ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Οι επαγγελματίες της εστίασης παραδίδουν τα κλειδιά στο Μέγαρο Μαξίμου - Γιατί προσφεύγουν στη δικαιοσύνη

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:19:00 μ.μ. | | | |
Οι επαγγελματίες της  εστίασης παραδίδουν τα κλειδιά στο Μέγαρο Μαξίμου – Γιατί προσφεύγουν στη δικαιοσύνη
Ανεβάζουν τους τόνους οι επαγγελματίες στον κλάδο της εστίασης καθώς στις 31 Μαρτίου οι εκπρόσωποί τους, παραδίδουν στο Μέγαρο Μαξίμου τα κλειδιά των επιχειρήσεων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια κινητοποίησης που έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων ανακοινώθηκε η απόφαση για προσφυγή στη δικαιοσύνη, για τη ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος. Υπενθυμίζεται ότι την πρόθεσή τους να καταθέσουν αγωγές ζητώντας αποζημιώσεις είχαν προαναγγείλει το προηγούμενο διάστημα μεμονωμένα διάφορες επιχειρήσεις της εστίασης στην Αθήνα. Πλέον, η ΠΟΕΣΕ, αφού εξέτασε με τη βοήθεια νομικών τις δυνατότητες για προσφυγή στη δικαιοσύνη, έλαβε την απόφαση να προχωρήσει καθώς η ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος είναι όπως επισημαίνει ανυπολόγιστη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΠΟΕΣΕ, ο κλάδος ο οποίος αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο στη χώρα μας, αριθμεί 80.000 επιχειρήσεις με σύνολο απασχολούμενων 432.000 άτομα. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2020 ο κύκλος εργασιών του κλάδου της εστίασης σε σχέση με το 2019 κατέγραψε μείωση κατά 2.285.334.018 ευρώ, ποσοστό 37,7%. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ περισσότερες από 9 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης κατέγραψαν μείωση στον τζίρο τους το 2020, κατά 51,7% μέσο όρο.

Παράλληλα παραπάνω από το 75% των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας ενώ εκτιμάται ότι περίπου 200.000 εργαζόμενοι του κλάδου βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Αυτές οι θέσεις εργασίας, όπως επισημαίνεται βρίσκονται σε επισφάλεια, καθώς περισσότερες από 4 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης φαίνεται πως αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.

Σημειώνεται ακόμη ότι υπάρχει κίνδυνος απότομης αύξησης της ανεργίας εάν οι επιχειρήσεις που τελούν σε αναστολή ή υπολειτουργούν και έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας προχωρήσουν σε εκτεταμένες απολύσεις εάν αρθούν ή/και δεν επεκταθούν τα μέτρα προστασίας. Αυτό θα είναι αποτέλεσμα είτε διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας, είτε υπό το βάρος των συσσωρευμένων υποχρεώσεων και της μειωμένης ζήτησης δεδομένου ότι η επαναφορά στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα δεν θα γίνει αυτόματα αλλά σταδιακά, όπως υπογραμμίζει η ΠΟΕΣΕ.

Όσον αφορά στα μέτρα στήριξης που προτείνει η Ομοσπονδία κατά την επανεκκίνηση του κλάδου:

-Πρόγραμμα χρηματοδότησης για την επανεκκίνηση (κεφάλαιο κίνησης).

-Επιδότηση εργασίας και όχι ανεργίας με την επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών για 6μηνο μετά την επανεκκίνηση.

-Κούρεμα των οφειλών που γεννήθηκαν μέσα στην κρίση και ρύθμιση 120 δόσεων.

-Απαλλαγή από Δημοτικά Τέλη και Φόρους κατά την διάρκεια των lockdown και μείωση αυτών για 6μηνο μετά την επανεκκίνηση.

-Επιδότηση ενοικίων, παράταση εμπορικών μισθώσεων και απαγόρευση εξώσεων.

-Ένταξη του Κλάδου σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

-Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6%.

Πηγή: insider.gr

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ