ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Δίκτυο Αυτοδιοικητικών: Μην αντικαταστήσετε τους παραγωγούς με υπαλλήλους των υπεραγορών, χονδρεμπόρων και εισαγωγέων, στις Λαϊκές Αγορές

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:38:00 μ.μ. | |
Δίκτυο Αυτοδιοικητικών: Μην αντικαταστήσετε τους παραγωγούς με υπαλλήλους των υπεραγορών, χονδρεμπόρων και εισαγωγέων, στις Λαϊκές Αγορές
Το “Δίκτυο Αυτοδιοικητικών” συντάσσεται και στηρίζει τις θέσεις των Παραγωγών και Πωλητών Λαϊκών Αγορών και ζητά την απόσυρση του σχετικού νομοσχεδίου που προωθεί ο Άδωνις Γεωργιάδης. Δια των μελών του θέτει το θέμα στα Δημοτικά Συμβούλια ζητώντας από τις Δημοτικές Αρχές να υπερασπισθούν την συνέχεια ενός κατ’ εξοχήν κοινωνικού καταξιωμένου θεσμού δεκαετιών και την δημιουργία ομπρέλας προστασίας που επιτρέπει σε φτωχούς και μεσαίου εισοδήματος αγρότες και καταναλωτές να επιβιώνουν.


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ

«Το νομοσχέδιο που προτείνει η κυβέρνηση με στόχο τον «εκσυγχρονισμό» των λαϊκών αγορών βλάπτει τόσο τους εργαζόμενους στις λαϊκές αγορές όσο και τους καταναλωτές. Το νέο σχέδιο νόμου εκτός του ότι δίνει τη διαχείριση των λαϊκών αγορών σε ιδιώτες και επιτρέπει σε νομικά πρόσωπα και μεγάλες εταιρείες να αδειοδοτούνται και να συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές, προβλέπει ακόμα ότι θα δικαιούνται το 5% των θέσεων κάθε λαϊκής αγοράς. Επιπλέον ορίζει τον πλειστηριασμό των θέσεων κάθε 3 χρόνια και εμπλέκει τους δήμους να γνωμοδοτούν για τον καθορισμό του ύψους του ανταποδοτικού τέλους προς το φορέα διαχείρισης. Επίσης καταργεί τις επιτροπές λαϊκών αγορών και εξαιρεί τους εκπροσώπους των παραγωγών πωλητών από τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις.

Αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το υπουργείο Ανάπτυξης, τότε σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν και οι πλειστηριασμοί των θέσεων, που κατέχουν σήμερα οι πωλητές των λαϊκών αγορών. Η κυβέρνηση φέρεται να επιμένει και στο θέμα των ασφαλιστικών – φορολογικών εισφορών. Δηλαδή, όσοι δεν είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι θα χάνουν τη θέση τους από τη λαϊκή αγορά. Με αυτόν τον τρόπο, χιλιάδες οικογένειες παραγωγών και επαγγελματιών που βιοπορίζονται από τις λαϊκές αγορές και έχουν δεχτεί ανεπανόρθωτο πλήγμα από την πανδημία τίθενται αυτόματα εκτός του χώρου που δραστηριοποιούνται.

Το Δίκτυο Αυτοδιοικητικών πιστεύει ότι η είσοδος των κερδοσκόπων στις λαϊκές αγορές σε βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών, δεν θα πρέπει να ενθαρρυνθεί. Οι λαϊκές αγορές ανήκουν στους παραγωγούς, τους μικρούς επαγγελματίες και τους καταναλωτές, όχι σε εταιρίες.

Ενώνουμε την φωνή μας με αυτή των παραγωγών των λαϊκών αγορών και ζητάμε να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο και να υπάρξει σοβαρός διάλογος με στόχο τον πραγματικό και αναγκαίο εκσυγχρονισμό των λαϊκών αγορών, με την ταυτόχρονη στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των καταναλωτών».

Για το Δίκτυο Αυτοδιοικητικών,

η συντονιστική επιτροπή:

- Βαϊούλης Κώστας. Δημοτικός Σύμβουλος Λαρίσης.
Επικεφαλής της παράταξης “Λαρισσαίων Κοινόν” (6906751140)

- Κουριαννίδης Γιάννης. Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης.
Επικεφαλής παράταξης “Θες/νίκη Πόλη Ελληνική” (6977462806)

- Μιχαλακόπουλος Χάρης. Δημοτικός Σύμβουλος Πύργου
Ηλείας. Επικεφαλής παράταξης “Αναγένεσις στον Δήμο Πύργου”» (6981063751)
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ