ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 25 Απριλίου 2021

Αργολίδα: Η Κυριακή των Βαΐων γιορτάστηκε με τα νέα υγειονομικά μέτρα στις εκκλησίες

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:45:00 π.μ. | | | |
Αργολίδα: Η Κυριακή των Βαΐων γιορτάστηκε με τα νέα υγειονομικά μέτρα στις εκκλησίες
Με κάθε λαμπρότητα και με την τήρηση όλων των νέων υγειονομικών μέτρων που ισχύουν για τις εκκλησίες και στην Αργολίδα, τελέσθηκε την Κυριακή των Βαΐων 25 Απριλίου η Θεία Λειτουργία στον ενοριακό ναό της Αγίας Τριάδος στην Πρόνοια Ναυπλίου.
Με υποχρεωτικά self tests για ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και λοιπό προσωπικό, που βρίσκονται εντός του ναού, καθώς και τον αριθμό των πιστών κατά τη διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, που θα πρέπει να ακολουθεί την αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με τα υγειονομικά μέτρα που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας), εισήλθαν οι ιεροί ναοί σε όλη την Αργολίδα στην Μ. Εβδομάδα που σηματοδοτείται από την εορτή της Κυριακής των Βαΐων.  
Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών οι πιστοί πρέπει να τηρούν απόσταση 10 τ.μ., τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Στο τέλος της Θείας λειτουργίας ο ιερέας του Ναού π. Κωνσταντίνος Σέρρος μοίρασε τα Βάγια στους πιστούς, ένα έθιμο που τηρείται τέτοια ημέρα στους Ιερούς Ναούς ως ανάμνηση της εισόδου του Ιησού στα Ιεροσόλυμα. 
Σύμφωνα με το χριστιανικό εορτολόγιο καθιερώθηκε να ονομάζεται Κυριακή των Βαΐων (ή Κυριακή του Λαζάρου ή Κυριακή Βαϊοφόρος) η προηγούμενη Κυριακή της εορτής της Ανάστασης. Από την Κυριακή των Βαΐων αρχίζει ουσιαστικά η λεγόμενη Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών.
Κατά την ημέρα αυτή εορτάζεται η ανάμνηση της θριαμβικής εισόδου του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα όπου, κατά τους συγγραφείς των Ιερών Ευαγγελίων, οι Ιουδαίοι τον υποδέχθηκαν κρατώντας βάια ή βάγια (κλάδους φοινίκων) και απλώνοντας στο έδαφος τα φορέματά τους ζητωκραύγαζαν «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου». 
Κατά τους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού η εορτή της ανάμνησης αυτής τελούταν μαζί με την ανάσταση του Λαζάρου που αργότερα η δεύτερη μετατέθηκε κατά μία ημέρα πριν το λεγόμενο Σάββατο του Λαζάρου.
Το νέο ωράριο των ιερών ακολουθιών για την Μεγάλη Εβδομάδα στην Αργολίδα

-Κυριακή των Βαΐων έως Μεγάλη Τετάρτη: 18:30

-Μεγάλη Πέμπτη (Ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και των Παθών): 17:30

-Μεγάλη Παρασκευή (Ακολουθία του Επιταφίου): 18:00

-Μεγάλο Σάββατο (Ακολουθία της Αναστάσεως): 21:00

-Κυριακή του Πάσχα (Μέγας Εσπερινός της Αγάπης): 18:30.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ