Σάββατο, 12 Ιουνίου 2021

Το μεγαλείο της φύσης: Γέννηση αλόγου σε φάρμα στην Αργολίδα (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:09:00 μ.μ. | | | |
Το μεγαλείο της φύσης: Γέννηση αλόγου σε φάρμα στην Αργολίδα (βίντεο)
Όμορφες στιγμές έζησε ο ιδιοκτήτης φάρμας αλόγων στο Άργος, Χρήστος Κωστάκης, όταν το βράδυ της Παρασκευής 11 Ιουνίου χρειάστηκε να βοηθήσει τον τοκετό της φοράδα του.
Όλα πήγαν καλά και ένα υγιέστατο πουλάρι συμπληρώθηκε πλέον στα ήδη 5 άλογα που φιλοξενεί στην φάρμα του λίγο έξω από το Άργος στην Αργολίδα.
Όπως τόνισε ο κύριος Κωστάκης μεταξύ άλλων: "Η διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι 11 μήνες, όπου το έμβρυο διαμορφώνεται στους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης ενώ προς το τέλος αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους.
Οι περισσότερες γέννες γίνονται τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού όταν ο καιρός είναι ζεστός και υπάρχει άφθονη τροφή. Συνήθως η γέννα δεν έχει επιπλοκές. Οι φοράδες φαίνεται ότι προτιμούν να γεννούν το βράδυ όταν δεν τις παρακολουθεί κάποιος και σίγουρα έχουν την ικανότητα να ελέγχουν την έναρξη του τοκετού. 
Το τέλος του τοκετού έρχεται με την έξοδο του πλακούντα η οποία διαρκεί 1-3 ώρες. Με το που γεννηθεί το πουλάρι η μητέρα το καθαρίζει γλύφοντάς το καθώς και για να τονώσει τη κυκλοφορία του αίματός του. Λίγη ώρα μετά την γέννηση το πουλάρι μπορεί να σταθεί όρθιο ενώ γρήγορα μαθαίνει να περπατά δίπλα στη μητέρα του.
Σημαντική είναι και η σχέση του πουλαριού με την φοράδα. Μετά από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει μείωση της καρδιακής συχνότητας κατά την διάρκεια της περιποίησης του πουλαριού από την μητέρα, ενώ ο δεσμός τους γίνεται όλα και πιο ισχυρός στον ένα μήνα από την γέννηση του πουλαριού. 
Αξιοσημείωτο είναι ότι σε περίπτωση που τα πουλάρια νοιώθουν ότι απειλούνται τρέχουν στη μητέρα τους για να βρουν προστασία ακόμα και αν έχουν περάσει μήνες ή ακόμα και χρόνια από τον απογαλακτισμό."
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ