ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

9 Μαΐου Γιορτή της Μητέρας - Πώς καθιερώθηκε ο παγκόσμιος εορτασμός

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:39:00 μ.μ. |
9 Μαΐου Γιορτή της Μητέρας -  Πώς καθιερώθηκε ο παγκόσμιος εορτασμός
Η γιορτή της μητέρας ή ημέρα της μητέρας είναι εορτή προς τιμήν της μητέρας και της μητρότητας. Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του μήνα Μάη.


Ιστορικά προέρχεται από ένα αμερικανικό κίνημα των γυναικών-μητέρων με το όνομα Mothers Friendships Day που ιδρύθηκε το 1965 υπό την Άνν Τζάρβις (Ann Jarvis) κατά τη διάρκεια του Αμερικάνικου εμφύλιου πολέμου (1861-1865).Το κίνημα των γυναικών δραστηριοποιήθηκε υπέρ της ειρήνης με διάφορες ακτιβιστές δραστηριότητες και συνέχισε τις δράσεις ακόμα και μετά τη λήξη του πολέμου όπως ο αγώνας για την επανένωση οικογενειών που είχαν χωριστεί κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η Ann Jarvis, που είχε οργανώσει στο παρελθόν “Κλαμπ Εργασίας για την Ημέρα της Μητέρας” για να βελτιώσει την υγιεινή και την υγεία τόσο για στρατόπεδα Ένωσης όσο και για Ομοσπονδιακούς, που υπέστησαν έκρηξη τυφοειδούς, ήθελε να το επεκτείνει σε ετήσιο μνημόσυνο για τις μητέρες, αλλά πέθανε το 1905.Η κόρη της, Άννα Τζάρβις (Anna Jarvis) θέλοντας να τιμήσει τη μητέρα της συνέχισε το έργο που ξεκίνησε για να αφήσει μια μέρα που θα τιμά όλες τις μητέρες. Το σύνθημά της ήταν ότι «η μητέρα είναι το πρόσωπο που έχει κάνει τα περισσότερα για τον καθένα από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο». Η παγκόσμια ημέρα της μητέρας άρχισε να εορτάζεται στη Δυτική Βιρτζίνια της Αμερικής – όπου και καταγόταν Άννα Τζάρβις – το 1910.

Το 1914 στις Ηνωμένες Πολιτείες υπεγράφη εθνική διακήρυξη για την μέρα της μητέρας, και καθιερώθηκε η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου ως εθνική εορτή για να τιμήσει τις μητέρες. Σήμερα η γιορτή της μητέρας εορτάζεται σε πάνω από 40 χώρες στον κόσμο.

Κάθε χρόνο η γιορτή της μητέρας είναι μια ξεχωριστή ημέρα, που συνοδεύεται από ευχές και δώρα. Ακόμα όμως και αν δεν υπάρχει κάποιο δώρο, μια αγκαλιά και ένα «σ΄αγαπώ» αρκούν για να κάνουν τη μητέρα ευτυχισμένη. Τον άνθρωπο που φροντίζει , ανησυχεί, ενίοτε γκρινιάζει αλλά αγαπά πολύ, κατανοεί και πιέζει, που ενθαρρύνει, επικροτεί και είναι πάντα εκεί όταν υπάρχει ανάγκη. Με τα ελαττώματα, τις ατέλειες, τα πάθη, τις αδυναμίες, τα λάθη της.

Το προσωπικό του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας στέλνει ένα μήνυμα αλληλεγγύης, αγάπης και στήριξης σε όλες τις μανούλες που αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε μορφή βίας!!!!

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ