ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Η φωτογραφία της ημέρας: Καλαμοκανάς - Ο ιππότης του νερού

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:13:00 μ.μ. | |
Η  φωτογραφία της ημέρας: Καλαμοκανάς - Ο ιππότης του νερού
Καλαμοκανάδες, ανοιξιάτικοι επισκέπτες της Αργολίδας και συγκεκριμένα του Υδροβιότοπου Ναυπλίου Νέας Κίου, έκαναν την άφιξη τους σήμερα Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021.
Η  φωτογραφία της ημέρας: Καλαμοκανάς - Ο ιππότης του νερού
Ο καλαμοκανάς είναι ένα παρυδάτιο ασπρόμαυρο πουλί με κόκκινα πόδια τα οποία ξεχωρίζουν (επειδή προεχέχουν) από το σώμα κατά την πτήση. Το λευκό χρώμα καλύπτει το στήθος, την κοιλιά και την ουρά ενώ μαύρη είναι η ράχη και τα φτερά του. Χαρακτηριστικό είναι επίσης και το μαύρο του ράμφος. Το μέγεθος του είδους είναι περίπου 43 εκατοστά. 

Είναι ένα μεταναστευτικό είδος, ανοιξιάτικος επισκέπτης της χώρας μας, από το Μάρτιο. Τρέφετε κυρίως με έντομα και είναι ανήσυχος όταν φωλιάζει.
Τα αρσενικά διαφέρουν από τα θηλυκά, αυτό όμως είναι έκδηλο κυρίως στο καλοκαιρινό τους πτέρωμα. Η πλάτη είναι μαύρη, συχνά με κάποια πρασινωπή γυαλιστερή απόχρωση, ενώ το στέμμα του κεφαλιού είναι μαυριδερό το καλοκαίρι και γκριζόλευκο τον χειμώνα. Ο μανδύας των θηλυκών είναι μαυριδερός με καφέ απόχρωση, κάνοντας αντίθεση με τα μαύρα πρωτεύοντας ερετικά φτερά, ενώ υπάρχει λιγότερο μαύρο στο κεφάλι και τον λαιμό όλο το χρόνο χωρίς, ωστόσο, αυτή η διαφορά να είναι πάντοτε ξεκάθαρη.

Η επιστημονική ονομασία himantopus, είναι εκλατινισμένη απόδοση της αντίστοιχης ελληνικής (ιμάντας + πους) και παραπέμπει, όπως και η λαϊκή ονομασία καλαμοκανάς στα λεπτά -σαν ιμάντες ή σαν καλάμια- πόδια του πτηνού.
Η λέξη stilt στην αγγλική ονομασία του (Black-winged stilt), σημαίνει «πάσσαλος», «στύλος», αλλά σημαίνει και το κάθε ένα από τα «ξύλινα πόδια» των «ξυλοπόδαρων», εκείνων των ζογκλέρ, δηλαδή, που περπατάνε πάνω σ’αυτά. Ο συσχετισμός με τα πόδια του πτηνού είναι σαφέστατος.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ