τόσο ογκώδεις διαμαρτυρίες. Οι διαδηλώσεις έπρεπε να γίνονται με διαφορετικό τρόπο» και επισήμανε ότι υπάρχει ένα όριο στο lockdown και δεν γίνεται να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο από τη στιγμή που στην ουσία δεν εφαρμόζονται τα μέτρα.

Μετά τις εικόνες συνωστισμού έρχεται νέα πίεση στις ΜΕΘ

Για εικόνες που παραπέμπουν σε υγειονομική βόμβα εν εξελίξει έκανε λόγο η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη. «Δεν θέλω να προδικάσω κακά μαντάτα αλλά πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα εκεί όπου υπήρξε συνωστισμός θα δούμε και αντίστοιχες νοσηλείες και σε απλές κλίνες COVID και σε κλίνες ΜΕΘ» τόνισε και εκτίμησε ότι έρχεται μια δύσκολη εβδομάδα.

H υφυπουργός Υγείας τόνισε ότι αποτελεί ανάγκη η συνεργασία όλων μας για τήρηση των μέτρων προσθέτοντας ότι η αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να ενισχύει με μουσικές και οτιδήποτε άλλο είναι σε θέση να προκαλέσει ενδεχόμενο συνωστισμό.

Η τήρηση των μέτρων είναι το πρώτο πράγμα για το οποίο έχουμε όλοι ευθύνη, πρόσθεσε η Ζωή Ράπτη μιλώντας στον Σκάι και εξέφρασε την εκτίμηση πως αυτά ανακόπτουν την πορεία της νόσου αφού εάν δεν είχαν παρθεί θα είχαμε γίνει, όπως χαρακτηριστικά είπε, Μπέργκαμο
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ