ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σάββατο 29 Μαΐου 2021

Πανηγυρικός εσπερινός για την Αγία Φωτεινή τη Σαμαρείτιδα στο Ναύπλιο (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:09:00 μ.μ. | | | |
Πανηγυρικός εσπερινός για την Αγία Φωτεινή τη Σαμαρείτιδα στο Ναύπλιο (βίντεο)
Πανηγυρικά εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος στην ομώνυμη Ιερά Μονή   που είναι αφιερωμένο στην Αγία, στην Πρόνοια Ναυπλίου.
Πρόκειται για μία εκκλησία που φτιάχτηκε από το μακαριστό Μητροπολίτη Αργολίδας Χρυσόστομο Β΄. Στην αρχή λειτούργησε ως οικοτροφείο αρρένων .
Στην εκκλησία της Αγίας εξυπηρετούνται εκκλησιαστικά οι Ορθόδοξοι Ρουμάνοι και Γεωργιανοί που διαμένουν στην Αργολίδα.
Φέτος τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής π. Λεόντιος Ξηνταρόπουλος παρουσία κι άλλων Ιερέων από την Αργολίδα.
Η Αγία Μεγαλομάρτυρας Φωτεινή καταγόταν από την Σαμαρειτική πόλη Σιχάρ .Κάθε μεσημέρι πήγαινε έξω από την πόλη, στο πηγάδι το λεγόμενο του Ιακώβ, και γέμιζε την στάμνα της. Εκεί, μια ημέρα, συνάντησε τον Ιησού Χριστό, ο οποίος φανέρωσε σ' αυτήν όλη τη ζωή της. 
Ο Κύριος είπε στην Αγία, ότι Αυτός είναι « τό ὕδωρ τό ζῶν», δηλαδή η αστείρευτη πηγή του Αγίου Πνεύματος. Αυτό το «πνευματικό ὕδωρ» έδωσε ο Κύριος στη Σαμαρείτιδα, η οποία εβαπτίσθηκε Χριστιανή μεταξύ των πρώτων γυναικών της Σαμάρειας και ονομάσθηκε Φωτεινή. 
Από τότε αφιέρωσε τον εαυτό της στη διάδοση του Ευαγγελίου στην Αφρική και στη Ρώμη. Εκεί έλαβε και μαρτυρικό θάνατο από τον αυτοκράτορα Νέρωνα (54 - 68), όταν αυτός έμαθε ότι η Αγία Φωτεινή έκανε Χριστιανές τη θυγατέρα του Δομνίνα και μερικές δούλες της.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ