ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Τι θα δούμε στο 1ο "Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης" στο Ναύπλιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:37:00 μ.μ. | |
Τι θα δούμε στο 1ο  "Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης" στο Ναύπλιο
Ένας σημαντικός πολιτιστικός θεσμός ξεκινά στο Ναύπλιο υπό την αιγίδα του Δήμου Ναυπλιέων και του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου ΔΟΠΠΑΤ.


Από τις 19 έως τις 21 Ιουνίου θα διεξαχθεί το 1ο Ετήσιο Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης. Η διοργάνωση γίνεται προς τιμήν του μεγάλου Έλληνα ποιητή Νίκου Καρούζου και δανείζεται τον τίτλο της από την ποιητική του πένα «Μες στην Ορμή της Ερημιάς Γινόμαστε Διάφανοι».

Θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις, απαγγελίες, περφόρμανς, συζητήσεις, προβολές, οι οποίες κάθε χρόνο θα έχουν συγκεκριμένη θεματική. Ταυτόχρονα θα εκτελεστούν μεγάλες τοιχογραφίες από τη γνωστή κολεκτίβα των Urban Art.
Για φέτος ο θεματικός άξονας περιστρέφεται γύρω από τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, όπου το Ναύπλιο διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στα γεγονότα, όπως και στη σύσταση του Νέου Ελληνικού Κράτους ως η πρώτη του επίσημη πρωτεύουσα.

Την Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ αποτελούν ο συγγραφέας Γεώργιος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, ο ηθοποιός Ανδρέας Μαντάς, η εικαστικός Βασιλική Σαγκιώτη, η πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ Μαρία Ράλλη και η  διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης Φαίη Τζανετουλάκου.

Ερωτώντας την κ. Τζανετουλάκου για το νέο αυτό πολύ ενδιαφέρον πολιτιστικό εγχείρημα, εξηγεί πόσο σημαντικό είναι ένα τέτοιο πόνημα για πόλη της ελληνικής περιφέρειας, όπου επιχειρείται μία «ολιστική» αντιμετώπιση όλων των μορφών τέχνης σε ένα φεστιβάλ, ικανοποιώντας την ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου για παρακολούθηση σε δημόσιο ανοιχτό για όλους χώρο, δρώμενων πολιτισμού που αφορούν και τον λόγο και την εικόνα. 

Εμβληματικός στην προβολή του ελληνικού πολιτιστικού αποθέματος, ο Δήμος Ναυπλίου, σύμφωνα με την τεχνοκριτικό, αποτελεί ένα παράδειγμα τοπικής αυτοδιοίκησης, ανοιχτός και φιλόξενος στην πολιτιστική διαχείριση, προβολή και εκπαίδευση. Σε ένα τέτοιο γόνιμο έδαφος τιμάται ένα δικό του μα και υπερτοπικό ποιητικό πρόσωπο, ο Νίκος Καρούζος, και μέσα από την εικονοπλαστική του ποίηση εορτάζονται όλες οι μορφές καλλιτεχνικής έμπνευσης και έκφρασης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ ο Δήμος Ναυπλίου εκκινεί με την UrbanAct το πρώτο οργανωμένο πρόγραμμα streetart-δημόσιων τοιχογραφιών στην πόλη, ενταγμένο στο 1ο Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης.
Η πρώτη τοιχογραφία υλοποιείται στο 1ο Λύκειο Ναυπλίου από τον street artist Kez.

Η θεματική της τοιχογραφίας είναι ο ποιητής Καρούζος και όπως αναφέρει η επιμελήτρια και κριτικός τέχνης Φαίη Τζανετουλάκου, «μέσα στη φύση της ανθρώπινης κατάστασης, κεντούσε τα λόγια του ο ποιητής, και όταν ολοκλήρωνε τη μοναχική του περιήγηση στις περιοχές που σύχναζαν οι καθημαγμένοι ερασιτέχνες του Πραγματικού, που τόσο αγαπούσε να μελετάει, τότε έσταζαν τα μελάνια του γλυκόπιοτο πολύχρωμο σκοτάδι, εκείνες τις ώρες που η μοναξιά απειλεί με ένα μαχαίρι γεμάτο σιωπή. 

Η αποτύπωση της μορφής του, ως πορτρέτο της ύλης αυτού του σπάνιου πνεύματος, από τους δημιουργούς της UrbanAct, μέσα στο αστικό τοπίο της πόλης που τον γαλούχησε, στον τοίχο-καμβά μίας παιδαγωγικής μήτρας, είναι μια ύψιστη πράξη αντανάκλασης της παιδευτικής δύναμης της Ποίησης, που εξυψώνει και εξυμνεί την ίδια τη Ζωή».

Θα ακολουθήσουν τοιχογραφίες από τον street artist SAME84 στο Νοσοκομείο Ναυπλίου με θέμα η Τέχνη ως Ίαση και τον street artist RTMONE στο 1ο Δημοτικό Σχολείο με θέμα την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής που εορτάζεται το ίδιο διάστημα.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ