ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Απάντηση Λιβανού σε Ανδριανό για την αποζημίωση των ζημιών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία «Μήδεια» στην Αργολίδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:55:00 μ.μ. | | | | |
Απάντηση Λιβανού σε Ανδριανό για την αποζημίωση των ζημιών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία «Μήδεια» στην Αργολίδα
Στην σχετική 4462/23-2-2021 Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός με θέμα την ανάγκη άμεσης έναρξης από τον ΕΛΓΑ της διαδικασίας αποζημίωσης και στήριξης των πληγέντων παραγωγών της Αργολίδας και ιδίως των Ιρίων από την κακοκαιρία «Μήδεια» και τον παγετό που ακολούθησε απάντησε ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σ. Λιβανός.

Στην απάντηση του Υπουργού, μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

«Όσον αφορά στις ζημιές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία «ΜΗΔΕΙΑ» σε διάφορες καλλιέργειες της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Αργολίδας, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής των Ιρίων, σημειώνεται ότι από τις επισημάνσεις που διενεργήθηκαν από τις γεωτεχνικές υπηρεσίες του Υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α. Τρίπολης, στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκει η ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Αργολίδας, διαπιστώθηκαν ζημιές σε διάφορα λαχανικά (όπως, μαρούλια κ.λπ.), σε αγκινάρες, σε πρώιμα πυρηνόκαρπα που ευρίσκοντο στο στάδιο της ανθοφορίας και σε όψιμα εσπεριδοειδή, οι οποίες ζημιές οφείλονται στον παγετό του μηνός Φεβρουαρίου (16-17/2/2021) και είναι σύμφωνες με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α. Το έργο των εκτιμήσεων για τις ανωτέρω καλλιέργειες (κηπευτικά, πυρηνόκαρπα κ.λπ.) έχει ήδη ξεκινήσει. Δόθηκε προτεραιότητα στις ευπαθείς καλλιέργειες και θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες.

Όσον αφορά στις όψιμες ποικιλίες των εσπεριδοκαλλιεργειών (όπως, βαλέντσια κ.λπ.), σημειώνεται ότι από τις επισημάνσεις που διενεργήθηκαν από τα προαναφερόμενο Υποκατάστημα του ΕΛ.Γ.Α., διαπιστώθηκε ότι το φαινόμενο του παγετού είναι σε εξέλιξη. Για τον λόγο αυτόν, οι υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. διενήργησαν συνεχόμενες επισημάνσεις, οι οποίες και ολοκληρώθηκαν. Στη συνέχεια, θα διενεργηθεί για τις συγκεκριμένες ζημιές των όψιμων ποικιλιών μία πρώτη προεκτίμηση των ζημιών και, κατόπιν, θα διενεργηθεί η τελική εκτίμηση, όπως ορίζεται από τον ανωτέρω Κανονισμό Ασφάλισης, για την ακριβέστερη διατύπωση του ύψους των ζημιών προς όφελος των παραγωγών.

Στη συνέχεια, για όλες τις παραπάνω ζημιές θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς.

Τέλος, επισημαίνεται ότι βασική αρχή του ΕΛ.Γ.Α. είναι η καταβολή των αποζημιώσεων να γίνεται, εφόσον είναι εφικτό, σε έγκαιρους χρόνους, τηρώντας τις διαδικασίες που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ