ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 13 Απριλίου 2021

ΚΚΕ: Συγκεντρώσεις έξω από τα στρατόπεδα 14-18 Απρίλη για τα δικαιώματα των νέων στρατευμένων

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:56:00 μ.μ. | | |
Με αφορμή τη συγκέντρωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Τρίπολη στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης, στις 15/4 στις 5 μ.μ. δημοσιεύουμε συνέντευξη που παραχώρησε στον ιστότοπο alt.gr, ο Τάσος Αντωνίου μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.


Η συγκέντρωση με σύνθημα «Τα προβλήματα δεν σταματάνε στις πύλες των στρατοπέδων ούτε η διεκδίκηση των δικαιωμάτων!» γίνεται στα πλαίσια της Πανελλαδικής παρέμβασης για τα δικαιώματα των νέων στρατευμένων.


Τη βδομάδα αυτή, 14 - 18 Απρίλη, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ πραγματοποιούν, εξορμήσεις ενημέρωσης των στρατευμένων και του λαού, όπως και συγκεντρώσεις έξω από στρατόπεδα. Στην Πελοπόννησο θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην Τρίπολη στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης, στις 15/4 στις 5 μ.μ.

Το ALT.GR μίλησε με τον Τάσο Αντωνίου, και ζήτησε να μας πει γιατί διοργανώνεται συγκέντρωση έξω από το στρατόπεδο της 124 ΠΒΕ στην Τρίπολη:

– Οργανώνουμε τη συγκέντρωση γιατί και στην Τρίπολη όπως και σε όλα τα στρατόπεδα της Ελλάδας οι σμηνίτες και οι στρατιώτες περνάνε τα ίδια ζόρια. Οι οικογένειές τους απροστάτευτες και χρεωμένες και οι ίδιοι με την αβεβαιότητα για τη θητεία τους και για τη ζωή τους μετά από αυτή, χωρίς άδειες και εξόδους.

Οργανώνουμε τη συγκέντρωση γιατί στην Αεροπορία της Τρίπολης οι σμηνίτες των τελευταίων ΕΣΣΟ είδαν από πρώτο χέρι την αδιαφορία της κυβέρνησης για την υγεία τους. Σαν «επιπλέον κόστος» αντιμετώπισαν ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας, τους άφησαν με τρεις μάσκες για 3 εβδομάδες, τα αντισηπτικά τελείωναν και δεν αναπληρώνονταν, ακόμα και για τα καθαριστικά για τις τουαλέτες τους έλεγαν να μην τα «σπαταλούν» γιατί δεν θα τους δώσουν άλλα. Πάνω από 60 σμηνίτες κόλλησαν covid-19 μέσα στο στρατόπεδο, αφού τις διμοιρίες όσων νοσούσαν τις έβγαζαν σε «καραντίνα» με αποτέλεσμα να κολλάνε και οι υπόλοιποι. Οργανώνουμε τη συγκέντρωση γιατί όταν σμηνίτες ζήτησαν επίσημη ενημέρωση για τη διασπορά στο στρατόπεδο πήραν «απάντηση»… καψόνι με κάμψεις για όλη τη Μοίρα. Οργανώνουμε τη συγκέντρωση γιατί όταν οι σμηνίτες αντέδρασαν και ζήτησαν να βρεθούν χώροι για να αραιώσουν οι θάλαμοι, όταν ζήτησαν απολυμάνσεις και μέσα προστασίας πήραν την απάντηση ότι «κάνουμε όσα προβλέπει το Υπουργείο».

Οργανώνουμε τη συγκέντρωση γιατί θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ενάντια στην αύξηση της θητείας, ενάντια στη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ που βάζουν «να σκοτώνονται οι λαοί για τ’ αφέντη το φαΐ».

Οργανώνουμε τη συγκέντρωση γιατί βλέπουμε να δημιουργούνται όλο και καινούργια σώματα καταστολής ενάντια στον «εχθρό λαό» και –με διάφορες αφορμές- βάζουν και τους φαντάρους στο τρυπάκι της προστασίας της «κοινωνικής συνοχής».

Επίσης ζητήσαμε τη γνώμη του γιατί δεν πρέπει να αυξηθεί η στρατιωτική θητεία:

– Η κυβέρνηση λέει ότι η αύξηση της θητείας γίνεται για την αναβάθμιση της «άμυνας της χώρας». Είναι αλήθεια ζήτημα «επάνδρωσης των στρατοπέδων»; Είναι λίγοι οι φαντάροι και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων; Τότε γιατί δεν επιστρέφουν πρώτα-πρώτα οι αξιωματικοί και άλλα στελέχη που βρίσκονται σε 13 αποστολές στο εξωτερικό, από το Αφγανιστάν και το Κόσσοβο μέχρι τη Σαουδική Αραβία, το Μάλι και τον Περσικό Κόλπο. Δεν θα τους επιστρέψουν, ίσα-ίσα οι κυβέρνηση προσπαθεί να «χωθεί» σε ακόμα περισσότερες αποστολές για να πάρει περισσότερα κομμάτια από τις πίτες που κόβονται σε όλη την υφήλιο, μιας και όπου τσακίζονται λαοί, ανοίγουν νέες αγορές και για τους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους. Θέλουν γεμάτα στρατόπεδα για να μπορούν οι κυβερνήσεις να στέλνουν ακόμα περισσότερα στελέχη και όπλα στις βρώμικες Νατοϊκές επεμβάσεις.

Μας λένε πως θέλουν να ανεβάσουν το «αξιόμαχο». Τότε ας αναβαθμίσουν την ποιότητα της στρατιωτικής εκπαίδευσης των στρατευμένων. Οι 9 μήνες είναι αρκετοί για εκπαίδευση, όμως είναι επιλογή της κυβέρνησης και του Υπουργείου το ότι μετά τη δίμηνη «βασική εκπαίδευση» των φαντάρων το μόνο που απομένει –στις περισσότερες περιπτώσεις- είναι οι σκοπιές, οι αγγαρείες και οι “καμπάνες”.

Εδώ που τα λέμε όμως, το «αξιόμαχο» και η «άμυνα της χώρας» δεν κρίνεται μόνο από την αριθμητική δύναμη ή τον εξοπλισμό του στρατεύματος. Αυτό που καθορίζει δεν είναι μόνο πόσους «εκπαιδευμένους» φαντάρους και στελέχη έχουμε, αλλά κυρίως το ποιες επιλογές έχουν γίνει από την αστική τάξη και την κυβέρνηση της χώρας. Όσο και να γεμίσουν τα στρατόπεδα με περισσότερους φαντάρους η «άμυνα της χώρας» θα κρίνεται από την «εθνική» επιλογή για γεωστρατηγική αναβάθμιση στην περιοχή των Βαλκανίων, της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής κλπ, με ό,τι πάρε-δώσε αυτό συνεπάγεται για τα σύνορα, τις αγορές και τους δρόμους ενέργειας και εμπορευμάτων.

Η αλήθεια είναι ότι οι αυξομειώσεις στη στρατιωτική θητεία έχουν μπει πολλές φορές στη δημόσια συζήτηση. Ειδικά η μείωση της θητείας έχει πολλές φορές αξιοποιηθεί προεκλογικά από κυβερνήσεις πατώντας επάνω στον καημό των λαϊκών οικογενειών που ανέκαθεν φορτωνόταν ένα επιπλέον οικονομικό βάρος που θα έπρεπε να επωμίζεται το κράτος. Ένα κράτος που υποκριτικά ενδιαφέρεται για το «ηθικό του στρατεύματος» και την ίδια ώρα δίνει 8,60€ για να βγάλει το μήνα ο στρατευμένος.

Παλιότερα, τη δεκαετία του 70’ και 80’, όταν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ οργάνωναν πολύμορφες παρεμβάσεις για τη μείωση τη θητείας, οι κυβερνήσεις επικαλούνταν τον «από Βορρά κίνδυνο» (εννοώντας την ΕΣΣΔ) και δεν την μείωναν. Έπειτα, τη δεκαετία του 90’ επικαλούνταν το δημογραφικό πρόβλημα που μειώνει τις ΕΣΣΟ. Όλα αυτά τα χρόνια το ΚΚΕ πάντα αποκάλυπτε ότι αυτά τα επιχειρήματα είχαν στόχο να κρύψουν το ότι η στρατιωτική θητεία συνδεόταν άμεσα με τις Νατοϊκές υποχρεώσεις. Όπως έγραφε ο Ριζοσπάστης το Δεκέμβριο του 1979 σε άρθρο για τη μείωση της θητείας: «Μην ξεχνάμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Οι υποχρεώσεις απέναντι στον εχθρικό για τον τόπο μας συνασπισμό, εντελώς αντίθετες προς τα εθνικά μας συμφέροντα, επιβάλουν τη διατήρηση μεγάλων δυνάμεων εξαρτημένων απ’ ευθείας απ’ αυτόν» ή όπως έγραφε κι ένας φαντάρος στο Ριζοσπάστη τον Οκτώβρη του 1983: «Τεράστιο πρόβλημα για όλους τους νέους και τις οικογένειές τους είναι η υπερβολικά μεγάλη χρονική διάρκεια της θητείας.(…)Λένε πως αυτό επιβάλλεται για τις ανάγκες τις εθνικής μας άμυνας. Η αλήθεια όμως είναι πως επιβάλλεται από τα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ. Η διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεών μας, εξοπλισμός και οι ασκήσεις τους είναι εναρμονισμένα μ’ αυτά τα σχέδια».

Τέλος είπαμε να μας μιλήσει για τα νέα μέτρα καταστολής της κυβέρνησης της Ν.Δ καθώς και για την αναγκαιότητα να αποσυρθούν και να καταργηθούν οι «ΑΙΑΝΤΕΣ» και κάθε άλλο μέσο κατασταλτικού ρόλου. Ακόμη να σταματήσει η αστυνόμευση των διαδηλώσεων και των πορειών, να σταματήσει η χρήση δακρυγόνων, βομβών κρότου λάμψης, καπνογόνων και χημικών στις διαδηλώσεις και να απαγορευθεί η χρήση πυροβόλων όπλων:

– Βρισκόμαστε μέσα σε μια νέα οικονομική καπιταλιστική κρίση ταυτόχρονα με σοβαρές αλλαγές στους παγκόσμιους συσχετισμούς. Η μοιρασιά θα είναι σκληρή, οι αστικές τάξεις γίνονται ακόμα πιο επιθετικές, άλλες για να διατηρήσουν τη θέση τους και άλλες για να πάρουν καρέκλα σ ένα τραπέζι που όλες οι θέσεις είναι ήδη πιασμένες. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που ξέρουμε: η «ανταγωνιστικότητα» και η «παραγωγικότητα» της κάθε οικονομίας θα κρίνει σε ποια θέση θα πλασαριστεί ο κάθε παίκτης στις μέρες της «ανάκαμψης» και της νέας καπιταλιστικής «ανάπτυξης» που θα έρθει. Όταν όμως ο φτωχόκοσμος ακούει «ανταγωνιστικότητα» και «ανάπτυξη» θα πρέπει να μπαίνουν «ψύλλοι στα αυτιά». Πίσω από αυτές τις παχιές λέξεις κρύβεται, για τους πιο «τυχερούς» εξαντλητική δουλειά για να είναι πιο «παραγωγικοί», για τους «άτυχους» ανεργία και φτώχεια, ενώ υπάρχουν κάθε φορά και «πιο άτυχοι», αυτοί που θα ζήσουν τη φρίκη του πολέμου.

Τα νέα μέτρα καταστολής της κυβέρνησης είναι η προετοιμασία του κράτους για την αντίδραση του λαού σε όλη αυτή τη ζωή που του ετοιμάζουν. Είναι χαρακτηριστική η «Λευκή Βίβλος για την ασφάλεια», που παρουσίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ένα αντιλαϊκό – αντιδραστικό κείμενο, που προδιαγράφει την κατεύθυνση της καταστολής τον 21ο αιώνα. Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, τα ίδια προχωράνε σε όλες τις χώρες τις ΕΕ, μιας και η ίδια η ΕΕ δίνει το πλαίσιο και οι κυβερνήσεις το εξειδικεύουν. Δεν είναι καν φαινόμενο του «νεοφιλελευθερισμού της ΝΔ», όπως λένε, μια σειρά «κεντρώες» κυβερνήσεις στην ΕΕ κάνουν τα ίδια και χειρότερα. Στην Ελλάδα, τα προηγούμενα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε νόμο για τον περιορισμό του δικαιώματος της Απεργίας, έφερε τους ΑΙΑΝΤΕΣ κ.α., έστρωσε το έδαφος για να πατήσουν τα νέα νομοθετήματα. Είναι φαινόμενο ενός καπιταλισμού που σαπίζει και δείχνει τα δόντια του στους λαούς για να κρατηθεί ζωντανός. Των αστικών τάξεων που θα επιστρατεύσουν και πάλι τη βία ενάντια στον «εσωτερικό εχθρό» γιατί νομίζουν πως «η βία διαβεβαιώνει: έτσι όπως είναι η κατάσταση, έτσι θα μείνει», όπως ειρωνευόταν και ο Μπρεχτ τους αστούς που νόμιζαν πως οι καταπιεσμένοι θα είναι πάντα με το κεφάλι κάτω.

Όλα αυτά τα νέα μέτρα καταστολής των διαδηλώσεων έχουνε στόχο τον φτωχόκοσμο που δε σκύβει το κεφάλι, τους νέους που δεν θέλουν να στριμώχνονται στα όρια της σαπίλας του συστήματος. Όλους αυτούς τους ονομάζουν «εγκληματίες». Γιατί διέπραξαν το «έγκλημα» της διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους, το «έγκλημα» της αμφισβήτησης ενός συστήματος που τους καταδικάζει σε μια ζωή μισή.

Όσο παίρνουν τέτοια μέτρα, τόσο ο λαός πρέπει να καταλαβαίνει την πραγματική του δύναμη, τον φοβούνται γι’ αυτό και οργανώνονται οι αστοί και το κράτος τους. Όσο όμως και ο λαός μας οργανώνεται κανένας «ΑΙΑΝΤΑΣ» και κανένα χημικό δεν θα μπορεί να τον σταματά.

 

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ