ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 25 Απριλίου 2021

"Save Your Hood": Η ομάδα που μέσα στην καραντίνα «εξαφάνισε» 4,6 εκατ. λίτρα σκουπίδια

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:04:00 π.μ. | | |
"Save Your Hood": Η ομάδα που μέσα στην καραντίνα «εξαφάνισε» 4,6 εκατ. λίτρα σκουπίδια
Μια διαφορετική προσπάθεια με τον τίτλο Save your Hood ξεκίνησε μέσα στην καραντίνα με στόχο να καθαρίσουν αρκετές περιοχές από σκουπίδια


15 Νοεμβρίου 2020 στα Τουρκοβούνια. 

Ο 35χρονος Βασίλης Σφακιανόπουλος αποφασίζει να σταματήσει τη δουλειά που μέχρι τότε τον «έπνιγε» και να βάλει μπροστά ένα σχέδιο να καθαρίσει τη γειτονιά του από τα σκουπίδια. Και το όνομά αυτής Save Your Hood.

Σήμερα, έξι μήνες μετά, η προσπάθειά αυτή έχει έναν εντυπωσιακό απολογισμό:

Έχουν μαζευτεί 4,6 εκατομμύρια λίτρα σκουπιδιών από 161 δήμους όλης της χώρας
Συμμετέχουν περισσότεροι από 16.000 εθελοντές
Έχουν γίνει πάνω από 1.700 δράσεις
Τα μέλη ξεπερνούν τα 33.000

Όπως λέει στο Newsbomb.gr η «ψυχή» αυτής της προσπάθειας που ξεκίνησε με 32 σακούλες-γίγας από τα Τουρκοβούνια «μετά από έξι μήνες, πλέον κάθε εβδομάδα πραγματοποιούμε 100-160 δράσεις και συνεχίζουμε».

Η πρώτη «χωματερή»


Μιλώντας για την πρώτη προσπάθεια, τον Νοέμβριο στα Τουρκοβούνια, ο Βασίλης Σφακιανόπουλος θυμάται:

«Η πρώτη προσπάθεια που αποτέλεσε ουσιαστικά την αρχή του Save Your Hood ήταν κάτι μοναδικό. Το πρόβλημα στην αρχή φάνταζε γιγάντιο. Τρεις άνθρωποι μαζέψαμε 32 σακούλες-γίγας σε μια πραγματική χωματερή στα Τουρκοβούνια. Αυτό μας έκανε να νιώσουμε πως τίποτα δεν είναι αποτρεπτικό».

Όπως λέει αυτό που συνέβη στα Τουρκοβούνια είναι ότι «αποδείχθηκε πως μπορούμε να παρέμβουμε ουσιαστικά εκεί που λες ότι τίποτα δεν μπορεί να κάνει η δική μου δύναμη»

Εξομολογείται ότι έχει ζήσει δράσεις σε πάρα πολλά σημεία που τον άφησαν άφωνο.

«Θυμάμαι δράση στην οποία έτυχε να εμφανιστούν 90 και πλέον άτομα που έπρεπε να τα διαχειριστούμε και να τα απλώσουμε λόγω των μέτρων αυτοπροστασίας από τον κορονοϊό».

«Φιλοπάππου, Άργος, Ναύπακτος, εκεί είχαμε τρομερό αποτέλεσμα. Δράσαμε μέσα σε μικρές χωματερές και γεμίσαμε κάθε φορά περισσότερες από 200 σακούλες» προσθέτει ο κ. Σφακιανόπουλος.

Ξεχωριστή η αναφορά του στου Φιλοπάππου «όπου μέσα σε αυτόν τον πράσινο πνεύμονα βρήκαμε μια κρυφή χωματερή και φύγαμε με γεμάτες 306 σακούλες. Τότε, μάλιστα, ήρθε και ο αντιδήμαρχος Αθηναίων, φόρεσε τα γάντια του και μας βοήθησε να μαζέψουμε τα σκουπίδια».

Πρωταγωνιστές οι νέοι

Σκιαγραφόντας την ανθρωπογεωγραφία των περισσότερων από 34.000 μελών της κοινότητας, ο κ. Σφακιανόπουλος τονίζει ότι οι περισσότεροι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών. «Μετά ακολουθούν οι 18-24 ετών και μετά πηγαίνουμε στους 35-44».

«Αυτό που θέλει να κάνει το Save Your Hood είναι να γεφυρώσει το κενό ανάμεσα στο θέλω και το κάνω» εξηγεί ο 35χρονος άνδρας πίσω από την προσπάθεια αυτή.

«Τονώνουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία και δείχνουμε στους ανθρώπους ότι έχουν τη δύναμη να κάνουν κάτι που έχει αντίκτυπο» συμπληρώνει εμφανώς ικανοποιημένος από όσα έχει πετύχει τους τελευταίους έξι μήνες.

Ο creative director που έγινε… Save Your Hood

O Βασίλης μέχρι τα 34 του εργαζόταν ως creative director «αλλά τον περασμένο Νοέμβριο όταν ξεκίνησε η καραντίνα επέλεξα να αλλάξω περιβάλλον γιατί αυτό στο οποίο δρούσα με έπνιγε».

Όπως λέει ο «σπόρος» της συνεισφοράς υπήρχε από μικρός. «Ξεκίνησα από πρόσκοπος να βοηθάω σε αυτό το περιβάλλον. Μεγαλώνοντας βοηθούσα εθελοντικά και είχα ιδρύσει μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που διοργανώνει αθλητικά γεγονότα φιλανθρωπικού χαρακτήρα αλλά συνήθως δρούσα εκτός Ελλάδας. Ένα σημαντικό μήνυμα της καραντίνας ήταν το στρέψε το βλέμμα σου στη γειτονιά σου και το πώς μπορείς να τη βοηθήσεις».

Η διαδικασία

Στο facebook έχει δημιουργηθεί ένα γκρουπ με όνομα “Save your hood” που συντονίζει και ενημερώνει όλες τις ατομικές και ομαδικές πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης σε όλη την Ελλάδα.

Κάθε Δευτέρα βγαίνει ένα poll με διάφορα υποψήφια μέρη που προτείνουν τα μέλη και οι διαχειριστές του γκρουπ, έτσι μπορεί ο καθένας να δηλώσει συμμετοχή στο δικό του μέρος ή τόπο που ζει.

Δεν χρειάζεται να μαζευτούν συγκεκριμένα άτομα, έστω και ένας μπορεί να δραστηριοποιηθεί στην δική του γειτονιά όπου κι αν βρίσκεται στην Ελλάδα.

Για να συμμετέχει κάποιος, την ημέρα της δράσης, λόγω της καραντίνας, θα πρέπει να στείλει SMS μετακίνηση 6 (ατομική άσκηση) που θα είναι για καλό σκοπό, και κινείται εντός του δήμου που ανήκει.
Απαραιτήτως, πρέπει όλοι οι συμμετέχοντες να φοράνε μάσκα και γάντια εργασίας, ενώ καλό είναι έχουν προμηθευτεί σακούλες σκουπιδιών γίγας ή κήπου.

Κάθε εθελοντής αλλά και η κάθε ομάδα θα πρέπει να τηρεί αυστηρά τις αποστάσεις υγειονομικής ασφάλειας με χρήση μάσκας.

«Μέχρι την Πέμπτη οι περίπου 60 συντονιστές οργανώνουμε τα μέλη σε ομάδες συζήτησης όπου αυτοοργανώνεται η δράση. Δεν χρειάζεται τίποτα πέρα από την αγνή πρόθεση» συμπληρώνει ο Βασίλης Σφακιανόπουλος στις «οδηγίες» συμμετοχής στο Save Your Hood.

Σύμφωνα με τον ίδιο 54 από τους 161 δήμους στους οποίους έχουν γίνει δράσεις «μας βοηθούν και είμαστε υπό την αιγίδα τους».

Το πιο σημαντικό είναι ότι όσο και αν προσπάθησε να θυμηθεί δεν βρήκε παρά μόνο μια και μόνο φορά στην οποία υπήρξε κάποιο παρατράγουδο το οποίο, όμως, απέδωσε σε παρανόηση εκ μέρους κάποιου εθελοντή.

Η επόμενη ημέρα

Η προσπάθεια του Βασίλη Σφακιανόπουλου δεν σταματά, πάντως εδώ. «Όσο πιο απότομα μεγαλώνει κάτι μεγαλώνουν και τα όνειρα» λέει στο Newsbomb.gr αποκαλύπτοντας τα επόμενα βήματά του.

«Έχουμε δύο πυλώνες στους οποίους θέλουμε να προχωρήσουμε:

1. Να τονώσουμε τον εθελοντισμό και τις πρωτοβουλίες με ανθρώπινο τρόπο και να βελτιώσουμε το σύστημα της ανακύκλωσης

2. Να μπούμε και στον τομέα της εκπαίδευσης. Τόσα χρόνια είχαμε πήξει στη θεωρία χωρίς να υπάρχει το πραγματικό υπόβαθρό της. Άρα πρέπει να τη συμπληρώσουμε και στις μικρότερες γενιές καθώς εκεί είναι το πιο ωφέλιμο έδαφος για να φέρουμε ένα καλό αποτέλεσμα στην Ελλάδα του μέλλοντος».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ