ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Α. Πουλάς: Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στους αγρότες της Αργολίδας το πρόβλημα της ακαρπίας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:44:00 μ.μ. | | | |
Α. Πουλάς: Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στους αγρότες της Αργολίδας το πρόβλημα της ακαρπίας
Το πρόβλημα της ακαρπίας στα εσπεριδοειδή και στις ελιές έφερε στη Βουλή ο Ανδρέας Πουλάς με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σ. Λιβανό

«Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στους αγρότες του Ν. Αργολίδας το πρόβλημα της ακαρπίας»

Μεγάλη απώλεια εισοδήματος αναμένεται να έχουν φέτος οι αγρότες του Ν. Αργολίδας λόγω της ακαρπίας που παρατηρείται στα εσπεριδοειδή και στις ελιές.

Ειδικότερα, λόγω του ήπιου Χειμώνα, των μετέπειτα παγετών του Μαρτίου και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών στη συνέχεια, έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στην καρπόδεση των εσπεριδοειδών και των ελαιόδεντρων γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους αγρότες του Ν. Αργολίδας οι οποίοι βλέπουν τους κόπους άλλης μία χρονιάς να κινδυνεύουν να πάνε χαμένοι.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι παραγωγοί εσπεριδοειδών του Νομού Αργολίδας, αντιμετώπισαν τη χρονιά που προηγήθηκε μία πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση αναφορικά με την διάθεση των προϊόντων τους. Λόγω της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού, η ζήτηση τόσο από την εξωτερική όσο και από την εσωτερική αγορά, ήταν αισθητά μειωμένη με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να αντιμετωπίσουν μεγάλες οικονομικές δυσχέρειες.

Από την πλευρά τους και οι παραγωγοί ελαιολάδου προέρχονται από 2 πολύ δύσκολες χρονιές, λόγω των πολύ χαμηλών τιμών της αγοράς, του υψηλού ανταγωνισμού με αγορές Τρίτων χωρών και των δυσμενων επιπτώσεων της πανδημίας.

Κρίνεται λοιπόν άμεση η ανάγκη, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη διερεύνηση του φαινομένου της ακαρπίας στον Ν. Αργολίδας και για την αποζημίωση των παραγωγών προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και να συνεχίσουν να αχολούνται με την παραγωγή τους.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κύριος Υπουργός :

1. Είναι σε γνώση σας το μέγεθος του προβλήματος της ακαρπίας των εσπεριδοειδών και της ελιάς στο Ν. Αργολίδας;

2. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε προκειμένου να το αντιμετωπίσετε;

 

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ