ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Ερώτηση Α.Πουλά για την διαχείριση των αποβλήτων των self test

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 3:21:00 μ.μ. | |
Το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων των self test έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Αργολίδας  Ανδρέας Πουλάς με ερώτηση που κατέθεσε από κοινού με τον Γιώργο Αρβανιτίδη προς τους Υπουργούς Υγείας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.


Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:

Υγείας, κ. Β. Κικίλια

Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ. Σκρέκα

Θέμα: Διαχείριση των αποβλήτων των self test

Κάθε εβδομάδα στη χώρα μας στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης για την διαχείριση της πανδημίας πραγματοποιούνται εκατομμύρια self test από τους πολίτες. Συνεπώς, από τη διευρυμένη χρήση τους προκύπτουν ερωτηματικά σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων τους.

Ειδικότερα, στο φύλλο οδηγιών που συνοδεύει τα self test αναγράφεται με μικρά γράμματα και στο τέλος του κειμένου η εξής οδηγία: «Απορρίψτε όλα τα δείγματα και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ως βιολογικά επικίνδυνα απόβλητα».

Από την άλλη πλευρά σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ορθή διαχείριση των αποβλήτων από τη χρήση των self–test θα πρέπει να γίνονται από τους πολίτες οι εξής ενέργειες:

Αν το τεστ είναι αρνητικό να απορρίπτεται μαζί με τα λοιπά αστικά απόβλητα, δηλαδή να τοποθετείται σε πλαστική σακούλα και να απορρίπτεται στον κοινό κάδο απορριμμάτων (πράσινο ή γκρι κάδο). Αν το τεστ είναι θετικό να απορρίπτεται από κοινού με τα αναλώσιμα του ασθενούς, σε σακούλα καλά κλεισμένη η οποία τοποθετείται σε κλειστό κάδο εντός της οικίας και στη συνέχεια σε δεύτερη σακούλα, η οποία κλείνει το ίδιο σφιχτά, χωρίς να γεμίσει υπερβολικά για να αποφευχθεί τυχόν διάρρηξη αυτής και απορρίπτεται στον πράσινο ή γκρι κάδο. Τα απόβλητα των self–test δεν τοποθετούνται στους ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ και δεν απορρίπτονται στις αποχετεύσεις.

Σύμφωνα με δηλώσεις επιστημόνων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα τεστ αυτοδιάγνωσης περιέχουν (στο σωληνάριο διαλύματος εκχύλισης) την ουσία αιθυξυλιωμένη οκτυλο-/εννεϋλοφαινόλη η οποία χαρακτηρίζεται ως SVHS (Substances of Very High Concern, ουσία που προκαλεί υψηλή ανησυχία), οποία σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία του ανοσοποιητικού, ενδεχομένως και με πολύ μικρές ποσότητες. Συνεπώς αποτελούν απειλή τόσο για την υγεία των πολιτών όσο και για το περιβάλλον.

Δεδομένου ότι οι οδηγίες διαχείρισης των αποβλήτων των self test που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα δεν κρίνονται επαρκείς και αποτελεσματικές από τους ειδικούς και

«Δεδομένου ότι θα πρέπει να βρεθεί άμεσα μία λύση ώστε τα απόβλητα των self test να μην θέτουν σε ενδεχόμενο κίνδυνο την υγεία των πολιτών αλλά και να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον»

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Είστε ενήμεροι για τους κινδύνους που εγκυμονούν τα απόβλητα των self test;

Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για την εύρεση άμεσης λύσης ώστε τα απόβλητα των self test να μην θέτουν σε ενδεχόμενο κίνδυνο την υγεία των πολιτών αλλά και να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ανδρέας Πουλάς Γιώργος Αρβανιτίδης
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ