SUPER MARKET ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΒΕΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ
OUTLET-ONE.GR
DHL
ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ

Σάββατο, 1 Μαΐου 2021

Ναύπλιο: Εργατικά σωματεία τίμησαν τους 625 κρατούμενους που πέρασαν από το κάτεργο της Ακροναυπλίας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:46:00 μ.μ. | | |
Ναύπλιο: Εργατικά σωματεία τίμησαν τους 625 κρατούμενους που πέρασαν από το κάτεργο της Ακροναυπλίας
Με καταθέσεις στεφάνων και σεμνές εκδηλώσεις, εργατικά συνδικάτα σε όλη τη χώρα, τίμησαν σήμερα την Εργατική Πρωτομαγιά και τους νεκρούς της τάξης τους.
Οι εκδηλώσεις μετατράπηκαν σε βήμα καταγγελίας της προσπάθειας της κυβέρνησης και του κεφαλαίου να καταργήσουν το 8ωρο που κατέκτησε με το αίμα της η εργατική τάξη. Το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για την απεργία στις 6 Μάη, με την οποία θα τιμηθεί η Πρωτομαγιά αγωνιστικά και θα δοθεί μια πρώτη απάντηση στο αντεργατικό έκτρωμα.

Ακροναυπλία: Σύμβολο του ηρωισμού 

Στο Ναύπλιο, αντιπροσωπείες των σωματείων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας, Συνταξιούχων ΙΚΑ – ΕΦΚΑ Αργολίδας και η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία του Σωματείου Οικοδόμων απέτισαν φόρο τιμής στους ήρωες της εργατικής τάξης, πού κάτω από αντίξοες συνθήκες στο κάτεργο της Ακροναυπλίας, κράτησαν ψηλά τη σημαία και τα ιδανικά της τάξης μας.
Εκπρόσωποι των Σωματείων, κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο της Ακροναυπλίας, η οποία έγινε σύμβολο ανδρείας, αξιοπρέπειας, λεβεντιάς, περηφάνιας και απεριόριστης αφοσίωσης στο δίκιο του λαού.
Εξακόσιοι είκοσι πέντε κρατούμενοι πέρασαν από την Ακροναυπλία, στην πλειοψηφία τους κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές, ηγετικά στελέχη του εργατικού κινήματος.

Η ανακοίνωση των σωματείων αναφέρει: 

Τα Σωματεία Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας, ΙΚΑ – ΕΦΚΑ Αργολίδας και η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία του Σωματείου Τεχνιτών Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ναυπλίου αποτίσαμε φόρο τιμής σήμερα Μ. Σάββατο 1η Μάη, ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού και ευγνωμοσύνης στους ήρωες της εργατικής τάξης, πού κάτω από αντίξοες συνθήκες στο κάτεργο της Ακροναυπλίας, κράτησαν ψηλά τη σημαία και τα ιδανικά της τάξης μας.

Εκπρόσωποι των ΔΣ των Σωματείων, κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο του κάτεργου της Ακροναυπλίας, που όμως έγινε σύμβολο ανδρείας, αξιοπρέπειας, λεβεντιάς, περηφάνιας και απεριόριστης αφοσίωσης στο δίκιο του λαού. Τα Σωματεία μας, τιμήσαμε τη μνήμη των εκατοντάδων αγωνιστών, όλοι τους γέννημα-θρέμμα της εργατικής τάξης της Ελλάδας. Εξακόσιοι είκοσι πέντε κρατούμενοι πέρασαν από δω, και στην πλειοψηφία τους ήταν κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές, ηγετικά στελέχη του εργατικού κινήματος όπως οι:

- Ναπολέων Σουκατζίδης,
Πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου

- Θεοδωρόπουλος Φώτης ή Πέτρος, Ιδιωτικός υπάλληλος, στέλεχος της ΓΣΕΕ

- Μήτσος Παπαρήγας, μεταλλεργάτης, Γραμματέας του Πανεργατικού Κέντρου Βόλου το 1927 και Γ. Γραμματέας της ΓΣΕΕ από το 1946

- Γιάννης Πλακούδας, Πρόεδρος του Σωματείου Λεβητοποιών - «Καζατζήδων» Πειραιά

- Ο Αξαρλής, Γραμματέας του Σωματείου Τοπογράφων Θεσαλ/κης

- Θόδωρος Μάγγος
, εργάτης συνδικαλιστής, απ’ τους ιδρυτές της Ομοσπονδίας Εργατών Ηλεκτρισμού (πέθανε από πείνα μέσα στο στρατόπεδο της Ακροναυπλίας και θάφτηκε εδώ)

- Ηλίας Μπερκέτης, εργάτης τσαγκάρης, από τους ιδρυτές της Ομοσπονδίας Εργατών Δέρματος Ελλάδας

-Γρηγοράκης Γιάννης, τσαγκάρης, στέλεχος του Σωματείου Εργατών Τσαγκαράδων Αθήνας

-Γρηγοράτος Γιώργος, εργάτης τσαγκάρης, Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργατών Δέρματος

-Κώστας Λαζαρίδης
, καπνεργάτης, Γραμματέας της Ομοσπονδίας Καπνεργατών Ελλάδας

-Νίκος Αραμπατζής
, καπνεργάτης, μέλος της Εκτελ. Επιτρ. της Ομοσπονδίας Καπνεργατών Ελλάδας και μέλος της Εκ.Επ. της ΓΣΕΕ

-Ευθυμιάδης Γιάννης, καπνεργάτης, Γραμματέας Καπνεργατών Καβάλας

-Νίκος Ζαγουρτζής, καπνεργάτης, μέλος της Εκτελ. Επιτρ. της Ομοσπονδίας Καπνεργατών Ελλάδας

- Γκράτσας Γιώργος
, στέλεχος του Συνδικάτου Καπνεργατών

-Λεβογιάννης Μήτσος, Εργάτης λατομείου, ιδρυτικό μέλος της πρώτης Ομοσπονδίας Οικοδόμων, από το 1925 μέλος της Διοίκησης

-Παπαδόπουλος Μήτσος
, οικοδόμος, Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων απο το 1928

-Πλακοπίτης Νίκος, χτίστης, Πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Κοζάνης.

- Παπαδόπουλος Πάνος, δάσκαλος, στέλεχος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας

-Κώστας Βούλγαρης, δάσκαλος, εκλεγμένος εκπαιδευτικός σύμβουλος

Και εκατοντάδες ακόμα οικοδόμοι, καπνεργάτες, ξυλουργοί, αρτεργάτες, δάσκαλοι, φοιτητές, μεταλλουργοί, ράφτες, τσαγκάρηδες, τραμβαγέρηδες, σιδηροδρομικοί κλπ .

Η Ακροναυπλία είναι σύμβολο της σύγκρουσης δύο κόσμων ριζικά διαφορετικών. Τιμούμε όλους όσους και όλες όσες φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, εκτελέστηκαν. Σε όλους τους και τις εργάτριες που έδωσαν το αίμα τους για ανώτερα ιδανικά, που δολοφονήθηκαν και εκτελέστηκαν από το αστικό κράτος το 1886 στο Σικάγο, το Μάη του ‘36 στη Θεσσαλονίκη, την 1η Μάη του ‘44 στην Καισαριανή. Διατρανώνουμε «πως το αίμα τους δεν πήγε χαμένο» και δίνουμε υπόσχεση ότι μ' αγώνες ταξικούς ξεπληρώνουμε το χρέος μας. Στέλνουμε θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στην εργατική τάξη της χώρας μας, στην παγκόσμια εργατική τάξη.

ΕΜΠΝΕΟΜΑΣΤΕ – ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ - ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ